OPG Vedran Kiridžija

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

„Stara loza ne osjeti sušu“, ponosno priča pelješki vinar Vedran Kiridžija čiji je Dingač među najboljim hrvatskim crnim vinima. Sretan je što ima izvrsnu sortu plavac mali na odličnom položaju pa, kaže, vinograde tri ljetna mjeseca nadgleda samo iz mora i ne treba ih prskati.

Bivši pomorac, Kiridžija se 1987. godine oprostio od plovidbe i posvetio vinovoj lozi. Ima oko 20.000 trsova, pola na Dingaču, a pola "u polju", kako zovu položaje u unutrašnjosti Pelješca. Dingač mu je, naravno, najbolje vino, a druga etiketa mu je Tajano, što je stari pelješki naziv za vina od plavca u kojima je miješano grožđe s Dingača i iz polja, a treća Plavac, samo od grožđa iz polja.

S prijateljem, enologom i kolegom vinarom dr.Leom Gracinom, docentom zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, radi i odlično vino Kontra. Riječ je o jedinstvenom projektu u kojem svaki partner daje 50 posto vina, Kiridžija Dingač, a Gracin svoj također slavni Babić Suha punta.

Zbog miješanja grožđa iz različitih vinogorja, vino ne može dobiti oznaku kvalitetno ili vrhunsko nego je deklarirano kao stolno. No, izvanredno je.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/9767 811

E-mail: vedran.kiridzija@du.t-com.hr

Radno vrijeme: posjet moguć samo uz rezervaciju

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Potomje 40; 20244 Potomje, Pelješac

Opis:

Obitelj Kiridžija stoljećima je njegovala vinovu lozu i proizvodila vino. Vedran Kiridžija nastavio je višestoljetnu tradiciju i od 1995. proizvodi vino pod svojom etiketom.

Obitelj posjeduje vinograde na najboljim pozicijama položaja Dingač te na području Pelješke Župe. Prosječna starost loze je 25 godina. Vino se proizvodi isključivo od svojeg grožđa pod motom: vino se pravi u vinogradu, a dorađuje u konobi koja potječe još iz doba Dubrovačke Republike.

Vina:
- Dingač 2009.
- Plavac mali 2012.
- Plavac mali Tajano 2010.
- Kontra 2010. (Vedran Kiridžija i Suha Punta)
Komentari