PZ Svirče

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija
Cjenovni rang:

Podno Svetog Nikole, najvišeg vrha otoka Hvara s kojeg za lijepog vremena pogled seže do Italije, smjestilo se pitoreskno mjestašce Svirče. U Svirču Badel 1862, u suradnji s istoimenom zadružnom vinarijom, već gotovo dvadeset godina uzgaja grožđe iznimne kvalitete i proizvodi vrhunsko, prvo ekološko vino u Hrvatskoj. Vinogradi su smješteni u unutrašnjosti otoka, ali i na osunčanim južnim obroncima iznad plaža, između Medvid boda i Ivan Dolca pa sve do Jagodne. Ograđeni suhozidima, na strmim padinama na koja sunčeve zrake u najvažnijim fazama razvoja padaju gotovo pod pravim kutem, redovi vinove loze spuštaju se s 300 metara nad morem do same obale, pa je moguća samo ručna obrada autohtone sorte plavac mali, koja su otpornije su na bolesti vinove loze. Kako na tom području vlage – koja u kombinaciji s visokim temperaturama donosi bolesti - gotovo i nema, tretman je nužan samo jednom pa je ekološka proizvodnja, bez upotrebe preparata za suzbijanje nametnika, bila logičan izbor.

Grožđe sorte plavac mali za jedno od najboljih hrvatskih crvenih vina, Ivan Dolac barrique, raste na ograničenoj površini od samo 12 hektara (cijeli položaj Ivan Dolac zauzima 24 ha) i bere se s trsova starih u prosjeku tridesetak godina. Fermentacija se odvija najprije u inox bačvama gdje se čuva do mjesec dana, a koriste se prirodni kvasci. Nakon čega vino odležava u hrastovim bačvama kapaciteta od 225 do čak 4.000 litara između 12 i 15 mjeseci, a prije odlaska na police odmara još najmanje 6 mjeseci u bocama. Tamno rubinske boje purpurnog odsjaja, Ivan Dolac odlikuju sortne arome prosušenog bobičastog voća i suhog grožđa s diskretnim sekundarnim aromama povučenih kroz dozrijevanje u bačvama. Vino je robusno i jako, trpko, zrelih tanina s dugim retro-okusom i idealno ga je poslužiti uz jela od crvenog mesa, divljač, rakove ili plemenitu ribu.

Osim plavca malog, u unutrašnjosti otoka uzgajaju se još dvije autohtone sorte - bogdanuša i pošip, najrasprostranjenija sorta u južnoj Dalmaciji, kojeg se često naziva i „kraljem dalmatinskih bijelih vina“. Zlatno-žute boje, svježe i skladno, ovaj je pošip pravi odabir uz rakove, školjke i oboritu ribu.

Želite li probati nešto neuobičajeno, preporučujemo desertno vino For (kako domaći zovu najsunčaniji otok), koji se proizvodi od plavca malog. Zbog slatkoće i bogatih aroma omiljen je kod nježnijeg spola, a prati ga glas likera za „kripost“.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/768-380

Web: www.badel1862.hr

E-mail: pz-svirce@pz-svirce.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Svirče, 21462 Vrbanj

Opis:

Badel 1862 jedna je od najvećih vinarskih kuća s više od 150 godina tradicije i gotovo 400 hektara vinograda na 5 lokacija te vinskih podruma diljem Hrvatske. Podjednako je uspješna u proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih crvenih, ali i bijelih vina koja se savršeno sljubljuju s autohtonim jelima hrvatske kuhinje. Badel 1862 je i veliki promotor hrvatskog turizma, ističući autohtonost sorti i obilježja terroira u svojim promotivnim kampanjama.

Badel 1862 u svom portfelju ima čak pet vinarija, strateški raspoređenih kroz više vinskih regija: od zapadne Slavonije, preko Zagrebačke županije i sjeverne Dalmacije sve do najsunčanijeg otoka na Jadranu. U vlasništvu Badela 1862 je Vinarija Daruvar, jedna od najnagrađivanijih, u sklopu koje je otvoren i prvi hrvatski Vinski salon., Posjeduju ,zatim Križevačke vinograde podno Kalnika u kojima se vino pije po pravilima – „štatutima“, a iz boutique vinarije Nespeš su izašla i prva Diplomatska vina čiji su kumovi veleposlanici stranih zemalja i koja se koriste samo u humanitarne svrhe. Pored inarije Benkovac, prekrivene bršljanom koji štiti bogatstvo pohranjeno u vinskom podrumu, uskoro se otvara nova kušaonica. U Benkovcu je dom Korlata - „vina s kamena“, a na krajnjem jugu, 88 zadrugara okupljenih u PZ Svirče na Hvaru ponosi se Ivan Dolcem, prvim hrvatskim plavcem s oznakom ekološkog proizvoda.

Poštivanje tradicije i neprestano ulaganje, kako u podizanje novih vinograda i obnovu postojećih, te opremanje i tehnološka modernizacija podruma, ali i aktivnu vinsku promociju, isplatilo se kroz brojne nagrade i priznanja s vinskih natjecanja. Samo na ovogodišnjim natjecanjima, vina Badel 1862 osvojila su: na Decanter World Wine Awards u Londonu po jedno zlato i srebro te 2 bronce, na MUNDUS VINI natjecanju u Njemačkoj 1 zlato, a u Bruxellesu na Concours mondial 3 zlata i 2 srebra.
Komentari