Vina Belje

Ocjena:
Hrvatsko Podunavlje

Mineralno tlo, vjetrovi koji prosušuju trsove i brinu se da grožđu ne bude prevruće, Dunav i Drava čiji tokovi poput prirodnih barijera pomažu da oluje zaobiđu prekrasne vinograde te umijeće i trud ljudi zaslužni su za vina linije Select iz Belja. Bijela vina, graševina i chardonnay, odnjegovana su u inoksu kako bi i u boci zadržala svježinu, a dio crnih, sorte su merlot, cabernet sauvignon, crni pinot i frankovka, bio je šest mjeseci u velikim bačvama od slavonskoga hrasta. Sva vina linije Select odlikuju ugodne sortne arome i svježina.
Liniju Premium u Belju rade od grožđa iz najsunčanijih redova u najboljim vinogradima. Dio grožđa preša se cijelih bobica, dio nakon što se muljačom zdrobe bobice, a dio poslije maceracije. Vina su odnjegovana na finom talogu u inoks posudama. Nakon toga bijela odleže u drvenim bačvama šest, a crna između devet mjeseci i godine dana. Još šest mjeseci sazrijevaju u boci pa na tržište izlaze kao zrela, puna i primjerena najfinijim jelima.
Za liniju Goldberg bere se grožđe u različitim fazama sazrijevanja samo s najboljih čokota uzgojenih na tlu koje nema puno humusa. Zato je urod manji, ali daje vina s više karaktera. Bijela vina Goldberg, graševina i chardonnay, odležavaju najmanje četiri mjeseca u drvenim bačvama. Crvena Goldberg vina, merlot i frankovka, u drvenim bačvicama odleže 18 mjeseci. Potom se vina iz različitih bačvica sljubljuju 10 do 12 mjeseci u velikoj bačvi pa još 10 mjeseci dozrijevaju u boci.
Vina Belje, bez obzira o kojoj je liniji riječ, iznimno su pouzdan izbor i pokazuju da Baranja s pravom nosi ime Vinska majka. Upravo je to prijevod riječi "bor anya" kako Mađari zovu ovo prekrasno podunavsko vinogorje.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/1790 881

Web: www.vinabelje.hr

E-mail: marko.rakic@belje.hr

Radno vrijeme: Pon - Ned
10:00 - 17:00

Regija: Slavonija

Adresa: Glavna ul., 31309, Kneževi Vinogradi

Opis:

Vina Belje najveći su hrvatski proizvođač grožđa sa 650 hektara vlastitih vinograda koji su smješteni na području vinogorja Baranja, unutar vinogradarske regije Podunavlje. Belje se ponosi s više od tri stoljeća tradicije u vinogradarstvu i vinarstvu. Priča o kvaliteti Vina Belje kreće upravo iz vinograda koji se protežu duž južnih padina Banovog brda i svojim su položajima zaštićeni od jakih sjevernih vjetrova. Vinogradi su na idealnoj lokaciji za uzgoj vina o kojima brinu iskusni vinogradari koji lozu čuvaju tijekom cijele godine jer u Belju vjeruju da vina nastaju u vinogradu.

Grožđe od kojih nastaju vrhunska vina isključivo je iz vlastitih vinograda te se nakon ručne berbe doprema u vinariju koja je smještena u srcu vinograda. Vinski kompleks koji se pruža na tri hektara u sklopu kojega se nalazi i jedna od namodernijih vinarija u ovom dijelu Europe, kapaciteta 8 milijuna litara vina i sastoji se od 247 inoks spremnika a prostire se na više od 10.000 m2. Upravo moderna tehnologija donijela je novi zamah u proizvodnji Vina Belje među kojima se iznimnom kvalitetom ističu graševina i merlot.

Odabrana vina odležavaju u starom Podrumu, isključivo u bačvama od slavonskog hrasta čija je ukupna zapremnina veća od 300.000 litara. Stari podrum je najveći baranjski gator i zaštićeni spomenik kulture koji datira iz 1526. godine. Stari podrumi prvi puta se spominju 1526. godine kada ga je vojska sultana Sulejmana Veličanstvenog koristila u pripremama za Mohačku bitku.

Iz vinarije Belje izlazi čitava selekcija najboljih vina podijeljenih u tri kategorije: Vina Belje Select, Premium te Vina Belje Goldberg. Select vina proizvedena su od pomno odabranog i ručno branoga grožđa iz više mladih vinograda, bijela vina odnjegovana su u inoksu dok dio crnih vina šest mjeseci odleži u velikim bačvama od slavonskoga hrasta, a dio u inoksu te se sljubljuju prije punjenja u bocu. Rezultat su Graševina, Chardonnay, Pinot crni, Frankovka, Merlot i Cabernet Sauvignon, a sve ih krasi ugodna sortna aroma, svježina i mineralnost.
Premium vina prave se od grožđa iz najsunčanijih redova u najboljim vinogradima, potom su odnjegovana na finom talogu u inoks posudama a onda bijela odleže u drvenim bačvama 6, a crna između 9 i 12 mjeseci. Nakon još šest mjeseci sazrijevanja u boci i kao rezultat se dobiju vrhunske inačice vina Belje.
Vina Belje Goldberg proizvode se od grožđa ručno branog u različitim fazama dozrijevanja. Izabiru se samo najbolji čokoti s tla na kojem nema puno humusa zbog čega je urod manji, ali daje vino s više karaktera.
Komentari