Vinarija Barundić / vina Barun

Ocjena:
Plešivica

Vinarija proizvodi 6 vina, po tri pjenušava i tri mirna vina pod etiketom Barun, a u pripremi su još tri pjenušca. Izrazito naglašene voćne arome u svim Barun vinima dobivene su zahvaljujući hladnoj maceraciji do deset dana, a pjenušci se proizvode klasičnom metodom i odležavaju na vlastitim kvascima od jedne do tri godine.

Manzoni Elegance Extra brut najpoznatiji je pjenušac krašićke vinarije Barundić i nosi ime po talijanskom profesoru koji je prije otprilike 90 godina križao riesling i bijeli pinot. Sortne karakteristike su u potpunosti zadržane i usklađene: bijeli pinot dopunjuje rizlingovo slabije tijelo, a mirisi vinogradarske breskve, kruške i jabuke miješaju se s citrusnim aromama, da bi pri kraju zamirisao i svježe pečen kruh. U Manzoni Elegance se ne dodaje liker za aromatiziranje i doslađivanje (zéro dosage). Dobre kiseline baznog Manzonija osvježavaju i gase žeđ i naprosto zovu na još, svejedno pijete li ga kao aperitiv ili uz tradicionalna jela poput narezaka, sira s vrhnjem, pastrvu iz obližnjih žumberačkih potoka ili slane savijačei gibanice.
Za one zaljubljive prirode tu je mirisni i poluslatki Amoureux Extra sec od muškata koji je pratitelj voćnih deserata, ali i jače začinjene hrane te polutvrdih, zrelih sireva. Mnogobrojne i sitne perle donose na nepce eksploziju slasti, a u nos miris zelene jabuke, kruške i cvijeća. Idealno vino za sve koji tek upoznaju vinski svijet.

Klasik, ružičasti Le Rosé brut zaokruženi je pjenušac od crnog pinota koji potvrđuje da su najbolji hrvatski crni pinoti s Plešivice. Osvježavajuć, skladnog tijela i finih aroma jagode nevjerojatno se dobro slaže uz tart pissaladière s lukom, maslinama i inćunima i provansalskim travama.
Marquis Pinot noir mirna je vinska inačica od pinota crnog, macerirana mjesec dana i školovana u drvenim bačvama. Do izražaja dolazi sortna voćnost crvenog voća, ponajviše zrele višnje, šumske jagode i maline, pomiješane sa slatkim začinima iz hrasta. Privlačna kombinacija slasti i kiselina u aftertasteu, ugodnih i blagih tanina lijepo se sljubljuje uz pečenja poput odojka, kozletine i janjetine, ali i jela od patke ili guske. Ima veliki potencijal odležavanja u boci.

Za Graševinu Barundići kažu da je poput djevojke u ljetnoj haljini u čijem je društvu za toplih dana podjednako lijepo ujutro, popodne i navečer. Ljupko i dopadljivo vino u kojoj zelena jabuka ima glavnu riječ, bilo da se radi o boji, okusu ili mirisu. Niski alkoholi i blage kiseline odgovaraju nježnijoj bijeloj morskoj, ali i riječnoj ribi poput smuđa ili pastrve.

Suhi Manzoni elegantno je i fino vino umjerenih alkohola i kiselina nježnih citrusnih aroma pomiješanih s notama dinje, breskve i kruške. Dugo traje u ustima i slaže se s hranom koja okusom nije teška poput jela od bijelog mesa ili uz kralja morskih jadranskih dubina, zubaca. Uspijete li pronaći elegantni i profinjeni Barun Manzoni Ice, svakako ga probajte!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 627 0050

Web: www.facebook.com/barunsparklingwines/

E-mail: barundic@gmail.com

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Brezarić 24, 10454 Krašić

Opis:

Nedaleko Zagreba, u Dolini kardinala podno Krašića Josip i Mara Barundić prije deset su godina odlučili ozbiljnije nastaviti obiteljsku tradiciju, ali su u startu napravili zaokret: odlučili su se više posvetiti pjenušcima i proširiti sortiment lozom koja se našla ispod radara, te su na ukupno 4 hektara, uz graševinu, muškat žuti i crni pinot zasadili i sortu manzoni. Poseban je kuriozitet više od 100 godina stari vinograd u kojem je samo oko 400 trsova tradicijskih sorti krašićkog vinogorja: graševina, kraljevina, plavec žuti, plemenka, lipovina, štajerska belina te bijeli i žuti muškat. Sve ove sorte daju grožđe za bazno vino za poseban pjenušac radnog naziva 100+, a na kojeg ćemo pričekati još bar dvije godine jer tek dozrijeva u magnum bocama.
Komentari