Vinarija Buhač

Ocjena:
Slavonija

U bogatoj ravnici Vukovarsko-srijemske županije, s najvećim brojem vinograda na položajima Liska, kraj Iloka se smjestila obiteljska vinarija Buhač. Otac i sin, dva vinska viteza, počeli su proizvodnju 1998. godine ne štedeći truda i mukotrpnog rada u poslijeratnim godinama.

Obradom 27 hektara, od čega je 20 hektara vinograda u obiteljskom vlasništvu, na slavonskom žarkom suncu uz malo kiše ovdje zori oko 16 hektara bijelih sorti kao što su graševina, chardonnnay, rizling, traminac te oko četiri hektara crnih sorti frankovke, merlota i cabernet sauvignona, a sve budnim okom prati enolog prof. dr. Vlado Kovač. Od početka vinarija koristi kontroliranu fermentaciju mošta te sva crna vina dozrijevaju u hrastovim bačvama.

Kod oca Ivana i sina Domagoja ljubav prema vinu ogledava se u svakom koraku. To je obitelj koja svoju zanimljivu priču gradi ne u nadi da će se obogatiti, nego sav trud i novac stalno ulažu u osvajanje ljudi koji piju vino i dušom.

Obitelj Buhač etablirala se na vinskoj sceni kao pouzdani proizvođač vina koji nudi vjerojatno najbolji omjer cijene i kvalitete u hrvatskim okvirima. Odlični položaji vinograda, kvalitetna sirovina te sjajno enološko umijeće rezultiraju vinima koja se traže nakon što ih se jedanput proba. Vina Buhač neupitno otkrivaju karakteristike srijemskog vinogorja.
Za sada su kapaciteti proizvodnje oko 230.000 litara i muškarci ove vinarije ne kane se za sada širiti jer, kao što smo istaknuli, žele svojim okusima u vinima prvo osvojiti srca potrošača uz već dokazane rezultate na tržištu.

Najzastupljenija graševina jedna je od najpopularnijih vinskih sorti na tržištu, a Buhačeva graševina je pitka, citrusnih okusa i iznenađujuće lagana za ovo podneblje, baš onakva kakvo moderno tržište očekuje od bijelog vina koje se može poslužiti uz brojna jela.

Od aromatičnih vina svakako se ističe traminac, koji je slamnato žut, mirisan (što se kod ove sorte i želi) te predviđeno sladak, što ga čini idealnim za sljubljivanje s mnogim desertima na kraju obroka. Savršen je i za ženska druženja pa se može poslužiti kao „žensko“ vino u takvim prigodama jer mnoge žene zaista vole popiti čašicu slađeg vina.

Od tamnih sorti obitelj Buhač posebno je ponosna na svoj merlot, koji je mirisan te bogatog, mekog i punijeg okusa. Aroma podsjeća na kakao, kavu i čokoladu. Kao takvo se slaže s jelima s roštilja, a zbog punoće pristaje i uz neke deserte.

Pravi primjer za savršen spoj okusa i cijene zaista su vina Buhač!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 032 / 593 - 100

Web: www.vino-buhac.com/

E-mail: ivan.buhac@vk.t-com.hr

Radno vrijeme: pon-sub, 7-20h

Degustacije:
od ponedjeljka do subote po prethodnoj najavi

Regija: Slavonija

Adresa: Hercegovačka ul. 1, 32236, Ilok

Opis:

Obitelj Buhač posjeduje i obrađuje vinograde od 1982. godine. Trenutno obrađuje 13 ha vinograda odnosno 650 000 trsova. Vino za prodaju proizvodi se od 1998. godine u boci s vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog podrijetla. Podrum je kapaciteta 1200 hl. Godišnja proizvodnja iznosi 300 hl vina, od čega je vina s oznakom kontroliranog podrijetla 170 hl.

Sorte: graševina, chardonnay, pinot bijeli, traminac, cabernet sauvignon, sauvignon, merlot.
Komentari