Vinarija Cmrečnjak

Ocjena:
Zagorje – Međimurje

Ozbiljnija vinska priča Rajka Cmrečnjaka, koju danas uspješno nastavljaju Marko, Petra i Anita, započinje 1992. godine kad su dobili certifikat o geografskom podrijetlu i plasirali na tržište prvu buteljiranu graševinu pod brendom Cmrečnjak. Godinu dana kasnije počinju se prijavljivati na vinska natjecanja s kojih se redovito vraćaju s nagradama – posljednje međunarodno priznanje u nizu je srebrna medalja za Pušipel Classic 2018 na ovogodišnjem Decanteru u Londonu.

Međimurski su vinari zajedničkim snagama s pušipelom napravili sjajnu priču, a Rajko Cmrečnjak jedan je od najzaslužnijih za promociju brenda za kojeg je dizajnirana i posebna boca. Cmrečnjakov Pušipel se odlikuje svježinom i pomalo iskričavim kiselinama, no savršeno uravnoteženim s ugodnim alkoholima i mineralnošću na nepcu. Kompleksno i slasno vino, zamjetnog tijela, s citrusnim i cvjetnim aromama koprive odlično se sljubljuje uz teleću koljenicu i heljdine žgance.

Graševine su im poslovično pitke i svježe sa širokom lepezom cvjetnih i voćnih mirisa, a posebna je priča vrhunska prva ledena berba koja se dogodila slučajno jer su završetak vinskog podruma i isporuka tankova kasnili pa je u iščekivanju opreme i berba kasnila no rezultat je bio iznad svih očekivanja. Na žalost, zime su sve blaže i posljednja je ledena berba bila 2012. godine – ovo vrhunsko slatko vino pravi je izbor za one koji žele nešto slatko poslije obroka.

Vinska hiža Cmrečnjak proizvodi i više tipičnih kontinentalnih sorti: Sauvignon Cmrečnjak je bistro, no gusto vino iznimno intenzivnih voćnih i cvjetnih aroma među kojima se posebno ističe bazga. Pinot crni je svježe vino izraženih sortnih karakteristika od kojeg u slabijim godinama proizvode rosé boje lososa i posebnog bakrenog odsjaja u kojem dominiraju voćne arome jagode i maline. Od njegove klonske izvedenice, sivog pinota iz podruma u Svetom Urbanu često izlazi kao polusuho vino s blažim kiselinama, bogatog tijela i opojnim mirisima breskve i kruške.

Uz Rajnski rizling i Muškat žuti, vinskim avanturistima će se svidjeti Cmrečnjakov Urbanski biser: prava ljetna kupaža pušipela, graševine, zelenog silvanca i rajnskog rizlinga. Izvanredno pitka i svježa, u Međimurju je posebno omiljena u kombinaciji sa soda vodom – takozvani špricer.

U suradnji s još nekoliko mladih vinara, Marko Cmrečnjak dio je projekta Mlado Međimurje kojem je cilj predstaviti odabrana mlada buteljirana vina, a za svog je favorita izabrao Rizvanac, križanca plemenke i rizlinga koje je pitko, lagano suho vino, nižih alkohola i naglašene mineralnosti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 295 206

Web: www.cmrecnjak.hr

E-mail: cmrecnjak1@net.hr

Radno vrijeme: Pon - Ned 08:00-16:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Sveti Urban 273, 40312 Štrigova

Opis:

Obitelj Cmrečnjak prvi je podrum sagradila još davne 1884. godine i u njemu je danas smještena bogata vinska arhiva. Početkom '70. godina na dva su hektara zasadili graševinu i pušipel, a danas na 22 hektara, većinom na najkvalitetnijem vinogradarskom položaju u Međimurju, Mađerkinom bregu uzgajaju više sorti, a najvećim dijelom graševinu, sauvignon, pinot sivi i crni, muškat žuti, rajnski rizling, rizvanac, te naravno pušipel (moslavac, šipon). Shodno tome, i vinski podrum u Svetom Urbanu su proširivali nekoliko puta i danas zauzima 1.000 metara kvadratnih, u sklopu kojeg je i kušaonica Vinska hiža uređena u rustikalnom stilu.
Komentari