Saints Hills

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Savršeni okusi triju hrvatskih vinogradarskih podneblja na jednome mjestu u vinariji Saints Hills privlače mnoge vinoljupce u komadić jadranskog raja, poluotok Pelješac. Godine 2006. podignuta je impresivna vinarija Saints Hills na mjestu stare vinarije sagrađene prije više od sto godina te je tim temeljima udahnut novi život na čak 270 četvornih metara. Ambicije nisu stale samo na tome nego su proizvodnju i uzgoj sorti proširili na tri vinograda i vinarije u Radovanima u Istri, Komarni u Dalmaciji te Dingaču na Pelješcu. Vinogradi Sveti Ante, Sveti Roko i Sveta Lucija su ime dobili po djeci obitelji Tolj i tvore bajkovitu priču. Svaki je specifičan zbog različitih sorti vina koje tamo uspijevaju, a prepoznata su u cijelom svijetu.

Svaki vinograd priča svoju priču

Vinograd Sveti Ante

U blizini Pule i na gotovo korak od zvjezdarnice u Višnjanu nalaze se vinogradi u istarskom seocetu Radovani, na najvišoj točki jugozapadne Istre. Izloženi su strujanjima zraka koja tijekom zriobe grožđa osiguravaju hladne noći, koje su bitne za aromatski profil budućeg vina. U vinogradu Sveti Ante, raste malvazija istarska, koju se kupažira s nešto chardonnaya pa tako nastaju vina Nevina i Mala Nevina.

Vinograd Sveti Roko

Na skoro samom vrhu otoka Pelješca, s njegove sjeverne strane, na predjelu zvanom Komarna, nalazi se vinograd Sveti Roko, a upravo na tome mikrolokalitetu nikad nije sađena loza. Vinograd se prostire na strmim teško obradivim jugozapadnim obroncima. Loza preživljava zahvaljujući crvenoj zemlji koja se krije duboko ispod tog zaštitnog sloja. Jako sunce i snažan vjetar tik do mora stvaraju ekstremne uvjete za pravljenje snažnog vina po prvi put izrađenog baš s tog područja. U vinogradu Sveti Roko, zasađen je plavac mali od kojeg se dobiva svježi, voćni plavac Sveti Roko, koji je prepoznatljiv i netipičan upravo zbog kamenitog terroira i specifičnosti koje ovo vinogorje nosi.

Vinograd Sveta Lucija

Dingač je prvi vinogradarski položaj koji je u Hrvatskoj 1961. godine dobio oznaku zemljopisnog podrijetla. Autohtona sorta plavca malog tu je stoljećima davala grožđe za najbolja vina. Iz vinograda obitelji Tolj zrcali se otok Mljet, kao i veliko morsko plavetnilo koje titra sve do Italije. Kao da gledate put koji je prešao otac plavca malog, došavši u Italiju kao primitivo, da bi se otisnuo preko Atlantika, gdje je danas poznat kao zinfandel. Dingač je bio i ostao identitet hrvatskog vinarstva, a u Svetoj Luciji raste upravo autentični dingač iz kojeg se proizvodi jedno zrelo, kompleksno i veliko vino sa svim izvrsnostima koje taj položaj pruža.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020 742 113

Web: saintshills.com

E-mail: info@saintshills.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 11 do 17 i od 19 do 03 h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Zagruda bb 20242 Oskorusno - Pelješac

Opis:

Savršeni okusi triju hrvatskih vinogradarskih podneblja na jednome mjestu u vinariji Saints Hills privlače mnoge vinoljupce u komadić jadranskog raja, poluotok Pelješac. Godine 2006. podignuta je impresivna vinarija Saints Hills na mjestu stare vinarije sagrađene prije više od sto godina te je tim temeljima udahnut novi život na čak 270 četvornih metara. Ambicije nisu stale samo na tome nego su proizvodnju i uzgoj sorti proširili na tri vinograda i vinarije u Radovanima u Istri, Komarni u Dalmaciji te Dingaču na Pelješcu.
Komentari