Stina

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Prekrasan brački kamen inspiracija je mnogim umjetnicima. Njegova bjelina, konture i čvrstoća nadahnjuju svakog arhitekta, kipara, slikara, ali i vinogradara. Upravo je taj kamen bio muza stvaranja jednog od nagrađivanih vina nazvanog jedinstvenim imenom - Stina. Za njega vlasnici kažu: "Stina je polje puno kamenja, na kojem je umjetnost stvoriti vino raskošnog okusa".

Vinogradi su posađeni na visoravni od 420 do 550 metara nad morem koja se blago spušta prema moru u smjeru istoka i jugoistoka. Na njima se uzgajaju poznate sorte kao što su pošip, plavac, crljenak, poznatiji i kao zinfandel, vugava te cuvee, koji se dobiva od tri sorte - vugave, pošipa i chardonnaya. Grožđe se bere ručno te prerađuje u moderno opremljenom Podrumu Bol.

No što je vino bez dobre degustacije i uživanja u vinskoj kapljici. To znaju i u poduzeću Jako vino d.o.o., koje je 2009. godine u vlasništvu Jake Andabaka uzelo u zakup podrum od Poljoprivredne zadruge Bol te počelo eru proizvodnje nagrađivanog vina.

Obnovili su podrum te posadili nove sadnice vinove loze. Vinarija Stina mjesto je gdje ćete moći kušati odlična dalmatinska vina, saznati više o vinima, kao i o tome da je Stina jedan od najsuvremenije uređenih i opremljenih vinskih podruma u Hrvatskoj, s bogatom tradicijom koju su prepoznali i u mnogim svjetskim destinacijama.

Mjesto gdje se proizvodi ovo vrhunsko vino naziva se Podrum Bol, koji je sagrađen daleke 1903. godine te su upravo prvu zlatnu medalju za vino iz ovog podruma dobili u Parizu već 1909. na Međunarodnoj izložbi vina.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/306 220

Web: www.stina-vino.hr

E-mail: info@stina-vino.hr

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu.

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Bračka cesta 13, 21420 Bol

Opis:

Stina, odličje otoka Brača, naziv je za ovo izvrsno vino, proizvod raskošnog okusa. Čak je i etiketa ambalaže nadahnuta bijelim bračkim kamenom. Ambalaža je osvojila mnoge nagrade, od kojih treba izdvojiti najbolju ambalažu u Europi u Helsinkiju te nagradu za treću najbolju ambalažu na svijetu od prestižnog Art Directors Cluba u New Yorku.

Obnovljeni stari vinogradi i podzide kako bi se dobile nove površine za sadnju loze utjecali su na obnovu vinogradarstva na cijelom otoku - posađeni su novi vinogradi. Zadržan je i tradicionalni način uzgoja bez armature te se sva agrotehnika obavlja isključivo ručno.
Osobitost lokacije, osim po kamenitosti, ogleda se i u nadmorskoj visini vinograda. Vinogradi su posađeni na visoravni od 420 do 550 metara nad morem, koja se blago spušta prema moru u smjeru istoka i jugoistoka.

Vinarija je otvorena za vrsne poznavatelje vina, ali i za vinske amatere, a sommelieri i enolozi će pronaći idealno vino koje se može kupiti odmah na licu mjesta.

PROIZVODI:

Stina 2015 Pošip - 0,75 l - Vino izražene arome, mineralnosti te okusa koji s dozrijevanjem u boci biva sve bolji.

Stina 2013 Pošip Majstor - 0,75 l - kombinacija svježine i voćnosti te punoće i laganih barikiranih aroma

Stina 2013 Plavac mali Majstor - 0,75 l

Stina 2012 Plavac mali Barrique - 0,75 l

Stina 2011 Plavac mali Remek djelo - 1,5 l - bogatstvo mirisa i okusa te zaokruženost i elegancija u ustima. Tanini su svileni na nepcu, a voćnost bogata. Ekstraktno i puno, ali istodobno elegantno, sa savršeno uklopljenom bariknom komponentom.

Stina 2010 Plavac mali Barrique - 1,5 l

Stina 2011 Prošek - 0,5 l - Desertno vino slatkoga, kremastog i blagog okusa, a na mirisu otkriva cijelo bogatstvo sušenog voća i slatkih bariknih nota.

Stina 2011 Plavac mali Remek djelo - 0,75 l - Vino karakterizira bogatstvo mirisa i okusa te zaokruženost i elegancija u ustima. Tanini su svileni na nepcu, a voćnost bogata.

Stina 2013 Tribidrag (Crljenak) - 0,75 l - Elegantno vino s blagim taninima, izraženom voćnošću i balansiranim kiselinama.

Stina 2014 Vugava 0,75 l - Vino fine diskretne arome te karakteristične svježine i balansa.

Couve 0,75 l - Stina Cuvee je lagano, svježe i aromatično bijelo vino. Mirisom dominiraju karakteristične arome pošipa, a chardonnay i vugava daju svježinu i strukturu.

Stina 2009 Plavac mali Majstor 0,75 l - Vino za znalce, kako ga od milja zovu, bogatog je ekstrakta s dugim potencijalom za starenje.

Stina 2010 Plavac mali Barrique 3,0 l - Sačuvane i izražajne voćnosti te ukrućeni i mekani tanini.

Stina 2011 Plavac mali Majstor - 3,0 l - Plavac mali majstor s obiljem crvenog i crnog voća, izdašnim, ali uglađenim taninima te raskošnim i odlično ukomponiranim utjecajem drva dobivenim tijekom dozrijevanja, predstavlja izvrstan potencijal i vrijednost ove sorte.

NAGRADE:

Stina 2011 Plavac mali Majstor

Zlatna medalja, "Le Challenge International du Vin Bordeaux 2013" (berba 2009.)
5/6 bodova, Danijela Kramarić (berba 2009.)
92 boda, Saša Špiranec (berba 2009.)
4 zlatna grozda, "Svijet u čaši" (berba 2009.)
4 čašice, "Večernji list" (berba 2009.)
4/5 bodova, "Wine for Melomanes" (berba 2009.)

Brončana medalja, Decanter (berba 2009.)
Stina 2009 Plavac mali Majstor
Zlatna medalja, "Le Challenge International du Vin Bordeaux 2013"
5/6 bodova, Danijela Kramarić
92 boda, Saša Špiranec
4 zlatna grozda, "Svijet u čaši"
4 čašice, "Večernji list"
4/5 bodova, "Wine for Melomanes"

Brončana medalja, Decanter
Stina 2011 Plavac mali Remek djelo
Brončana medalja, Decanter (berba 2009.)
Stina 2011 Prošek
Brončana medalja, "Wine Challenge" in London
Stina 2011 Plavac mali Remek djelo
Brončana medalja, Decanter (berba 2009.)
Stina 2015 Pošip

Zlatna medalja Challenge Internacional du vin Bourg (Bordeaux)
Komentari