Vina Terra Madre

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Trsovi plavca malog našli su jedno relativno novo vinogorsko područje pa su im dom postali i brežuljci maloga pitoresknog mjesta Komarna, koje se nalazi na jugu Dalmacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Prvi trsovi zasađeni su na ovom području 2008., a prva berba došla je na red 2011. godine. Komarna je nova vinska regija, iznimno zanimljiva zbog proizvodnje ekoloških vina, a vino plavca malog Terra Madre 2011 našlo je svoje dobre pozicije među ljubiteljima fine dalmatinske kapljice kao savršeno vrhunsko vino. Suh, voćan s 14,5% alkohola, s tipičnom trpkosti plavca malog, vrlo lijepo izbalansiran, osvojio je zahtjevnu vinsku scenu. Ovo vino potvrđuje status vinogorja Komarna, koja ima temelje za svoju strategiju i ambicije te je ujedno konkurentna ponuda u segmentu vina sorte plavca malog u nižem cjenovnom razredu buteljiranih vina.

Vinogradi na ovom području imaju idealne vinogradarske uvjete jer se nalaze na brdu vapnenačkog obronka visine od 50 do 180 metara. Brežuljkasti vinogradi okrenuti su prema južnoj i jugozapadnoj strani, a blizina mora i savršena provjetrenost te minimalno prskanje loze dopuštajuu ekološki uzgoj u punom smislu. Mikroklima zbog velikog broja sunčanih dana i refleksija velikih vapnenačkih površina omogućavaju natprosječnu insolaciju.

Vinaru Marku Dominikoviću ne smeta što su najmlađe vinogorje u Hrvatskoj. U svojim nastojanjima krči težak put uz velika ulaganja kako financijskog dijela tako i golema truda, ali ga raduju postignuti rezultati njegove ekološke proizvodnje, koja također čini jednu od strateških prednosti na tržištu.
Zanimljivo je da se ovo mlado vinogorje na padinama Komarne etabliralo kao vrhunska vinska regija te stala ravnopravno uz bok zaštićenom Dingaču na Pelješcu, a sve je počelo od osvajanja nagrade na festivalu vina Dubrovnik FestiWine Trophy 2014. Vinogradi i urod s Komarne zaista su jako ugodno iznenađenje u uzgoju i ponudi plavca malog.

Terra Madre svakako ruši i ustaljeno mišljenje da sorta pošip daje najbolje rezultate, prije svega na otoku Korčuli, stoga je zacrtana još jedna strategija u kojoj se ova sorta nudi upravo iz vinogorja s Komarne kao vrhunsko suho bijelo vino koje se savršeno sljubljuje s kamenicama.
Ovo vinogorje sigurno će donijeti još mnoge uspješnice i lijepa iznenađenja koji će biti dočekani širom otvorenih ruku svih vinoljubaca hrvatskih sorti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj:

Web: www.vinaterramadre.com

E-mail: info@vinaterramadre.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 09 do 21 h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Komarna 9 Klek 20356

Opis:

Vinaru Marku Dominikoviću ne smeta što su najmlađe vinogorje u Hrvatskoj. U svojim nastojanjima krči težak put uz velika ulaganja kako financijskog dijela tako i golema truda, ali ga raduju postignuti rezultati njegove ekološke proizvodnje, koja također čini jednu od strateških prednosti na tržištu.
Zanimljivo je da se ovo mlado vinogorje na padinama Komarne etabliralo kao vrhunska vinska regija te stala ravnopravno uz bok zaštićenom Dingaču na Pelješcu, a sve je počelo od osvajanja nagrade na festivalu vina Dubrovnik FestiWine Trophy 2014. Vinogradi na ovom području imaju idealne vinogradarske uvjete jer se nalaze na brdu vapnenačkog obronka visine od 50 do 180 metara. Komarna je nova vinska regija, iznimno zanimljiva zbog proizvodnje ekoloških vina, a vino plavca malog Terra Madre 2011 našlo je svoje dobre pozicije među ljubiteljima fine dalmatinske kapljice kao savršeno vrhunsko vino.
Komentari