Krauthaker vinogradarstvo i podrumarstvo

Ocjena:
Slavonija

Čak 38 sorti vinove loze raste u vinogradima Kutjevčanina Vlade Krauthakera, jednog od najznačajnijih hrvatskih vinara i, vjerojatno, najvećeg eksperimentatora među kolegama.

Jedini je u bocu napunio Nebbiolo, slavnu crnu sortu talijanskog Pijemonta čije se ime može prevesti kao "maglovit". U kišnoj 2014. godini, kad uobičajene crne sorte nisu dovoljno sazrile, bilo je to najbolje crno vino iz Krauthakerovih vinograda. Jedini ima austrijsku sortu zelenac u značajnijim količinama i od nje radi čvrsto i živo suho vino te odlično slatko predikatno vino.

Među sortama, naravno, dominira graševina od koje trenutačno u prodaji ima pet suhih ili slatkih vina. Također, ima tri sauvignona, dva chardonnaya, sivi pinot, žuti muškat, crni pinot, syrah, cabernet sauvignon, te nekoliko bijelih i crvenih mješavina sorata. Ukupno nudi 25 različitih etiketa vina svih stolova osim pjenušca, a radi i vrlo dobar odležani vinjak.

Vinogradi su mu na ponajboljim položajima, na obroncima Krndije i Papuka, na geografskoj širini od 45,3 stupnja na kojoj su i slavne vinske regije Bordeauxa, dolina Rhone, Pijemont, Oregon i Istra. Po tome i baznu liniju vina naziva 45,4 paralela.

Posjeduje i eksperimentalni vinograd u kojem istražuje koliko uspješne mogu biti i druge hrvatske sorte te one iz drugih zemalja, ali i one s drugih kontinenata.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 034/315 000

Web: www.krauthaker.hr

E-mail: vlado@krauthaker.hr

Radno vrijeme: Degustacije za grupe posjetitelja popraćene zanimljivostima o proizvodnji vina koje vodi profesionalni somelier uz prethodnu najavu.

Regija: Slavonija

Adresa: Ivana Jambrovića 6; 34340 Kutjevo

Opis:

Na osunčanim južnim obroncima Krndije, gore koja najvećim dijelom sa sjeveroistočne strane zatvara Požešku kotlinu, smješteno je nadaleko poznato i po kakvoći vina iznimno cijenjeno Vinogorje Kutjevo.
Bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju kutjevačkoga kraja prihvaća Vlado Krauthaker, ing. agronomije, enolog i od 1992. godine vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Pri osnutku vinarija je u posjedu imala jedan hektar nasada vinove loze, a 2010. godine površine pod našim nasadima iznose 32 hektara. Još 68 hektara imamo ugovoreno kroz suradnju s privatnim proizvođačima.

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini, koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističemo uzgoj vinove loze prema ekoprincipima te kontinuitet kvalitete. Koristeći klimatske posebnosti i prikladnost sorte graševina, u podrumarstvu Krauthaker nisu rijetka i predikatna vina - kasnih i izbornih berbi, kao i ona izbora prosušenih bobica.

Uz iznimnu graševinu njegujemo i vrhunska vina drugih sorti: sauvignon, chardonnay, pinot sivi, zelenac, merlot i pinot crni, koja su sva zapažena na ocjenjivanjima vina. Kvalitetu i uspješnost naših vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina. Kao najdraže ističemo zlatne medalje za graševinu dobivene u Bordeauxu, Londonu i Burgundiji.

Na ocjenjivanju vina Wine World Awards 2010. časopisa Decanter, održanog u sklopu London Wine Faira, Krauthaker je osvojio dvije srebrne medalje, jednu brončanu te četiri preporuke. Srebro su osvojila vina Zelenac Kutjevo 2009, izborna berba bobica, i Zelenac Kutjevo 2008, izborna berba prosušenih bobica. Brončanu medalju dobila je Graševina Mitrovac 2009, a preporuke Sauvignon 2009, Rizling 2009, Graševina Pomale 2009 i Graševina 2009, izborna berba bobica.

U ožujku 2017. Krauthaker je oduševio elegancijom vina nove berbe:

Krauthaker Pinot sivi 2016, Krauthaker Sauvignon 2016 , Krauthaker Graševina 2016 Krauthaker Rosé Cuvée 2016, Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2015, Krauthaker Syrah 2015 te Krauthaker Zelenac Kutjevo 2009, predstavljeni su 23. ožujka 2017. prije izlaska na tržište.
U ponudi
Krauthaker Rosé Cuvée 2016.

Krauthaker Rosé Cuvée 2016.

Dobiveno kombinacijom više crvenih sorti: Pinot crni, Syrah, Merlot, Zweigeltrebe, Ugodno i osvježavajuće te puno vino. Privlačna izgleda, iskričave kristalno bistre svijetle ružičaste boje u skladu sa tehnologijom i dobi vina. Na nosu diskretno, ali sasvim dovoljno jako iskazano, s mirisom koji nije kompliciran, a s dosta je voćnosti, u pravcu svježeg domaćeg tamno-crvenog bobičastog i jagodičastog, ali i koštičavoga voća, s finom cvjetnom nijansom.
55,00 kn

Krauthaker Pinot sivi 2016

Krauthaker Pinot sivi 2016

Živo, toplo vino, s dobro iskazanom voćnosti i svježinom te s dosta mladenačkog nerva, bez začinskih utjecaja drva. Sjajeće slamnato-žute boje, kristalne bistroće, miris je u pravcu zrelog domaćeg bijelog i zelenog voća, jabuke, kruške, vinogradske breskve...
64,00 kn

Krauthaker Graševina 2016

Krauthaker Graševina 2016

U tipu svježeg vina, na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvjetnim notama, u ustima toplo, dobro zaobljeno, skladno, dobra tijela. Kristalno sjajeće lijepe slamnato-žute boje, s mirisom solidna intenziteta, a koji upućuje na svježu jabuku, donekle i na vinogradarsku breskvu, nudi i ponešto svijetlog poljskoga cvijeća.
61,00 kn

Komentari