PA VITA d.o.o.

Ocjena:

Kontinentalna Hrvatska povoljnim geografskim položajem, ali i pogodnim klimatskim promjenama i plodnim tlom izrazito je pogodna za uzgoj mnogih ratarskih kultura. Ponekad pomalo i zaboravljeni, kontinentalno tlo daje plodove od kojih nastaje ulje izrazitog antioksidacijskog djelovanja, a zove se bučino ulje.

PA-VITA d.o.o. je poduzeće koje posluje od 2004. godine, a bavi se uzgojem ratarskih kultura. Poduzeće ukupno obrađuje oko 200 ha površine, a od 2010. godine, kao jednu od kultura u plodoredu, uvrstili su i buču golicu sorte Gleisdorfer koju siju na površini od oko 30 ha.
Godine 2014. u Dugom Selu otvorili su i uslužnu uljaru te sušaru.

Dnevni kapacitet prerade koštica u ulje je oko 200 kg. Proces proizvodnje ulja počinje kada se dobro posušena i od primjese očišćene bučine koštice sipaju u mlin u kojem se melju u sitnu masu. Usitnjena masa se nakon toga stavlja u kondicioner (mješač) gdje se uz dodatak vruće vode i 2% soli uz neprestan rad lopatica mješača miješanjem pretvara u masu tzv. tijesto. Kada se u mješaču postigne željena konzistencija, pripremljeno tijesto se sipa u, već, na 110˚C zagrijane pržilice (kotlove) gdje se masa prži dok se ne počne uljiti i dok se ne postigne željeni miris i boja. Dobivena vruća masa se premješta u hidraulične preše gdje se preša u ulje. Nakon prešanja i hlađenja, ulje se stavlja u inox bačve gdje taloži, a od isprešane suhe mase nastaju tzv. pogače koje se prodaju u rinfuzi ili se daljnjom obradom prerađuju u bučino brašno. Većinom proizvode toplo prešano ulje.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/5176-637

E-mail: pa_vita.ivana@yahoo.com

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Kašinska 64, 10360 Sesvete; Uljara –Štefanovićeva 24, 10 370 Dugo Selo

Opis:

PROIZVODI:
• Bučino ulje 1 l, 0,50 l, 0,25 l
• Bučino brašno 1 kg, 0,50 kg
• Bučine koštice 100 g
• Bučina pogača 25 kg

NAGRADE:
• Godine 2016. osvojili su brončanu medalju na natjecanju za nerafinirano bučino ulje sjeverozapadne Hrvatske, gdje su bila uvrštena ulja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije
Komentari