Vinarija August

Ocjena:
Moslavina

Padine Moslavačke gore poznat su vinogradarski kraj još iz doba Rimljana kada su za vrijeme vladavine cara Klaudija u 1. stoljeću prije naše ere zasađeni prvi trsovi. Dokaz za to se nalazi na samo 4 km od vinograda Vinarije August gdje su pronađeni ostaci rimskog vinograda.
Vinariju su od njenih roditelja 2016. godine preuzeli Dijana i suprug Marko Sušac. Pojačali su tim enologom Tomislavom Veseljakom koji je u Augustov vinograd i podrum donio iskustvo rada u vinarijama u Francuskoj, Kaliforniji i Novom Zelandu. Na lokaciji ponad Popovače, s vlastitim nasadima krenuli u drugu fazu vinogradarstva i podrumarstva.
Vinograd, smješten na blagoj padini, okupan je suncem od istoka da zapada, a sa sjevera ga štiti bujna šuma. Mikroklima i tlo kakvo se samo poželjeti može, dom su autohtonoj sorti škrlet te chardonnayu, pinotu blancu, sauvignon blancu, graševini i frankovki.
Najzastupljeniji je škrlet, autohtona sorta bijeloga grožđa koja je najrasprostranjenija u podregiji Moslavina. Škrlet je prva hrvatska sorta koja ima certificirani matični nasad, a Augustov škrlet je nježne zelenkastožute boje koji na nosu daje čistu, srednje intenzivnu notu svježih citrusa. Na nepcu je hrabro svjež s vibrantnim citrusnim notama.
U restoranu uz vinariju August sljubljuju ga sa svojim čuvenim čalabrčekima – malim zalogajima koji se jedu onako usput, čalabrcnu … poput domaće paštete od pilećih i pačjih jetrica koje poslužuju uz tostirani domaći kruh od grubo mljevenog kukuruznog brašna.
Graševina je najrasprostranjenija sorta u Hrvatskoj kojoj izvrsno odgovara Moslavina, a posebno mikrolokacija Augustovog vinograda. Uz dobru godinu i zahvaljujući njezi u vinogradu i podrum daje natprosječna vina. Zelenkastožute je boje, izraženog voćnog mirisa zelene jabuke, kruške i vinogradarske breskve. U ustima svježe vibrantne kiseline, ugodne voćnosti uz dugotrajan okus. Sjajno prati njihovog 'mariniranog pujceka s hrenastim krumpirom' i 'teleka iz rola'. Ili pak 'trgance sa špekom' – domaću, izvorno moslavačku tjesteninu u laganom umaku od mladog sira, s karameliziranim porilukom i hrskavim komadićima domaćeg špekeca.
U Augustu su, osim na škrlet, posebno ponosni na pinot bijeli. Pinot blanc izvorno je francuska sorta kojoj, također, izvrsno odgovara položaj i tlo Augustova vinograda. Daje lagana svježa vina s voćnom aromom, natprosječne kvalitete. Kao i sve ostalo, grožđe je ručno brano s vlastitog nasada na jednoj lokaciji, lagano prešano i prirodno taloženo. Fermentirano u inoks bačvama pri kontroliranoj temperaturi, dozrijeva 4-5 mjeseci. Za pinot bijeli u Augustu čuvaju najfinije moslavačke oblizeke, iz slane i slatke kategorije, pa tako preporučuju 'racu z mlincima' – svoju verziju pačjeg confita ili pak tortu od maka, njihov bestseler od plavog maka i domaćih jaja, čuvenu laganu i prozračnu tortu bez brašna.
Za omiljeno Markovo jelo, 'sporo pečenu juneću koljenicu s belim žgancima' i u jelo i uz jelo biraju frankovku. Rubinske boje, mirisa bazginog lista i crnih bobica, reska i snažna, Augustova frankovka sjajno nadopunjuje zrele rajčice, lovor, ružmarin i junetinu pa u željeznom cocotteu u 10 sati laganog pečenja na niskoj temperaturi daju praznik mirisa i okusa.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 97 777 1000

Web: www.restoranaugust.hr

E-mail: august@aei.hr

Radno vrijeme: Čet - Ned: 12:00 - 20:00, za grupe od 8 i više osoba

Pon - Sri: po dogovoru

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Trnovka 29, 44317 Popovača

Opis:

Vinarija August prerasla je obiteljsku priču Dijaninog oca koji je, kao najveći profesionalac među vinarima hobistima, na ovoj lokaciji proizvodio vina Tušek od 2009. Sljedeća generacija, Dijana i suprug Marko, preuzeli su vinograd 2016. godine. Ojačani enologom modernih pogleda i svjetskog iskustva, svojim vinima žele udahnuti karakter bijelog svijeta. Boutique vinarija August nalazi se pedesetak kilometara istočno od Zagreba u mjestu Popovača, na lokaciji s koje se pruža nezaboravan pogled na ravnicu i Lonjsko polje.
Na oko 2 ha zemlje zasađeno je 6.000 trsova i godišnje proizvode oko 7.500 litara vina od pinota bijelog, chardonnaya, sauvignona bijelog, graševine, frankovke i sve poznatijeg, a upravo u ovom kraju autohtonog - moslavačkog škrleta. Vinograd je okupan suncem od istoka do zapada, zaštićen je šumom na sjevernoj strani, a tlo je blago pjeskovito.
Uz vinariju su sredinom 2016. otvorili i restoran August u kojem na Špajzkarti nude domaća jela od vrhunskih lokalnih i sezonskih namirnica. Svježe i sezonsko, lokalno i domaće uz najsuvremenije tehnike, koje u savršenim sastojcima čuvaju ono najbolje u njima, da bi svojim gostima priuštili doživljaj idealnog dana na ladanju i hranu koja budi sjećanja na vremena kad je hrana zaista imala okus. Vinarija i restoran smješteni su u drveni, 200 godina star čardak, izvorni primjerak moslavačke arhitekture kojeg su vlasnici kupili u selu nedaleko Popovače, rastavili ga, prenijeli i ponovo sastavili i obnovili.
Osim najfinijih domaćih oblizeka, svojevrsnog moslavačkog slow cookinga, vina i craft piva, gostima je na raspolaganju i smještaj, u četiri dvokrevetne sobe s autohtonim namještajem.
Komentari