Uje d.o.o.

Ocjena:
Dalmacija

Dalmatinska plodna zemlja, bura, ljubav prema zemlji i vrijedne ruke maslinara pripomogli su razvoju proizvodnje vrhunskih maslinova ulja na dalmatinskom području.

Bračani pričaju zanimljivu priču o počecima uzgoja maslina. Kažu da je glasoviti trojanski ratnik Antenor doplovio na otok koji je, prema svojemu dotadašnjem grčkom gradu Ambrachiji, prozvao Brachia (Brač). Sa sobom je doveo i vinogradara Silena, koji je prema predaji, na otoku Braču zasadio mladicu masline. Masline je u škrtoj bračkoj zemlji našla plodno tlo i generacijama otočana donijela život.

Uje je prva hrvatska oleoteka pokrenuta s misijom promocije vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja, a u zadnjih nekoliko godina prerasla je u središnju točku ponude najboljih hrvatskih maslinovih ulja i delicija.

U svom vlasništvu imaju poznate brendove maslinovih ulja kao što su: Uje selekcija, Aroma mediterranea i Brachia. Najpoznatija je ipak Brachia, koja se diči mnogim nagradama, prije svega onima za dizajn ambalaže. Najviše se ponosi nagradom WorldStar za dizajn 2006., kada je Brachia keramika postala najbolja ambalaža u kategoriji hrane u čitavom svijetu.
Linija Brachia u asortimanu ima nekoliko različitih proizvoda. Prva je linija maslinovih ulja nazvana jednostavno - Brachia. Tu su i Brachia premium te Eko Brachia dobivena preradom u certificiranom postrojenju iz organski uzgojenih bračkih maslina. Brachia sortno ulje sadrži autohtone sorte maslinova ulja: levantinku, drobnicu, oblicu, lastovku, buharicu. Zadnje u nizu je Brachia maslinovo ulje aromatizirano limunom, kaduljom, češnjakom, čilijem, mentom, origanom, ružmarinom i bosiljkom.

Bočice u kojima je pakiran ovaj božanstven zlatni "sok" svakako su vrijedne pažnje, pa ih mnogi kupuju i kao suvenir.

Želite li uživati u maslinovu ulju i specijalitetima koji su na ovaj ili onaj način povezani s njime, svakako preporučujemo da posjetite Uje "oil bar" koji sa svojim pripadajućim "wine barom", dnevnim boravkom i zalogajnicom Pikulece čini jedinstvenu gastronomsku cjelinu u samom središtu Splita. Educirano osoblje prezentirat će vam maslinova ulja i vina, a isprobat ćete neke od tradicionalnih dalmatinskih specijaliteta pripremljenih, naravno, na maslinovu ulju.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/490 990

Web: www.uje.hr

E-mail: info@uje.hr

Radno vrijeme: Rezervacije po dogovoru

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Kneza Višeslava 5; 21 000 Split

Opis:

Uje je prva hrvatska oleoteka pokrenuta s misijom promocije vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja. U prošlih nekoliko godina Uje je preraslo u središnju točku promocije i prodaje najboljih hrvatskih maslinovih ulja i delicija. U vlasništvu Uja su brendovi Uje selekcija, Aroma mediterranea i Brachia, a u ponudi oleoteke je i široka paleta hrvatskih maslinovih ulja.

Uje je pokretač, suorganizator i pokrovitelj brojnih projekata kojima je cilj povećanje potrošnje i promocija maslinova ulja. Suorganizatori su Festivala maslinova ulja, koji se redovito održava u Zagrebu. Od prvog dana podupiru projekt "Tjedan maslinova ulja", koji se svake godine održava u Splitu, a blisko surađuju i s "Hrvatskom zemljom maslinova ulja".

Uje je pokrenulo "Olive oil gallery" s cilj em daljnjeg podizanja svijesti o važnosti korištenja maslinova ulja. Galerija je smještena u Centru Kaptol u Zagrebu, a u sklopu nje nalazi se i mala oleoteka.

Uje danas djeluje kroz 15 oleoteka na jadranskoj obali i u Zagrebu.
Komentari