Vinarija Adžić

Ocjena:
Slavonija

Hrvatska zvijezda je detalj veza s bogate slavonske nošnje i krasi etikete Adžić vina, a boja ovisi o sorti vina u butelji. Tako je Adžić graševina Hrnjevac zlatne boje, proizvedena iz grožđa uzgojenog u četrdesetak godina starim vinogradima. Izražene arome zrele zelene jabuke i vinogradarske breskve uz slatkaste začine na nosu nastavljaju se i na nepcu, gdje do izražaja dolazi mekoća i zaokružen okus. Niski ostatak šećera sugerira posluživanje uz domaće slavonske kobasice ili pečenu perad.

Bazna Graševina jedna je od najprodavanijih u Hrvatskoj: nešto je manjih alkohola i nježnijeg tijela pa se preporučuje uz tjesteninu, ribu i slabije začinjenu hranu.

Rajnski rizling je skladno vino, zrelo i toplo, punog tijela ugodnih aroma svježeg voća, posebice breskve, ananasa, marelice i limete. Na nepcu je voće zrelije, a vremenom se na nosu otvaraju i cvjetne arome, ali vino i dalje zadržava suhoću u ustima pa ga je poželjno sljubiti sa sirovim plodovima mora u sušiju, lososom ili hladnim salatama s tjesteninom.

Za osvježenje u ljetnim danima iz podruma vinarije Adžić dolazi rosé Lucija proizveden od kupaže zweigelta i sivog pinota s položaja Mitrovac. Uz očekivanu „ružičastu“ svježinu, ovu pomalo nekonvencionalnu ružicu lako je sljubiti s raznom hranom, ali posebno se dobro slaže s brudetom od trilja i palentom kao prilogom.

Polusuhi Pinot sivi razlikuje se od berbe do berbe; kako je kožica bobice vrlo nježna, osjetljiva je na botrytis pa se ponekad može osjetiti i naznaka plijesni, ali kod kasnijih berbi to nije mana i uz mirise dunja, prezrelih breskvi i krušaka na nosu je ugodno i fino. Skladno i slasno, s dosta dugim završetkom.
Uz paštetu od guščje jetre ili od divljači odlično ide Adžić Pinot crni, punjen u simpatičnu trbušastu butelju iz koje ga treba osloboditi i pustiti da se razvije u dekanteru. Karakterističnih intenzivnih aroma crnog bobičastog voća i šumskih plodova, ali bez džemastih nota, ponekad s reminiscencijama na ravničarsku zemlju s koje dolazi grožđe za ovo vino. Srednjeg je tijela, dobrih kiselina i svilenkastih, mekanih tanina.

Tamno bobičasto voće osjeti se i u Zweigeltu, uz naznaku dima naslijeđenog kroz fermentaciju u drvenim bačvama prije koje je vino macerirano nekoliko dana. Vrlo je pitko, suho i iskričavih, ali ne prenapadnih kiselina, pa mu odgovara jača hrana, poput domaćeg, malo ljućeg kulena ili gulaša od divljači.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 34 255 340

Web: www.adzic.hr

E-mail: info@adzic.hr

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Slavonija

Adresa: Republike Hrvatske 9, 34340 Kutjevo

Opis:

Na južnim obroncima Krndije nalaze se neki od najboljih položaja u kutjevačkom vinogorju – Venje, Mitrovac i Hrnjevac – u kojima obitelj Adžić na oko 8 hektara već desetljećima uzgaja grožđe, a prvi put su vina u butelje napunili 1995. godine. Posebno su ponosni na graševinu i rajnski rizling kojima u vinogradima uz bok stoje, pinot sivi i crni te zweigelt. U vinifikaciji koriste samo prirodne kvasce, a fermentacija se odvija prirodnim putem uz nadziranu temperaturu u inoks bačvama, adok crvena vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta.
Komentari