Vina Meneghetti

Ocjena:
Istra.

Priča o posebnosti Istre vuče korijene daleko u prošlost gdje su mnoge svjetske velesile prepoznale njezine prednosti za razvoj poljoprivrednih kultura, a između njih i vina i ulja. U 19. stoljeću u neposrednoj blizini najveće austrougarske utvrde, na području Brijuna, sagrađeno je prekrasno zdanje, u bijelom istarskom kamenu, koje je služilo kao mjesto gdje su se časnici i njihovi gosti odmarali te družili uz čašu vina i odlične istarske delicije. To prekrasno zdanje naziva se upravo Stancija Meneghetti.

U vlasništvu trenutačno imaju deset hektara vinograda raspoređenih oko stancije na poziciji Gambalera u Balama te na poziciji Kršin-Ferne u blizini Buja, a nakon završetka sadnje raspolagat će s 25 hektara vinograda. Specifičnosti istarske crvene zemlje su mineralnost i bogatstvo željeza zbog čega je odlična za uzgoj crvenoga grožđa. Za razliku od crvene zemlje, bijela zemlja, zbog visokog udjela gline, pogodna je za bijele sorte grožđa.

Razvoj stancije i njezin uzlet počinju 2001. godine kada je preuzimaju i preuređuju Romana i Miroslav Plišo te zasađuju nove masline i loze. Njima se 2010. pridružio Goran Hanžek, kao i svjetski poznati enolog Walter Filiputti. Danas je ovo jedna od nezaobilaznih vinskih i gastronomskih destinacija gdje gosti, osim u dobrom vinu i odličnoj hrani, uživaju u wine hotelu te vođenim obilascima vinograda i vinarije uz učenje o vinima te nezaobilaznu degustaciju.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/528-800

Web: www.meneghetti.info

E-mail: info@meneghetti.hr

Radno vrijeme: Razgled i degustacije vina uz prethodnu najavu.

Regija: Istra

Adresa: Stancija Meneghetti 1; 52 211 Bale

Opis:

Tim Meneghetti, uz pomoć prirode u kombinaciji s tradicijom i znanjem, proizvodi nekoliko linija koje već svojim nazivom bude našu maštu. Art in the bottle (Meneghetti white - spoj chardonnaya i bijelog pinota te Meneghetti red - spoj merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca), Soul of Istria (Meneghetti Merlot, Meneghetti Malvazija i Meneghetti Chardonnay), Taste of joy (Meneghetti Classic – kombinacija chardonnaya, crnog pinota i bijelog pinota) i Kuća Glavić (Kuća Glavić rose uz 100% sastav Syrah, Kuća Glavić Malvazija i Kuća Glavić Syrah) posebne su linije u kojima ćete pronaći vina koja će savršeno pratiti svaki trenutak za koji želite da postane dio vaših uspomena.
Komentari