Vinarija Domaine Koquelicot

Ocjena:
Istra.

Veliki cvijet maka (franc. coquelicot), biljke koja prva procvjeta oko vinograda, zaštitni je znak istarske vinarije s francuskim štihom u kojoj se chardonnay i malvazija - ubrani u vinogradima na obroncima u blizini Motovuna i Kosinožića, školuju u burgundskim 228 litarskim bačvicama i čuvaju u naravno, burgundskim buteljama.

Koquelicot vina su elegantna i snažna, ali ne i nabildana, s prepoznatljivim i istovremeno diskretnim notama drva, odležavaju na vlastitim kvascima i - ono što ih razlikuje od francuskih vina kojima to ne dozvoljavaju klimatski uvjeti - prolaze hladnu maceraciju i potom fermentiraju u mladim barrique bačvicama od francuskog hrasta.

Vrhunski chardonnay Belaigra Grand Cru (Decanterovo srebro su osvojile berbe 2015 i 2016, kao i berba 2017 na ovogodišnjem IWSC-u) blend je grožđa s crvene i bijele istarske zemlje koje je odležalo 10 mjeseci u barrique-u. Prilično gusto, s aromama marelice i narančine kore te okusom breskve, crvene jabuke i s naznakama vanilije i karamele, ovo vino s godinama postaje sve bolje i odlično se slaže s bijelom ribom, ali i tjesteninama s intenzivnim sirnim umacima. Prava Burgundija u Istri!
Macerirani chardonnay Epicuria vino je koje nigdje drugdje nećete naći, srednjeg je tijela, s jabukom na nosu i nepcu te blagim okusom vanilije. Najbolje ga je malo prozračiti prije kušanja uz sireve ili škampe na žaru.

Malvazija Fugaz još je jedno specifično Koquelicot vino: macerirana nekoliko dana i ostavljena na vlastitim kvascima deset mjeseci u barrique-u ova je malvazija potpuno drugačija od uobičajenih – osim što je ima u zaista vrlo, vrlo malim količinama, iznenadit će vas kompleksnošću i okusom. Redovito osvaja medalje na Vinistri, a prošle godine i Decanterovo srebro za berbu 2016.

Santa Chiara je elegantan i kompleksan blend 85% malvazije i 15% chardonnaya: uravnoteženo, mekano, cvjetno (kadulja) i voćno (dunja) lijepo se sljubljuje s jelima od gljiva i rižotima s puno povrća. Na ovogodišnjem Svijetu malvazija osvojila je zlatnu medalju.

U za vinare lošoj 2014. godini Domaine Koquelicot proizveo je dva pjenušca klasičnom metodom od chardonnaya u čijim profinjenim mjehurićima možete još ljepše uživati uz poneku kamenicu. Oba su nagrađena Decanterovom broncom: zero dose Kontempo je robusniji, dok je extra brut Luna lepršavija.

Uz bijela vina odnedavno u značajnijim količinama proizvode i zavodljivu crvenu kupažu Nomad, od merlota, cabernet sauvignona i terana, u nastojanju da inače jaki teran prezentiraju u laganijoj inačici, bliskoj bordoškim kupažama s manje prisutnim taninima, ali i dalje dugim, intenzivnim aftertasteom. Preporučuje se uz janjetinu ili paštu s tartufima.

Koquelicot, odnosno mak od kojeg se proizvodi opijum izaziva ovisnost, baš kao i ova istarska vina s francuskim naglaskom…

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 99 675 9119

Web: domainekoquelicot.eu

E-mail: contact@domainekoquelicot.eu

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Istra

Adresa: Gračišće 19, 52403 Gračišće

Opis:

Vinarija Domaine Koquelicot (u prijevodu Vinarija mak) u vlasništvu dvoje istinskih zaljubljenika u Burgundiju, bračnog para Jacqueline Marovac i Oliviera Ertzbischoffa nalazi se u šarmantnom Gračišću u kojem se održava festival Smotra vina središnje Istre.
Grožđe trenutno otkupljuju od kooperanata, a njihovi su burgundskim stilom školovani chardonnayi Belaigra i Epucuria, malvazija Fugaz, blend malvazije i chardonnaya Santa Chiara, a u posljednje vrijeme i crvena kupaža Nomad te dva Blanc de Blancs pjenušca stekli mnogo obožavatelja koji su poželjeli probati nešto drugačije.
Komentari