Ninski cvijet soli - Solana Nin

Ocjena:
Cjenovni rang:

Solana Nin jedina je ekološka solana na Jadranskome moru; skuplja sol na otvorenim poljima soli tako što se u proljeće pune bazeni morskom vodom, krajem proljeća i početkom ljeta voda isparava, a na dnu taloženjem ostaje morska sol koja se ručno “bere”.

Cvijet soli - fini kristal ostaje na površini mora kao tanki sloj listića cvijeća i za razliku od obične soli, bere se rano ujutro ili kasno navečer kad nema vjetra. Tako ručno brana sol je najzdravija jer sadrži jod morskih algi, minerale; natrij (Na), kalij (K), kalcij (Ca) i magnezij (Mg), aminokiseline i vitamine.

Ninski cvijet soli naziva se i “kavijar soli” i “bijelo zlato”. Proizvod je vrhunske kvalitete i gurmanskog okusa, nježne, pahuljaste i kristalne strukture. Specifično je da se cvijet soli ne koristi u procesu kuhanja, već pri samom kraju kao posljednji korak netom prije serviranja jela.

Blagi okus cvijeta soli savršena je kombinacija za slastice, posebno čokoladu, kako mliječnu tako i tamnu, pojačavajući okus slatkoće u kombinaciji s kakaovcem. Čokolada s cvijetom soli pravi je izazov za ljubitelje čokolade ili one koji će to tek postati već nakon prvog kušanja.

Solana Nin proširila je asortiman delikatesa ručno rađenim krekerima jedinstvene recepture.
Krekeri s cvijetom soli obogaćeni su mineralima soli brane pažljivom ljudskom rukom, sušenih na osunčanim poljima solane Nin i burom s Velebita. Ovi gurmanski slani keksi odlično se sljubljuju s vinom, ali i zelenim čajem.

Solana Nin svake godine otvara vrata svim znatiželjnim posjetiteljima u lipnju, srpnju i kolovozu te im pruža mogućnost da sudjeluju u procesu “stvaranja” soli - ručnom branju te nudi besplatni obilazak uz stručno vodstvo.

Festival soli održava se u kolovozu.
Ture:
1. Poučna staza soli - cijena: grupe: 40,00 HRK, individualno: 65,00 HRK, obiteljska ulaznica: 170,00 HRK, učenici: 20,00 HRK
2. Putevima solara od mora do soli - cijena: individualno: 200,00 HRK, obiteljska ulaznica: 400,00 HRK/trajanje 1h 30min/min 10 osoba!
3. Povijesna tura- cijena: 300,00 HRK/trajanje: 1-1,30 h/min.5 osoba!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/264-021

Web: www.solananin.hr/hr/proizvodi/ninski-cvijet-soli/

E-mail: info@solananin.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 8:00 - 20:00

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Ilirska cesta 7, 23232 Nin

Opis:

Nin, smješten na uvali Jadranskoga mora u Zadarskoj županiji, najstariji je hrvatski kraljevski grad i može se pohvaliti bogatom kulturnom baštinom: tu je najmanja katedrala na svijetu, crkva Svetog Križa, zdravstveni turizam te tradicionalna proizvodnja soli još iz davnog rimskog doba.

Solana je stara više od 1 500 godina i u sklopu nje nalaze se Muzej i kuća soli u kojima možete vidjeti crno-bijele fotografije koje prikazuju kako se sol brala u prošlosti, koji alati su se koristili, a možete pogledati i dokumentarni film na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.
Komentari