Vina Laguna

Ocjena:
Istra.
Cjenovni rang:

Lakoća postojanja u Istri najbolje se osjeti kroz istarsku kuhinju i vina. Široka lepeza vinskih etiketa pokriva raznolike ukuse i potrebe vinoljubaca, od jednostavne pratnje uz jela pa do hedonističkog uživanja u boji, mirisu i okusu istarskih autohtonih, ali i međunarodnih sorti.

Između brojnih nagrada, ističu se brojna odličja osvojena na ovogodišnjoj jubilarnoj 25. Vinistri gdje su Vina Laguna osvojila osam zlatnih i jednu srebrnu medalju te jednu zlatnu i tri srebrne diplome. Najnagrađivanija je najpopularnija istarska sorta – malvazija i to: Riserva akacija, Riserva Vižinada, kasna berba i Festigia 2017. Osim na nacionalnoj razini, Vina Laguna prepoznata su i u svijetu, pa su u međunarodnoj konkurenciji prestižnog Finger Lakes International Wine Competition 2018. osvojila dvije srebrne medalje i jednu zlatnu medalju za kupažu Terra Rosa koju je Decanter uvrstio na listu 25 crnih vina u svijetu za svakodnevno uživanje čija cijena ne prelazi 200 kuna.

Uz baznu liniju Select vina s više od deset etiketa koja su zbog niskog sadržaja alkohola idealna za svakidašnje uživanje, Agrolaguna u ponudi ima još tri serije: Festigia, Festigia Riserva i Adriana, linija laganih ljetnih vina za ugostiteljstvo koja se kroz ljeto može naći u ponudi restorana duž naše cijele obale.

Elegantna vina za posebne prilike, od ručno ubranog grožđa iz odabranih vinograda, linije Festigia, savršen su pratilac različitih jela, poput aromatične malvazije koja pristaje uz predjela s tartufima, rižota ili tjestenine te uz ribu, morske plodove i jela od bijelog mesa. Crvena kupaža merlota i syraha, Castello, poslužuje se uz goveđi carpaccio i tartar biftek, a ni istarski tartufi neće smetati. Merlot, zaokružen i punog tijela s dugim završetkom, treba piti uz zreli sir, hladne nareske i divljač, posebice srnetinu. Cabernet Sauvignon pomaže da zalogaji toplih predjela, pečenog mesa ili ribe na žaru lakše klize, a tjestenina, bijela riba i bijelo meso odlično se slažu s Chardonnayem.

Probirljivija nepca oduševit će se Festigia Riserva vinima u ograničenim serijama, pri čemu se oznaka riserva ne odnosi na odležavanje, već selekciju grožđa s najboljih položaja. Malvazija Riserva, zelenkastog odsjaja, kitnjaste teksture, s neagresivnim kiselinama i lepezom aroma od cvjetnih do elegantnih tercijarnih nota s dugim aftertasteom, vino je u kojem snažni alkoholi nimalo ne strše. Idealno za zdravice, a najbolje odgovara/pristaje/ide uz svježeg romba. S položaja Mornarica, suncem obasjanih brežuljaka zapadne obale Istre, dolazi grožđe za Cabernet Sauvignon Riservu, tamno crvene boje. S okusom borovnice, crnog ribizla i papra preporučuje ga se sljubiti uz klasične istarske delicije: fuže s tartufima ili istarskim pršutom i ovčjim siroms malo meda.

Lagani i pitak cuvée Terra Rossa, dobiven iz terana, borgonje i merlota, osvojio je brojne nagrade zbog svoje nepretencioznosti i prepoznatljivih osobina: svježine merlota, bogatog voćnog okusa terana te cvjetnosti i mineralnosti borgonje. Terra Rossa je stalni pratilac dobroj hrani, i naravno ugodnom društvu.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/441-9998

Web: vinalaguna.hr/

E-mail: sanela.coga@agrolaguna.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Istra

Adresa: Mate Vlašića 34, 52440 Poreč

Opis:

Vinograde Agrolagune,koji se prostiru na više od 600 hektara, istarsko sunce u prosjeku godišnje obasjava i grije 2400 sati. Autohtone, ali i međunarodne sorte, poput istarske malvazije, terana, chardonnaya, cabernet sauvignona, žutog muškata i muškata ruže te bijelog i sivog pinota, pronašle su svoj dom na položajima gdje se susreću mediteranska i kontinentalna klima. Mikroklima, s dovoljno kiše iz proljetnih oblaka, umjerenih ljetnih temperatura koje traju baš onoliko koliko je potrebno za optimalno dozrijevanje grožđa, zatim raznolikost tla i lokacija istarskim vinogradarima već stoljećima omogućava uzgoj grožđa vrhunske kvalitete. Grožđe za etikete Vina Laguna, osim na čuvenoj istarskoj terra rossi, uzgaja se i na osjetljivijoj bijeloj zemlji koja je zbog svog mehaničkog sastava sklona eroziji. Uslijed negativnog antropogenog utjecaja, bijela zemlja brzo gubi plodnost i lako se pretvara u mrtvo tlo. Ove godine započela je sadnja novih nasada u okolici Vižinade na ukupno 23 hektara koji će se održavati na ekološkim principima. Cilj je, ne samo zaštita iznimno vrijedne vinogradarske zemlje, već i proizvodnja još kvalitetnijih vina, u ovom slučaju istarske malvazije. Zemlja oko Vižinade bogata je magnezijem i kalcijem, pa se Vina Laguna s ovih položaja okusom odlikuju umjerenom kiselosti i salinitetom te su jedna od perjanica Agrolaguninih vinskih etiketa pod nazivom Festigia i Festigia Riserva.
Komentari