Kutjevo

Ocjena:
Slavonija
Cjenovni rang:

Graševina, jedna od najrasprostranjenijih sorti vina, udomaćila se na prisojnim padinama geološki najstarije hrvatske gore - Krndije, lokalitetu koji sastavom tla, blagom kosinom i za kontinent vrhunskom razinom insolacije savršeno odgovara vinovoj lozi. Vrhunska vina, od suhih do predikatnih, izdvojila su graševinu kao zasebni brend, a vinarija Kutjevo d.d. uredno skuplja nagrade na prestižnim svjetskim i domaćim natjecanjima poput Decanter World Wine Awards, Concours Mondial de Bruxelles, Festivalu graševine…

Grožđe s najboljih položaja: Vetovo, Hrnjevac i Vinkomir osnovni je preduvjet za vrhunsku graševinu naglašenih aroma i svježine. Tako se, ovogodišnjim Decanterovim srebrom nagrađena, Graševina iz 2017. odlikuje kristalno jasnom žutozelenom bojom, ugodnim voćnim mirisima limuna i kruške te cvjetnih aroma, skladnog je i punog reljefnog, mineralnog okusa, ukratko svježa i slana s gorkim aftertasteom. Zbog izuzetne pitkosti i naglašene svježine, ovo je jedna od najtraženijih graševina u Hrvatskoj.

Na položaju Hrnjevac, osim graševine bere se i pinot crni, od kojih se proizvode vina premium linije de Gotho. Graševina de Gotho, također nagrađivana Decanterovim srebrom (berba 2017.) i broncom (berba 2016.) prošle godine, kompleksno je i slojevito vino koje je odmaralo 6 mjeseci u novim barrique bačvicama. Uravnoteženih kiselina i alkohola, iznimno je pitko, retrookusa koji dugo traje, a na nosu se osjeti vanilija i kamilica.

De Gotho pinot crni je toplo i snažno vino prožeto mirisom hrasta od kojeg su izrađene 225 litarske bačve u kojima najprije odležava godinu dana, a zatim se pretače u bačve zapremine od 1500 do 3000 litara. Izrazite boje rubina, istovremeno gorko i slatko jer se osjete crni papar i klinčić, ali i šljive, maline, kupine i vanilija.

S drugog položaja Vetovo, u podrume na preradu dolaze graševina i chardonnay od kojih se proizvodi kupaža još jedne premium linije Maximo Oro, čija je berba 2016. nagrađena još jednom Decanterovom broncom. Žuto-zelenkastog odsjaja, primarno cvjetnih nota na nosu, diskretne mineralnosti, zaokruženog okusa i skladnog tijela s osvježavajućim kiselinama, ovaj vrhunski cuvѐe s potencijalom odležavanja od barem 5 godina predstavlja specifičnosti kutjevačkog terroira.

S istog položaja, u fazi prezrelog grožđa kada je desetak posto bobica u sušicama, bere se grožđe i za vrhunsku, polusuhu graševinu Turković. Gorki orašasti plodovi u kombinaciji s 9% šećera i zrela voćnost harmonično su spojeni u slojevito vino, citrusnih i cvjetnih mirisnih nota. Na ovogodišnjem Festivalu graševine održanom u Kutjevu, u sve tri kategorije - mlada, starija i predikatna graševina - vina Kutjevo d.d. proglašena su šampionima: Graševina Turković uz Graševinu De Gotho berbe 2016 i Graševinu ledeno vino berbe 2011.

Vinograd treba slugu, a ne gospodara – stara je uzrečica koju su kutjevački vinari prihvatili kao moto, a uz ljubav, znanje i iskustvo, grožđe iz pažljivo obrađenih vinograda u njihovim rukama postaje vino izuzetne kvalitete, što su prepoznali i kušači arhivskih vina koji svjedoče o jedinstvenom doživljaju okusa i mirisa što ostavljaju trag satima nakon degustacije.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/299-588

Web: www.kutjevo.com

E-mail: agroturizam@kutjevo.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak-Petak 07:00-15:00h,
(izvan radnog vremena potrebna prethodna najava)

Regija: Slavonija

Adresa: Kralja Tomislava 1, 34340 Kutjevo

Opis:

Prvo se vino u Kutjevu proizvelo još davne 1232. godine kada je izgrađen jedan od najstarijih vinskih podruma u jugoistočnoj Europi kojeg danas znamo pod imenom – Kutjevački podrum, a u njemu se prema predaji, nalazi kameni stol još iz vremena baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije. Osamstogodišnja tradicija uzgoja vinove loze na obroncima Krndije i proizvodnja vina koju su započeli redovnici cistertiti nastavljena je nakon progona Turaka te je danas Kutjevo nadaleko poznato i svjetski priznato po kutjevačkoj graševini, sivom i bijelom pinotu, tramincu i rajnskom rizlingu, vinima koja su se počela arhivirati još 1873. godine.

Kutjevo d.d. danas, u suradnji s kooperantima, ima pod nasadima oko 800 hektara na lokalitetima Kutjevo, Vetovo, Hrnjevac i Velika, od čega 4/5 čine bijele sorte, a najpoznatija je kutjevačka graševina. U sklopu vinarije nalazi se i velika kušaonica koja može primiti i stotinjak gostiju te restoran Kutjevački podrum.
Komentari