Poljoprivredna zadruga Vrbnik

Ocjena:
Hrvatsko primorje

Pjenušac na odležavanje na dnu mora prvi su na svijetu stavili enolozi Poljoprivredne zadruge Vrbnik s Krka. To je Morski Valomet. Dio boca odavno je popijen, dio čeka kupce u jedinstvenim bocama na koje su se nahvatale školjke, a dio još putuje kroz vrijeme u tami i na stalnoj temperaturi 30 metara ispod površine.

Proizvode i obični Valomet koji, umjesto u moru, leži u podrumu. Baza za oba pjenušca je žlahtina, autohtona sorta Hrvatskog Primorja/Kvarnera, koja je ime dobila po staroj slavenskoj riječi žlahten, što znači plemenit.

Žlahtina inače daje fina mirna vina vitkog tijela i nježnih cvjetnih i voćnih aroma.
Većina se ovog vina ispija u prvoj godini nakon berbe jer je žlahtina sorta koja užitak poklanja bez zadrške. Ipak, određena količina boca čuva se za godine koje dolaze – kažu u PZ Vrbnik gdje i određenu količinu grožđa prerađuju na poseban način za ozbiljnije i jače vino Žlahtinu Grand cru.

„Danas jesmo, sutra nismo, tako veli Sveto pismo. A Bog će pitat gdje ste bili kad Zlatnu vrbničku žlahtinu Grand cru niste pili?“ I opjevali su to vino od grozdova probranih s najboljih trsova iz najboljih vinograda.

Od prezrelog grožđa žlahtine u Zadruzi rade Prošek, a brajdica, stara crna sorta Kvarnera i Dalmacije, daje Rosé i crno vino Namori.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/857 101

Web: www.pz-vrbnik.hr

E-mail: pz-vrbnik@ri.t-com.hr

Radno vrijeme: PRODAJA VINA U VINARIJI, NAMORI 2, VRBNIK
PONEDJELJAK - PETAK: 07:00 - 21:00 h
SUBOTA I NEDJELJA: 09:00 - 21:00 h

VINOTEKA (prodaja vina), TRG SV. IVANA 2, VRBNIK
PONEDJELJAK - NEDJELJA:
09:00 - 13:00 h i 18:00 - 22:00 h

Regija: Kvarner

Adresa: Namori 2; 51516 Vrbnik

Opis:

Davne 1904. godine osnovana je vinarsko-vinogradarska zadruga koja kontinuirano radi do danas. Od 1990. godine, kada je počela revitalizacija žlahtine, djeluje pod nazivom Poljoprivredna zadruga Vrbnik.

Zadruga ima 140 zadrugara. Godišnja proizvodnja žlahtine u Vrbničkom polju na nešto više od 100 hektara iznosi 100-120 vagona grožđa. Porast količine povezan je uz sadnju novih vinograda, a na godinu se posadi oko 30.000 novih trsova. Najveća proizvodnja (oko 70%) grožđa žlahtine preradi se u podrumu Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

Podrum PZ Vrbnik sagrađen je u luci Vrbnik, tik do mora, još 1930. godine. Danas raspolaže najsuvremenijom opremom za preradu grožđa i proizvodnju vina, s kapacitetom od oko 80 vagona. Ovisno o urodu, na godinu se proizvede od 450 do 600.000 butelja kvalitetnog vina Zlatne vrbničke žlahtine.
Komentari