Vina Vukas

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Brdoviti dio Ponikva, mjesta na poluotoku Pelješcu, izuzetno teškog za obradu vinograda, prepoznao je vinar Dubravko Vukas, koji se među ostalim vinarima toga kraja ističe u pothvatu u kojem je prvi od autohtone sorte rukataca izradio pjenušac za pamćenje. Rukatac je jedna od autohtonih sorti primorske Hrvatske, koja stoji uz bok prepoznatom pošipu. Ukratko, ovaj radoznali vinar, koji voli isprobavati, pa čak i riskirati, u suradnji sa svojim vrsnim enologom uspio je iznjedriti pjenušac Decumanus, koji je i više nego odlično prihvaćen.

To je svakako bila svojevrsna pustolovina koja je završila odličnim rezultatima pa se, ohrabren uspjehom, ovaj vinar odlučio napraviti još jedan pjenušac, i to od plavca malog. Mnogi su bili vrlo skeptični jer ova sorta ne obiluje kiselinama koje su nužne za pjenušac. No rezultat je opet bio začuđujuće dobar. Stvoren je izvrstan rose pjenušac Cardo. Čim je rose vinara Vukasa od sorte plavca malog ugledao svjetlo dana u prvoj čaši i bio poslužen uz kamenice, zaključak je bio da su idealan spoj. Jer znao je Vukas što radi, vinar koji je ujedno i uzgajivač kamenica, a koji sada ponosno poslužuje svoje vino od plavca maloga u perlastoj izvedbi.

Pjenušavi Cardo u usporedbi s pjenušcem Decumanusom svakako ima manje kiselina, ali ovaj vinar ističe da je rose od plavca malog toliko čarobno svjež da se to ni ne primijeti, pogotovo zbog njegove jako fine arome i duljeg zadržavanja okusa u ustima. Sortne manjkavosti za izradu ovog pjenušca potpuno su prekrivene svim navedenim kvalitetama.

I jedan i drugi pjenušac dobili su imena prema starorimskim terminima, pa tako ime Decumanus označava put koji spaja istok i zapad, a Cardo rimski naziv za put koji spaja sjever i jug.
Vinarija Vukas, koja bazno uzgaja sortu plavac mali, krenula je u posao 2002. godine te je iznjedrila i vrhunsko vino Plerej, a poslije i polusuho vino Plerej grand cru, koje je izmamilo uzdahe mnogim vinoljupcima.

Uz modernu tehnologiju koja se primjenjuje u ovoj vinariji stvaraju se vina od plavca maloga koja imaju svoj identitet i autohtonost, prepoznatljivu voćnost tipičnu za ovu sortu te specifičnu robusnost svojstvenu sorti ovog podneblja. Užitak je doći u vinariju koja gaji poseban entuzijazam i ljubav prema vinogradima iz kojih puca pogled na morsko plavetnilo i zidine Stona, u kojem se uvijek može dočekati novo uzbudljivo iznenađenje vinara Dubravka Vukasa.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 98 203 012

Web: www.vinavukas.com

E-mail: vinavukas@gmail.com

Radno vrijeme:

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Seljačko gospodarstvo Vukas Gornje Selo 13, Ponikve 20230 Ston

Opis:

Brdoviti dio Ponikva, mjesta na poluotoku Pelješcu, izuzetno teškog za obradu vinograda, prepoznao je vinar Dubravko Vukas, koji se među ostalim vinarima toga kraja ističe u pothvatu u kojem je prvi od autohtone sorte rukataca izradio pjenušac za pamćenje. Rukatac je jedna od autohtonih sorti primorske Hrvatske, koja stoji uz bok prepoznatom pošipu. Ukratko, ovaj radoznali vinar, koji voli isprobavati, pa čak i riskirati, u suradnji sa svojim vrsnim enologom uspio je iznjedriti pjenušac Decumanus.
Komentari