Vinarija Bura-Mrgudić

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Marija Mrgudić i njeno troje djece, njen brat Niko Bura i njegovo dvoje djece, svatko sa svojim zaduženjima, čine pravi vinski tim iz snova. Njihovi plavci s dva vrhunska položaja Postup i Dingač među najboljima su u Hrvatskoj, ali uz vrlo prihvatljive cijene. Serije su ograničene (po 2.000 butelja godišnje) ne zbog malih površina pod nasadima već malih prinosa (400 do 500 g po trsu), vječno osunčanih padina na južnoj obali Pelješca zbog čega u bobicama ima malo tekućine i beskompromisne tradicionalne vinifikacije (u drvenim bačvama) na prirodnim kvascima.

Zahvaljujući trostrukoj insolaciji i aromama morske soli i peljeških trava zarobljenih ispod čepa, Bura s Dingača vino je robusnog tijela, ugodno trpkog okusa, jakih tanina i balzamičnih nota koje obožavaju muškarci. Mare dolazi s malo manje strmog Postupa, i taj je plavac ukroćena goropadnica u kojem više uživaju žene, premda su alkoholi ponekad preko 17%! Svatko tko želi spoznati kako u čaši izgleda plavac mali s jedinstvenog terroira, otkriti njegove zavodljive arome i pune okuse – Mare i Bura su školska zadaća koja se ne smije propustiti.

Kupaža Galerija, s etiketama koje se drugačije od berbe do berbe, prate promjene u omjeru plavca malog, cabernet sauvignona i marselana koji se mijenja ovisno o berbi i kvaliteti uroda. Ovo crveno vino je privlačno svima kojima je plavac preintenzivan i jak. Iznenadit će vas herbalnost i prava galerija boja, okusa i mirisa kako u boci, tako i na boci.

Ljubav Amerikanaca prema zinfandelu - kako su nazvali crljenak ili tribidrag, u Hrvatskoj gotovo zaboravljenoj sorti – očita je kroz etiketu Benmosche pod kojom je Marija Mrgudić na nagovor američkog biznismena proizvela nekoliko vrlo dobrih na nepcu toplih, ali osvježavajućih zinfandela.

Desertni crveni prošek Moskar nastaje od plavca malog čije se bobice suše najmanje 15 dana na položaju Dingač, a onda odstoje u staklenim demižanama do 2 godine. Ovo vino treba probati uz domaće arancine i mantalu, tradicionalnu slasticu od mošta. Bijeli prošek od maraštine proizvodi se na isti način, a svojom snagom podsjetit će vas da i pelješka bijela vina imaju svoje mjesto pod suncem.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 285 824

Web: www.facebook.com/vinarija.buramokalo/

E-mail: bmrgudic@gmail.com

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Potomje 7, 20244 Potomje

Opis:

Boutique obiteljska vinarija Bura-Mrgudić godišnje proizvede oko 30.000 boca iz vlastitih vinograda ukupne površine 7 hektara, od kojih se neki nalaze na vrhunskim Pelješkim mikro lokacijama: od plavca malog uzgojenog na Dingaču proizvodi se monosortna Bura, a s Postupa se u boce puni linija Mare. U suradnji s američkim investitorom od 2007. proizvode i Zinfandel Benmosche (crljenak), bijeli i crveni prošek, autohtoni rukatac, te intrigantnu kupažu Galerija.
Komentari