OPG Škaulj

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Povoljna klima i plodna zemlja uvelike su utjecale na razvoj vinove loze u Zadarskoj županiji. Najviše se proizvode crvena vina, koja bojom i istančanim okusima savršeno upotpunjuju dalmatinske specijalitete.

Najpoznatija vina dolaze iz Benkovca, gdje se smjestila i vinarija Škaulj, koja sadrži 11,5 ha nasada vinove loze na kojima se na godinu ubere oko 30 vagona grožđa koji daju oko 200.000 butelja vrhunskih vina. Njihova paleta proizvoda sastoji se od šest vina, od kojih su četiri crna (dva vrhunska, dva kvalitetna), jedno bijelo i jedno vrhunsko desertno vino. To su cabernet sauvignon, merlot, syrah, couvee Tomislav, nazvan po sinu Tomislavu, te maraština koja se proizvodi od jedne od najpoznatijih sorti bijeloga grožđa u južnoj Dalmaciji. Vina se obrađuju u najstrožim normama ekološke proizvodnje čime svaka butelja vina nosi i eko oznaku.

Najpoznatije od svih vina obitelji Škaulj je cabernet sauvignon, na koji su posebno ponosni. To vino je jedno od prvih vrhunskih vina u Zadarskoj županiji koje je oduševilo i kraljevski par iz Švedske. Njihova vina su i službena vina u Europarlamentu.

U sklopu vinskog podruma nalazi se i kušaonica za pedesetak osoba koja je savršeno mjesto za istraživanje njihovih vina i druženje s prijateljima.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/663-148, 091/389-1421

Web: www.vinarija-skaulj.hr

E-mail: sime.skaulj@zd.t-com.hr

Radno vrijeme: svaki dan od 8:00 do 22:00 h - uz prethodnu najavu

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Nadin 23; 23 420 Benkovac

Opis:

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Škaulj nalazi se u mjestu Nadin smještenom u srcu Ravnih kotara, gdje je i registrirano već dvadesetak godina. Vlasnik Šime Škaulja radi s članovima obitelji te enologom koji neprestano prati njihov rad.
Na početku registracije OPG-a bavili su se isključivo vinogradarstvom, no znanjem koje su naslijedili i educiranjem kroz razne seminare počeli su proizvoditi vrhunsku sirovinu za izvrsna vina. Cabernet sauvignon je ocijenjen kao vrhunsko vino, a ujedno je prvo vrhunsko vino proizvedeno u Zadarskoj županiji. Godine 2009. počeli su s izgradnjom vinarije s kapacitetom prerade 400.000 kilograma grožđa. Uz dobre uvjete i struku u proizvodnji vina postižu vrhunske rezultate koje su prepoznali čak i na svjetskoj razini.
Godine 2012. u Londonu na natjecanju između 14.700 konkurenata osvojili su srebrnu medalju za vino Cabernet sauvignon.

Njihova paleta proizvoda sastoji se od šest vina, od kojih su četiri crna (dva vrhunska, dva kvalitetna), jedno bijelo i jedno desertno vrhunsko vino. Njihovi proizvodi nose eko-markicu. Uz postupno podizanje novih nasada u sklopu vinarije sagradili su prostoriju za degustaciju. Predani rad i ljubav prema onom što rade vodi ih prema cilju - biti među najboljima.
Komentari