Uljara Grubić

Ocjena:
Istra

Zamislite da šećete poljima dok vas miluju jutarnje zrake te opija miris maslina i mediteranskih biljaka. Osluškujete prirodu oko sebe te svoje korake koji se lagano stapaju s tlom. Stanite na sekundu i tiho se zapitajte što još čujete. Smijeh i razgovor vrijednih maslinara koji se od jutarnjih sati brinu od vrijednim stablima, njegujući ih? Igru prirode i njezinih saveznika? Ili možda sve to zajedno? Prepustite se maštovitom istraživanju imanja obitelji Grubić.

Jesmo li vam malo poškakljali maštu? Sigurno ste se već zamislili kako šećete nasadom gdje se smjestilo više od 1600 stabala maslina gdje sa strahopoštovanjem promatrate one stare više od 400 godina. Posebno njima treba iskazati zahvalnost jer su upravo one sa svojim mladim prijateljicama zaslužne za odlično ekstra djevičansko maslinovo ulje poznatog pod nazivom Valeo. U svojim maslinicima obitelj Grubić uzgaja autohtone sorte poput buža, buža ženska i rošinjola.

Ulje proizvode hladnim postupkom koje mu daje izvrsnu aromatičnu notu bogatog mirisa, bez izražene gorčine i vrhunsku kvalitetu. Kvalitetu ulja prepoznali su i izvan granica, pa je tako ulje uvršteno u svjetski vodič najboljih esktra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei i svjetsku gastro-enološku-oilsku bibliju "slow food". No ne smijemo zaboraviti da je ulje obitelji Grubić nagrađivano i zlatnim medaljama na mnogim državnim smotrama.

Ovo je sigurno dovoljno za početak da možete krenuti u vlastito istraživanje jer ćete tamo puno toga moći vidjeti. Na posjedu nalazi se stara uljara koja potječe iz davne 1927. godine, rekonstruirana je i prezentirana u izvornom obliku. Uživat ćete u pogledu na kameni mlin, hidrauličke pumpe, preše i starinski filtar (sporte) koje će stare znance podsjetiti na stara vremena kada nije bilo ovakve moderne tehnologije kakvom se danas uljare koriste. Otkrili smo da je ova restaurirana zbirka jedina u Istri, tako da ćete odlaskom na imanje Grubić ne samo uživati u prirodi i vrhunskom ulju nego saznati više o povijesnim znamenitostima Istre. Ako razgledu muzeja dodamo i degustaciju maslinova ulja i razgled imanja, vaš izlet bit će potpun. Vrijedi pokušati, zar ne?

A ako poželite kući ponijeti nešto s imanja, onda to svakako mora biti jedna od boca odličnog maslinova ulja koje ne samo da će vas oduševiti odličnom kvalitetom nego i dizajnom od bezbojnog stakla, kroz koji se mogu razaznati boja i tekstura ulja.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 52 854 623

Web: www.grubic.hr

E-mail: info@grubic.hr

Radno vrijeme: svakim danom od 1. 6. do 1. 9. od 10 do 14 sati - ostale mjesece prema upitu

Regija: Istra

Adresa: A. Negri 7; 52 211 Bale-Valle

Opis:

PROIZVODI:

-Valeo - Buža - 0,25 l / 0,50 l
-Valeo - Buža ženska - 0,375 l - limitirana proizvodnja od 200 stabala maslina koje su stare više od 400 godina
-Valeo - Rošinjola - 0,25 l / 0,50 l

NAGRADE:

-Zlatna plaketa za šampionsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - Maslina Split 2009.
-Zlatna plaketa za šampionsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - Noćnjak 2010.
-Zlatna plaketa za šampionsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - Dani masline Zadar, 2013.
-Šampionska uljara Masline, Split 2014., 2017.
Komentari