Katunar - Estate Winery

Ocjena:
Hrvatsko primorje
Cjenovni rang:

Obitelj Katunar na otoku Krku nastavlja tradiciju i naslijeđe sadnjom novih vinograda te vinogradarstvom i vinarstvom, što ne čudi s obzirom na to da Hrvatsko primorje ima tisućljetnu tradiciju u proizvodnji vina te se vinova loza nalazi na Bašćanskoj ploči iz 11. stoljeća koju su isklesali benediktinci.
Obitelj Katunar doživljava renesansu 90-ih godina, kada počinju ulagati u znanje i nove tehnologije spajajući ih s tradicionalnim otočnim vinogradarstvom i vinarstvom.
Tako među prvima upotrebljavaju kontroliranu hladnu fermentaciju i metodu vrenja u tankovima, odnosno sekundarnu fermentaciju u tanku poznatiju kao metodu charmat.
Obitelj Katunar posjeduje više od 200.000 trsova vinove loze na dva lokaliteta: Vrbničkom polju i Bašćanskoj kotlini. Na Vrbničkom polju nalazi se vinarija, u kojoj se prerađuje grožđe te odvija sva proizvodnja uz odležavanje i buteljiranje, a najzastupljenija je autohtona krčka sorta žlahtina bijela te chardonnay.
Bašćanskom kotlinom dominiraju autohtone krčke sorte: žlahtina bijela, debejan, sansigot, kamenina i autohtoni južni plavac mali te nekoliko svjetskih sorti syrah, merlot i grenache.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/857-393

Web: www.katunar.hr/en/

E-mail: info@katunar.hr

Radno vrijeme: PON - SUB: 10:00 - 22:00

Regija: Kvarner

Adresa: Sv. Nedilja bb 51516 Vrbnik

Opis:

Hrvatska otočna vinarija površinom i kapacitetom je velika, kako pokazuju brojke, međutim, na svjetskoj razini još su to skromne količine koje izvoze dio asortimana za kategoriju boutique vinarije.
Obiteljska vinarija Katunar poboljšava kvalitetu i napreduje okretanjem tradicionalnom vinogradarstvu, uz čuvanje autohtonih sorti te okretanjem vlastitoj kontroliranoj proizvodnji grožđa prema ekološkim standardima na specifičnom lokalitetu.
Komentari