Pjenušac na odležavanje na dnu mora prvi su na svijetu stavili enolozi Poljoprivredne zadruge Vrbnik s Krka. To je Morski Valomet. Dio boca odavno je popijen, dio čeka kupce u jedinstvenim bocama na koje su se nahvatale školjke, a dio još putuje kroz vrijeme u tami i na stalnoj temperaturi 30 metara ispod površine.
Proizvode i obični Valomet koji, umjesto u moru, leži u podrumu. Baza za oba pjenušca je žlahtina, autohtona sorta Hrvatskog Primorja/Kvarnera, koja je ime dobila po staroj slavenskoj riječi žlahten, što znači plemenit.
Žlahtina inače daje fina mirna vina vitkog tijela i nježnih cvjetnih i voćnih aroma.
Većina se ovog vina ispija u prvoj godini nakon berbe jer je žlahtina sorta koja užitak poklanja bez zadrške. Ipak, određena količina boca čuva se za godine koje dolaze – kažu u PZ Vrbnik gdje i određenu količinu grožđa prerađuju na poseban način za ozbiljnije i jače vino Žlahtinu Grand cru.
„Danas jesmo, sutra nismo, tako veli Sveto pismo. A Bog će pitat gdje ste bili kad Zlatnu vrbničku žlahtinu Grand cru niste pili?“ I opjevali su to vino od grozdova probranih s najboljih trsova iz najboljih vinograda.
Od prezrelog grožđa žlahtine u Zadruzi rade Prošek, a brajdica, stara crna sorta Kvarnera i Dalmacije, daje Rosé i crno vino Namori.
Kontakt broj: 051/857 101
Web: www.pz-vrbnik.hr
E-mail: pz-vrbnik@ri.t-com.hr
Radno vrijeme: PRODAJA VINA U VINARIJI, NAMORI 2, VRBNIK
PONEDJELJAK - PETAK: 07:00 - 21:00 h
SUBOTA I NEDJELJA: 09:00 - 21:00 h
VINOTEKA (prodaja vina), TRG SV. IVANA 2, VRBNIK
PONEDJELJAK - NEDJELJA:
09:00 - 13:00 h i 18:00 - 22:00 h
Regija: Kvarner
Adresa: Namori 2; 51516 Vrbnik