Vina Božo Metković

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Vinar Metković, koji nije iz Metkovića nego iz najjužnijega vinogradarskog dijela Hrvatske, zaista se može podičiti da u svome Molunatu proizvodi savršenu dubrovačku malvaziju. Božo Metković zahvalan je na jedinstvenom položaju svojih vinograda i plodnoj zemlji Molunata, ali smatra da su ljubav i trud koji se ulože u izradu vina također jedan od važnih elemenata u cjelokupnom dojmu pojedinog vina.

Priča s vinima počela je zapravo s bijelom sortom graševine kada se Božo vratio u konavosko područje te zatekao nakon rata opustošene i zapuštene vinograde. Nakon duljeg proučavanja odlučio je obnoviti vinograde i zasaditi loze graševine. Kako u to vrijeme nije bilo sadnica ni za lijek, jednostavno je odabrao tu vrlo zahvalnu sortu otpornu na mnoge bolesti, koja nema ni puno alkohola pa može biti fina, pitka i svježa bez obzira na krajnji južni položaj njegovih vinograda.

Tijekom godina rada s lozom, grožđem i izradom vina griješio je, proučavao, učio, ali nije odustao nego postajao sve bolji, što to je i dokazao jedinstvenim pristupom krčenja brda kako bi došao do zemlje na kojoj je zasadio malvaziju. Jer zemlja na tim položajima puna je minerala, a ima puno vlage bez obzira na položaje u Moluntu koji su okrenuti prema jugu. Nema ni bure, tako da je, primjerice, plavac mali već početkom rujna spreman za branje. Uspijeva mu i vranac, koji logično voli ovakav tip uvjeta za rast.

Vinar Božo ima zaista jedinstven pristup obradi zemlje i vinograda. On užarenu zemlju vinograda ne navodnjava nego, kada radi vinograd, naspe zemlju duboku te tako žile ostaju do dva metra u zemlji i mogu crpiti sve potrebne minerale. Jedinstveni pristup uzgoja očituje se i u humusu za vinograde koje dobiva miješanjem maslinove komine i morskih algi. Smatra da je malvazija sorta koja uspijeva vrhunskim profesionalcima i stoga joj je posebno posvećen kako bi imao vrhunske rezultate.
U svojim vinogradima koji se sljubljuju s morem i suncem te specifičnom klimom vinar Božo njeguje još zinfandel, vranac, kadarun, chardonnay te sorte pošip i grk.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 912 8144

Web: www.malvasija.com/en

E-mail: info@malvasija.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 12 do 18h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Molunat 10, 20219, Molunat

Opis:

Vinar Metković, koji nije iz Metkovića nego iz najjužnijega vinogradarskog dijela Hrvatske, zaista se može podičiti da u svome Molunatu proizvodi savršenu dubrovačku malvaziju. Božo Metković zahvalan je na jedinstvenom položaju svojih vinograda i plodnoj zemlji Molunata, ali smatra da su ljubav i trud koji se ulože u izradu vina također jedan od važnih elemenata u cjelokupnom dojmu pojedinog vina. U svojim vinogradima koji se sljubljuju s morem i suncem te specifičnom klimom vinar Božo njeguje još zinfandel, vranac, kadarun, chardonnay te sorte pošip i grk.
Komentari