Vinarija Erdut

Ocjena:
Slavonija

Erdutski vinogradi smješteni su u zagrljaju Dunava te ga tako čine poluotokom.

Najveći je plantažni vinograd u Republici Hrvatskoj površine 490 hektara, blagog nagiba prema jugu, na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, što su idealni uvjeti za sadnju vinove loze. Utjecaj je to broja sunčanih sati, tla i tradicije te ljubavi prema vinogradarstvu.

Cijelim vinogorjem dominiraju bijele sorte te zauzimaju 75% površine. Najdominantnija sorta je graševina, ali tu su i chardonnay, pinot sivi, rajnski rizling i traminac. Ostalih 25% posađenih je crnih sorti; cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka te pinot crni i zweigelt.

Vinarija je to velikih kapaciteta, obrađuju 513 hektara vinograda te proizvode tri kategorije vina; premium, odabranu i klasičnu seriju. Od premium kategorije svakako treba istaknuti Traminac mirisavi, predikatno vino, ledene berbe gdje se grožđe bere kada je temperatura manja -7 Celzijevih stupnjeva nekoliko dana zaredom te se tako smrznute bobice prerađuju.

Podrum se nalazi odmah uz vinograd, što je idealno za brzu preradu grožđa. U nadzemnom dijelu podruma smještene su inoks bačve/cisterne kapaciteta pet i deset vagona koje služe za odležavanje vina ili za fermentaciju. Podzemni dio podruma čuva drvene hrastove bačve volumena 10.000 litara.

Erdutski vinogradi mogu se pohvaliti najvećom bačvom na svijetu koja je u upotrebi volumena 75.000 litara, a napravili su je 1995. godine od 109 hrastovih duga koje su se sušile deset godina te su je okovali s 2,5 tone željeza.

Erdutski vinogradi nude obilazak imanjem starim fijakerom od plantaže preko najljepših izbornih položaja gdje možete uživati u pogledu na Dunav. Kroz Erdut će vas provesti kao grofa i groficu iz prošlog stoljeća te će vas dočekati i takva gozba uz izborna vina. Na posjedu imaju zaštićeni spomenik kulture iz prve polovice 19. stoljeća, dvorac Adamovich Cseh.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/596-555; 031/596-546

Web: www.erdutski-vinogradi.hr

E-mail: info@erdutski-vinogradi.hr

Radno vrijeme: Kontaktirati vinariju

Regija: Slavonija

Adresa: Trg Branka Hercega 1, 31206 Erdut, Hrvatska

Opis:

Erdutski vinogradi pružaju nezaboravan pogled na Dunav, a sunce i nebo spajaju se sa zemljom. Vinarija je turistički orijentirana te su se pobrinuli da zadovolje svačije apetite. Tako u ponudi nude “team building”, kongrese, vjenčanja, obilaske za osnovne i srednje škole uz obilazak poučnih staza te degustacije koje se organiziraju u vinskom podrumu kraj Velike bačve ili u vinskim dvoranama.
U Erdutskim vinogradima zaposleno je pet certificiranih sommeliera pod vodstvom glavne enologinje Melite Rumbak koji će vas uvesti u svijet naših vina.
Komentari