Vinarija Florijanović

Ocjena:
Moslavina

Ivica Florijanović i njegova vinarija dio su tima osam moslavačkih vinara koji sudjeluju u zajedničkom projektu brendiranja ovneka žutog, ovneka slatkog, vineka žutog te škrteca kojeg svi poznajemo kao – škrlet. Žuta etiketa s viticom vinove loze koja izgleda poput ovnove glave, baš kao što izgleda i grozd škrleta jamstvo je kvalitete vina ove moslavačke sorte. Škrlet je sorta otporna na bolesti i klimatske (ne)prilike, ali je i vrlo hirovita i zahtijeva iznimnu pažnju jer je neredovite rodnosti ako se na nju ne pazi u vinogradu.

Monosortna vina od škrleta poznata su kao svježa i aromatična vina, idealna za ublaživanje ljetnih sparina. Florijanovićev škrlet je suho, lagano toplo s nešto višim kiselinama, mirisom vinogradarske breskve i okusom koji traje, a odgovaraju mu jela od slatkovodne ali i morske ribe, plodovi mora i bijelog mesa. Slične se karakteristike mogu naći i u jedinstvenom projektu, kupaži škrleta s najboljih položaja sedam vinara iz udruge „Škrlet“ koja je izašla na tržište krajem ove godine u ograničenoj seriji od 5.000 boca.

Graševina Florijanović karakteristično je vino od najrasprostranjenije sorte u Hrvatskoj: živahno, srednje jakosti i ekstrakta i s izvrsnim omjerom kiselina zbog čega neodoljivo podsjeća na sočne jabuke, uz koje se naziru citrusi i lagane herbalne note, nakon čega na nepcu slijedi ugodni gorkasto-pikantni aftertaste.

Crveni predstavnici iz vinarije Florijanović proizvode se od frankovke, sorte koja se udomaćila u kontinentalnoj Hrvatskoj kao da je autohtona. Ivica je koristi u proizvodnji dvije etikete: kao monosortno i kao rosé. Frankovka je sočna i lagana, blagih tanina, izražene rubinsko-crvene boje. Voćne note na nosu nastavljaju se i u ustima, pa ju je dobro sljubiti uz jela od crvenog mesa, ali i uz sireve. Rosé je svjež i vrlo pitak, pravo lepršavo vino za ljetne dane – blagih aroma pa ga je najbolje piti samog.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 130 4111

Web: www.vinarija-florijanovic.hr

E-mail: ivicaflorijanovic@yahoo.com

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Sredanija 3, Potok, 44317 Popovača

Opis:

Obitelj Florijanović odlučila se na uzgoj autohtonih sorti vinske podregije Moslavina i na oko 5 hektara većinom uspijeva škrlet, moslavac i dišeća ranina, te u manjim količinama graševina, muškat žuti, rajnski rizling, sivi pinot, chardonnay, frankovka, cabernet sauvignon i crni pinot. Vinogradi su raštrkani na južnim i jugoistočnim obroncima Moslavačke gore na visinama između 140 i 170 metara. Od ukupnog kapaciteta podruma (80.000 litara) polovica se koristi za školovanje vina, a druga polovica za recentne berbe, a u njegovom se sklopu nalazi i kušaonica za 50 osoba.
Komentari