Vinarija Damjanić

Ocjena:
Istra.

U Poreštini, između Vrsara i Poreča, smjestila se vinarija Damjanić koja u okolnim vinogradima uzgaja niz lokalnih i međunarodnih sorti specifičnog karaktera i vrhunske kvalitete. Naglasak je na istarskim autohtonim sortama, malvaziji i borgonji koje se uz chardonnay, žuti muškat, merlot i cabernet sauvignon koriste u proizvodnji vina na tradicijski način uz korištenje suvremenih tehnologija u vrhunski opremljenom podrumu.
Malvazija IQ, berba 2016. osim zlatne medalje na IWC-u ovjenčana je i titulom Regional Trophy Winner. Riječ je o jednoj od najfinijih svježih malvazija Istre koja se kao i većina njihovog grožđa bere ručno, a onda ostavlja dozreti u inoks tankovima na finom talogu. Boje žute slame zelenkastog odsjaja karakterističnog je mirisa sorte: voćne arome i cvjetne note bazge, bagrema i grejpa s herbalnim primjesama. Ugodne mineralnosti, senzacionalne svježine na završetku, fino izbalansirana, ovo je klasična malvazija u kojoj je lako uživati i bez jela, ali šteta ju je propustiti uz bijelu ribu, jela od plodova mora ili tjestenine s mesom.
Clémente Blanc 2015. bijeli je cuvée od 60% malvazije, 30% chardonnaya i 10% bijelog pinota od grožđa iz jedne od najboljih godina u Istri. Puni okus i isto takvo tijelo vino zahvaljuje postupku dozrijevanja u francuskom barriqueu godinu dana, nakon čega je još 6 mjeseci dozrijevalo u boci. Karakterno i čvrsto vino, dugog trajanja na nepcu s okusima zrelog voća i prženog badema, a na nosu prevladava miris domaće breskve i tropskog voća s blagim tostiranim tonovima. Zreli, punomasni sirevi, hobotnica ispod peke ili mesna jela od boškarina neka su od jela koja se odlično sljubljuju s ovim pitkim cuvéeom.
Uz jaka mesna jela poput bifteka ili jela od divljači u pikantnim umacima Damjanić nudi crvenu inačicu Clementea (berba 2013.) od 60% merlota, 20% cabernet sauvignona i po 10% terana i borgonje koja je s 91 bodom osvojila srebrnu medalju na Decanteru u Londonu 2017. godine. Dozrijeva najprije dvije godine u hrastovim bačvama zapremina od 225 do 500 litara, potom 6 mjeseci u inoksu i onda još do godinu dana u boci. Tamne rubinsko crvene boje s ljubičastim odsjajem, elegantno i bogato vino s puno bobičastog voća (borovnice, kupine), zaokruženih i odlično ukomponiranih tanina te slojevitog i dugotrajnog mirisa čest je izbor vinoljubaca.
Ivan Damjanić jedan je od rijetkih vinara u Istri koji uzgaja borgonju, sortu koja je dobila ime po francuskoj vinorodnoj pokrajini Bourgogne u kojoj se uzgaja od 14. stoljeća. Donedavno se pogrešno smatralo da je to ili francuska sorta gamay (od kojeg se radi poznato mlado vino Beaujolais) ili da se čak radi o istarskoj autohtonoj sorti. Suvremenim postupcima određivanja sortne pripadnosti utvrđeno je to zapravo – frankovka!
Damjanić je koristi za svoje odlične crvene kupaže, te u monosortnoj etiketi Borgonja. Dozrijevanje se provodi u kombinaciji drvenih bačvi (30%), a ostatak u inoks tankovima, a zatim još nekoliko mjeseci vino odmara u bocama. Očekivano elegantne rubinske boje, na nosu se osjete malina, ribizl, ali i blage cvjetne note ljubičice, da bi sve završilo žešćim crvenim paprom i papričicama. Nježnih tanina, zaokruženog okusa u kojem se isprepliću voćne i herbalne note može se konzumirati i 7 godina nakon berbe, što uz umjerene alkohole pretpostavlja sljubljivanje sa suhomesnatim narescima, srednje zrelim sirevima, fritajom pojačanom kobasicama te tjesteninama s jačim umacima od divljači i mesa.
Istarska malvazija Akacija odležava 8-12 mjeseci u bačvicama od, naravno, akacije, a fermentacija se prije toga odvija u inoksu. Za razliku od većine drugih malvazija, ova je pripremana s namjerom da može pričekati i do 6 godina: suha, zlatno žute boje mirisa akacijinog meda, zrelog voća, te dimnih nota, punog je okusa i dugo ostaje u ustima s osjećajem slanosti – najbolje se slaže uz riblje specijalitete…

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 52654120

Web: www.damjanic.eu

E-mail: visit@damjanic.eu

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Istra

Adresa: Fuškulin 50, 52440 Poreč

Opis:

Vino nije proizvod, vino je stil života – moto je pod kojim obitelj Damjanić još od 18. stoljeća (tada pod prezimenom Jurković) opisuje ljubav i svoju želju za savršenstvom te način komunikacije sa svijetom. Sve do kraja 2. svjetskog rata obitelj je obrađivala više od 20 hektara vinograda i za svoja vina bila nagrađivana na brojnim svjetskim izložbama vina, a davne 1928. godine njihovo je crveno vino na Exposition du Bien-Etre u Parisu nagrađeno je zlatnom medaljom. Početkom novog tisućljeća, predvođeni mladim enologom Ivanom Damjanićem ponovo podižu nasade i trenutno na desetak hektara na 9 lokacija uzgajaju istarsku malvaziju, chardonnay, žuti muškat, merlot, cabernet sauvignon, te borgonju, jednu od, u našim krajevima, zaboravljenih, a u svijetu najstarijih poznatih sorti grožđa.
Razvojni put vinarije Damjanić bio je postupan, a kvaliteta je s godinama kontinuirano rasla. Dokaz su i dvije zlatne medalje na International WineChallenge slijepom natjecanju u Londonu na kojem su dva vina - Clemente bijeli 2015. i Malvazija IQ 2016. ocijenjena s visokih 95 bodova. I na Decanteru vina Damjanić su se okitila priznanjima: Borgonja je dva puta osvojila veliko zlato, a Clemente iz 2013. i 2009. godine osvojio je srebrnu medalju, baš kao i Chardonnay.
Njihove malvazije, naročito odležane već neko vrijeme spadaju u sam vrh istarskih vina, a crvena se vina s pravom nalaze na vinskim kartama najprestižnijih restorana.
Komentari