Vinarija Daruvar

Ocjena:
Slavonija
Cjenovni rang:

Obronci Bilogore, Papuka i Psunja u zapadnoj Slavoniji prekriveni su, još od antičkih vremena, vinovom lozom. Daruvarska vinarija na oko 160 hektara uzgaja grožđe od kojeg se proizvode vrhunska graševina, sauvignon i chardonnay, sve pod etiketom Vezak.

Graševina Vezak 2017, nagrađena brončanom medaljom na ovogodišnjem Decanteru, a proizvedena je od probranog grožđa s najboljih položaja i odlikuje se specifičnom kombinacijom intenzivnih mirisa i laganih okusa voćnih aroma breskve, jabuke i kruške. Ovom pitkom i zaokruženom vinu u potpunosti odgovara slogan „ljepota povezivanja“ koji, osim spoja tradicije proizvodnje vina iz antičkih vremena i suvremene vinifikacije, sugerira ugodne trenutke u dobrom društvu. Gotovo cijelo vrijeme ovo vino može ostati na stolu jer pristaje uz ribu i jela od bijelog mesa, ali i rižota, salate i sireve.

Daruvarska se vinarija može pohvaliti i s jednim od najboljih hrvatskih sauvignona, koji već desetak godina osvaja nagrade i oduševljava nepca vinoljubaca svojom svježinom, izraženim, ali ne napadnim kiselinama, jakog okusa i bogatih aroma bazge, crnog ribizla i citrusa na nosu. Idealan je pratitelj jakim jelima, poput guščje ili pačje paštete od jetre, kozjem ili zrelom kravljem siru, ali moguće ga je fino sljubiti i s morskim specijalitetima od školjaka, komarče ili lubina, a i s teletinom se fino dopunjuje.

Osim graševine i sauvignona, na položajima u Donjem Daruvaru i Đulovcu s iznimnim mikroklimatskim uvjetima uzgajaju se i rajnski rizling, te chardonnay, a za svaku je preporuku Daruvarski Rizling iz 1990. godine, arhivsko poluslatko bijelo vino.

U ovim vinima možete uživati u prekrasnom ambijentu dvorca Janković, posebice za vrijeme obilježavanja pučkih vinskih običaja na dane Svetog Martina i Svetog Vinka.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/208-378

Web: www.badel1862.hr

E-mail: vinarija.daruvar@badel1862.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Slavonija

Adresa: Bjelovarska 66, Donji Daruvar

Opis:

Badel 1862 jedna je od najvećih vinarskih kuća s više od 150 godina tradicije i gotovo 400 hektara vinograda na 5 lokacija te vinskih podruma diljem Hrvatske. Podjednako je uspješna u proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih crvenih, ali i bijelih vina koja se savršeno sljubljuju s autohtonim jelima hrvatske kuhinje. Badel 1862 je i veliki promotor hrvatskog turizma, ističući autohtonost sorti i obilježja terroira u svojim promotivnim kampanjama.

Badel 1862 u svom portfelju ima čak pet vinarija, strateški raspoređenih kroz više vinskih regija: od zapadne Slavonije, preko Zagrebačke županije i sjeverne Dalmacije sve do najsunčanijeg otoka na Jadranu. U vlasništvu Badela 1862 je Vinarija Daruvar, jedna od najnagrađivanijih, u sklopu koje je otvoren i prvi hrvatski Vinski salon., Posjeduju ,zatim Križevačke vinograde podno Kalnika u kojima se vino pije po pravilima – „štatutima“, a iz boutique vinarije Nespeš su izašla i prva Diplomatska vina čiji su kumovi veleposlanici stranih zemalja i koja se koriste samo u humanitarne svrhe. Pored inarije Benkovac, prekrivene bršljanom koji štiti bogatstvo pohranjeno u vinskom podrumu, uskoro se otvara nova kušaonica. U Benkovcu je dom Korlata - „vina s kamena“, a na krajnjem jugu, 88 zadrugara okupljenih u PZ Svirče na Hvaru ponosi se Ivan Dolcem, prvim hrvatskim plavcem s oznakom ekološkog proizvoda.

Poštivanje tradicije i neprestano ulaganje, kako u podizanje novih vinograda i obnovu postojećih, te opremanje i tehnološka modernizacija podruma, ali i aktivnu vinsku promociju, isplatilo se kroz brojne nagrade i priznanja s vinskih natjecanja. Samo na ovogodišnjim natjecanjima, vina Badel 1862 osvojila su: na Decanter World Wine Awards u Londonu po jedno zlato i srebro te 2 bronce, na MUNDUS VINI natjecanju u Njemačkoj 1 zlato, a u Bruxellesu na Concours mondial 3 zlata i 2 srebra.
Komentari