Trapan

Ocjena:
Istra.

"Nema veće životne radosti nego probuditi se ujutro i biti sretan što ideš raditi posao koji želiš. Raditi taj posao cijeli dan i uživati u svim njegovim aspektima, a kad navečer legneš u krevet i razmišljaš o novom danu, nije ti teško što te ujutro opet čeka taj isti posao." Govori to Bruno Trapan, gradski dečko koji je od 2006. do 2012. osvajao vinima napravljenima u garaži u predgrađu Pule, a danas se sa suprugom Andreom brine o 12 hektara vinograda i vodi modernu vinariju u Šišanu iz koje stižu neka od najpopularnijih hrvatskih vina.
Malvazija je, naravno, glavna sorta, a Bruno i Andrea rade je kao svježe vino za mlade, godinama ili duhom, pod imenom Ponente, te kao zrelo i kompleksno koje nosi naziv Uroboros. Ponente je zapadni vjetar koji kod nas rijetko puše, ali kad zapuše, dugo se pamti, a Uroboros mitska zmija koja grize svoj rep i simbolizira zatvoreni razvojni ciklus što znači i vječno ponavljanje.
Ime vjetra nosi i syrah Shuluq. To je arapsko ime za scirocco, siroc ili kod nas - jugo.
Od syraha te cabernet sauvignona, merlota i terana Trapani rade svjež i mineralan rose koji je izvrsno osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana, a zove se Ruby po njihovoj starijoj kćeri. Crno vino Terra Mare napravili su od terana i sortno je prepoznatljivo, ima suvremen karakter i posvećeno je mlađoj kćeri.
Od terana rade i fini sasvim suhi pjenušac Che čije je me još jedna zgodna igra riječi jer podsjeća na latinoameričkog revolucionara, ali i talijansku upitnu zamjenicu koja se može slobodnije prevesti kao pitanje "Ma, što je ovo?" To su se mnogi i pitali kušajući ovo pjenušavo vino drukčije od ostalih.
Trapani su drukčiji od ostalih vinara. Bez tradicije, samo s puno energije, ljubavi i naravno, znanja, od 200 trsova naslijeđenih od djeda, u vrlo kratko vrijeme stvorili su dobru priču koju prate i dobra vina.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052 / 574 770

Web: www.trapan.hr

E-mail: info@trapan.hr

Radno vrijeme: Radnim danom do 15 sati, vikendom prema dogovoru.

Regija: Istra

Adresa: Giordano Dobran 63; 52204 Šišan

Opis:

Priča vinarije Trapan traje gotovo čitavo desetljeće. Tada su je vlasnici pokrenuli iz ljubavi prema vinu, uz hrabrost da se upuste u nešto novo. I dalje ih vodi ista energija. "S vinom treba puno obostranog razumijevanja", kažu.
"Zato je proizvodnja najčešće obiteljski posao. Sve stvarate iz srca, dajete cijelog sebe i vjerujete. A onda jednog dana pred sobom imate elegantna vina specifičnoga karaktera s posebnom mediteranskom notom. Proces proizvodnje je zatvoreni krug, ponavlja se iz godine u godinu i, ako nemate mnogo ljubavi prema ovom poslu, ni grožđe neće voljeti vas. Sretni smo što prkosimo tradiciji, ponosni na svoja suvremena znanja. Spremni smo na revoluciju. Vinarija Trapan je mlada i po godini nastanka, stoga naša vina jesu rock’n’roll - hrabra, odrješita i sigurna u sebe. Zato što vino nije naš proizvod, vino je naš život."
Komentari