Vinarija Benkovac

Ocjena:
Sjeverna Dalmacija
Cjenovni rang:

Atraktivna vinarija, sagrađena 1957. godine po uzoru na one s juga Francuske, smještena je raskrižju civilizacija u Benkovcu, ispod čijeg se krova obraslog bršljanom proizvode vina od grožđa s benkovačko-stankovačkog škrtog, burom ogoljenog tla.

Vinogradi na lokacijama Pristeg i Miranje su obnovljeni u dva navrata, dok je posebice izazovan bio pothvat podizanja novog nasada na lokaciji Korlat između 2005. i 2007. godine, gdje je na kamenu i niskoj makiji, na visini od tristotinjak metara nad morem i okrenut k moru, posađen sadni materijal iz Francuske: merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc i mourvѐdre.

Vinarija je postala poznata po vinu Rosѐ Benkovac, jednom od najprodavanijih ružičastih vina u Hrvatskoj, proizvedenom od francuske sorte grenache crni tehnologijom za bijela vina, to jest brzom preradom koja je zaslužna za jedinstvenu bakrenocrvenu boju. Voćni mirisi jagoda i malina savršeno odgovaraju uz pršut i janjetinu, ali i kao osvježenje kroz vruće ljetne dane.

Međutim, ono čime se vinarija Benkovac posebno ponosi je Korlat linija vina, koja je ime dobila po gradu hrvatskih kneževa Korlatovića. Korlat vina, već su u prvoj godini komercijalne berbe 2007. godine, osvojila nagrade na brojnim prestižnim natjecanjima.,Tradiciju su nastavili i ove godine: Korlat Syrah 2014 osvojio je zlato na Decanteru, srebrom je ovjenčan Korlat Supreme Syrah 2012, a broncom Cuvée Benkovac, na Concours Mondial de Bruxelles 2018. Korlat vina osvojila su 3 zlata i dva srebra.

Vina s kamena – kako im tepaju benkovački vinari – spoj su jedinstvene mikroklime na pločama Korlata, terroira i suvremene vinifikacije i pokazala su se perfektnim pratiocem u svim prilikama i uz raznolika jela Izbalansirane kiseline, ugodna svježina, arome crnog bobičastog voća i fascinantne boje iz godine u godinu, iz berbe u berbu potvrđuju da je projekt bio pun pogodak.

Cabernet sauvignon, kralj crvenih vina u Supreme liniji, intenzivnog je okusa šljiva, borovnica, kupina i crnog ribizla, odležanje u barrique bačvama mu je podarilo arome kave i tamne čokolade, zrelih tanina. Najbolje ga je pijuckati uz jake sireve i jela od crvenog mesa, posebice govedinu, ali divljač ili teletinu ispod peke. Ugodno ćete se iznenaditi i ako ga kušate uz slatki desert poput savijače od višanja ili šljiva.

Korlat Supreme Merlot, još jedno vino iz Premium serije, graciozno je vino, zavodljive svježine sa samo nekoliko grama preostalog šećera. Zrele, crvene trešnje osvajaju na nosu, a okus maline, oplemenjen začinskim aromama zaokružuje osjećaj zadovoljstva dok gutljaji klize uz zrele sireve, pečena pačja prsa, jela od ribe s gradela. Uživate li u tamnoj čokoladi, otkrit ćete da je još bolja uz ovaj Merlot.

Syrah iz benkovačkog podruma na prvu očara tamno crvenom, gotovo ljubičastom bojom. Intenzivno, kompleksno, trajno i zrelo s aromama bobičastog voća, posebice crnih grožđica, u potpunom je skladu s diskretnom aromom duhana, kave i tamne čokolade, dar hrastovih bačvi u kojima vino odmara. Iznenadite okusne pupoljke kušajući ga uz domaće kobasice, mekane sireve, ali i jela s roštilja i deserte od šumskog voća.

Uz zalogaj autohtonog benkovačkog tijesta prsnaca, punjenog mladim kravljim sirom, jajima, skorupom i kiselim mlijekom, ili uz jelo ispod peke, posebice ako je ispod zvona mladi pijevac ilitipolestar, vina Korlat pružit će vam doživljaj za pamćenje.

Osim vina, benkovačka vinarija proizvodi i odličan vinjak Glembay 15 y.o. od odabranih vinskih destilata koji odležavaju u hrastovim bačvama najmanje 15 godina, a zatim se kupažiraju s maceratima badema i rogača te još neko vrijeme odmaraju prije nego se ovaj prvi, pravi hrvatski premium brandy puni u boce.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/681-734

Web: www.badel1862.hr

E-mail: bozo.skara@badel1862.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Ivana Meštrovića 28, 23420 Benkovac

Opis:

Badel 1862 jedna je od najvećih vinarskih kuća s više od 150 godina tradicije i gotovo 400 hektara vinograda na 5 lokacija te vinskih podruma diljem Hrvatske. Podjednako je uspješna u proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih crvenih, ali i bijelih vina koja se savršeno sljubljuju s autohtonim jelima hrvatske kuhinje. Badel 1862 je i veliki promotor hrvatskog turizma, ističući autohtonost sorti i obilježja terroira u svojim promotivnim kampanjama.

Badel 1862 u svom portfelju ima čak pet vinarija, strateški raspoređenih kroz više vinskih regija: od zapadne Slavonije, preko Zagrebačke županije i sjeverne Dalmacije sve do najsunčanijeg otoka na Jadranu. U vlasništvu Badela 1862 je Vinarija Daruvar, jedna od najnagrađivanijih, u sklopu koje je otvoren i prvi hrvatski Vinski salon., Posjeduju ,zatim Križevačke vinograde podno Kalnika u kojima se vino pije po pravilima – „štatutima“, a iz boutique vinarije Nespeš su izašla i prva Diplomatska vina čiji su kumovi veleposlanici stranih zemalja i koja se koriste samo u humanitarne svrhe. Pored inarije Benkovac, prekrivene bršljanom koji štiti bogatstvo pohranjeno u vinskom podrumu, uskoro se otvara nova kušaonica. U Benkovcu je dom Korlata - „vina s kamena“, a na krajnjem jugu, 88 zadrugara okupljenih u PZ Svirče na Hvaru ponosi se Ivan Dolcem, prvim hrvatskim plavcem s oznakom ekološkog proizvoda.

Poštivanje tradicije i neprestano ulaganje, kako u podizanje novih vinograda i obnovu postojećih, te opremanje i tehnološka modernizacija podruma, ali i aktivnu vinsku promociju, isplatilo se kroz brojne nagrade i priznanja s vinskih natjecanja. Samo na ovogodišnjim natjecanjima, vina Badel 1862 osvojila su: na Decanter World Wine Awards u Londonu po jedno zlato i srebro te 2 bronce, na MUNDUS VINI natjecanju u Njemačkoj 1 zlato, a u Bruxellesu na Concours mondial 3 zlata i 2 srebra.
Komentari