Vinarija Bire

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Dokaz da se uz veliki trud i ljubav mogu postići sjajni rezultati svakako je i pripadnik nove generacije vinara s otoka Korčule vinar Frano Milina Bire. Na zahtjevnom pjeskovitom i suhom tlu, kakvi su položaji vinograda vinarije Bire, uspijeva autohtona sorta grk, koja se dokazala odličnom u proizvodnji vrhunskih bijelih dalmatinskih vina.

Ova vinarija ponosno je revitalizirala i terasaste vinograde za uzgoj plavca malog i grka, a da su temelji ove proizvodnje izuzetno čvrsti, pokazuje bavljenje vinogradarstvom i proizvodnjom vina koja seže čak 400 godina unatrag, otkad na Korčuli, u Lumbardi, postoji obitelj Milina, lokalno nazvana Bire. Osunčane korčulanske padine, koje se nalaze na rtu južnog dijela otoka, privlačne su još od davnih dana, a ovdje se vino pilo još od starih Grka.

Budući da bijela sorta grk, jedna od najpotentnijih dalmatinskih sorti, dobro uspijeva na kamenitom tlu, ima specifičan malo gorkasti okus produžene kiseline zbog čega je navodno dobila i svoje ime. Zanimljivo je da je obitelj Milina, jedina koja za sada ima ekološki nasad ove hrvatske autohtone sorte na Korčuli.

Da uspjeh ne dolazi preko noći, itekako je svjesna obitelj Milina te stoga neprestano ulaže u modernu tehnologiju u proizvodnji, a ponajviše radi na brendiranju svojih vina. Odlučila je da joj nije cilj veliko širenje nego što kvalitetnija proizvodnja. Perjanica vinarije Bire, nadaleko poznato vino Grk, te prepoznatljivi Plavac mali uzdanice su ovog proizvođača.

Plavac mali autohtoni je kultivar srednje i južne Dalmacije, gdje se naziva i pagadebit crni, a potomak je križanja crljenka kaštelanskog i dobričića. Upravo se iz te sorte dobiva crno vino zaobljene arome Bire Plavac te svjež s nježnim kiselinama rose Bire Rose. Vinarija živi u skladu s tisućljetnom poviješću i odiše tradicijom u okrilju mora i kamena u malom, ali poviješću istkanom mjestu Lumbardi.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098 344 712

Web: bire.hr

E-mail: info@bire.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - subota: od 10 do 12 h i od 16 do 18 h
Organizirane posjete mogu i u drugim terminima.

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Podstrana 233 20263 Lumbarda, Korčula

Opis:

Vinarija Bire ponosno je revitalizirala terasaste vinograde za uzgoj plavca malog i grka, a da su temelji ove proizvodnje izuzetno čvrsti, pokazuje bavljenje vinogradarstvom i proizvodnjom vina koja seže čak 400 godina unatrag, otkad na Korčuli, u Lumbardi, postoji obitelj Milina, lokalno nazvana Bire. Osunčane korčulanske padine, koje se nalaze na rtu južnog dijela otoka, privlačne su još od davnih dana, a ovdje se vino pilo još od starih Grka. Zanimljivo je da je obitelj Milina, jedina koja za sada ima ekološki nasad autohtone sorte grk na Korčuli.
Komentari