Vinarija Antunović

Ocjena:
Slavonija

Tamo gdje Dunav strasno ljubi vinograde sa sjevera, juga i istoka smjestili su se na južnim padinama Podunavlja vinogradi kojima veliku ljubav poklanja žena jasnih vizija u ekološkoj proizvodnji i okusima svojih vina. Ekonomistica Jasna Antunović Turk 2004. godine, odrastavši u obitelji s dugom vinskom tradicijom, odlučila je ući samostalno u zahtjevne vinske vode te, uhvativši srž ovoga vinogradarskog područja, na svojih sedam hektara vinograda, uz izvrsno postavljene ciljeve oko proizvodnje manjih količina vrhunskih vina, snažnom ženskom energijom ulazi u vrh tržišne kvalitete za kojima žude mnogi profinjeni vinski nosovi.

U više nego dobrim mikroklimatskim uvjetima rahlog i bogatog erdutskog vinogorja te uz ravnomjeran raspored oborina i sunčanih dana ovdje su osigurani sjajni uvjeti za uzgoj bijelih sorti graševine, chardonnaya, zelenog silvanaca, muškata ottonela i plemenka, a od crnih sorti ističu se crni pinot, cabernet franc i cabernet sauvignon. Vinarija uz proizvodnju svojih sorti prema potrebi dodatno otkupljuje birano grožđe okolnih proizvođača.

Odlučivši se u startu za princip boutique vinarije, koja proizvodi male serije vina vrhunske kakvoće, iznjedrila se ograničena serija Premium vina gdje se svake godine određuju nabolje karakteristike jedne sorte i berbe od koje se rade vina. Slijedi serija selektiranih vina, svježih sortnih te vina cuvée.
Zanimljivo je da su već 2009. godine sva vina zaslužila status vrhunskih vina, a krunu Jasnina truda postigla je na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu, Decanter 2017, ANTUNOVIĆ GRAŠEVINA PREMIUM iz berbe 2013., koja je ocijenjena s visokih 95 bodova te nagrađena Platinom u kategoriji Best in category - BEST CROATIAN WHITE.

Decanterov žiri ovo elegantno, kremasto vino opisalo je riječima: „Petrolej, med i dunja na nosu. Mozaik sočnih okusa s naglaskom na mango, papaju i limetu. Predivno kompleksno vino strukturirano ugodnom kiselinom. Na 'aftertastu' suptilan osjet na duhan i med. Izvanredno.“
Osim ostalih odličnih vina vinarije Antunović svakako se još ističe vino sorte chardonnay iz 2011. godine, savršeno za potencijalno starenje, odrađen tehnologijom „sur lie“ koje odlikuju ekstraktnost i snaga, s voćnim okusima, ali i nježnim osjetom na hrast i tanine tijekom kratkotrajnog odležavanja u bačvama.

Od Selekcija vina ističe se elegantno vino crni pinot, koje zauzima poseban status kod najsuptilnijih vinoljubaca, u dobrim berbama daje tipične i očekivane karakteristike mirisa višnje, jagode, trešnje, srednje je rubinske boje, a blagi tanini i nježne kiseline čine ga savršenim izborom za sve koji vole osjetiti drukčije okuse crnog vina.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098268230

Web: www.vina-antunovic.hr/

E-mail: vinarija.antunovic@gmail.com

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu

Regija: Slavonija

Adresa: Ul. braće Radić 17 31226 Dalj Hrvatska

Opis:

Vinarija Antunović razvila se na stogodišnjoj obiteljskoj tradiciji uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Sadnjom novih vinograda 2004. godine, Jasna Antunović Turk, diplomirana ekonomistica uvodi obitelj u “novo vinarsko doba” pronalazeći u vinarstvu novi životni izazov i vokaciju.
Komentari