Iuris

Ocjena:
Slavonija
Cjenovni rang:

U zoni Erdutskog vinogorja, točnije na području Kraljevo Brdo, Busija i Lipovača, obitelj Klasiček od 1994. godine posjeduje vinariju Iuris. Na ovoj lokaciji tradicija uzgoja vinove loze seže u daleku 1910. godinu kada vinograde podiže poznata osječka obitelj Piller, a 1977. godine te iste vinograde od 56 hektara i vinariju kupuje Damir Klasiček. Sadi se primarno crvene bordoške sorte, Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Od 2002. godine posađen je prvi Pinot noir te se danas je njegova zastupljenost gotovo četvrtina nasada , a prva berba je bila izvrsne 2007 godine.

Stil vina je u početku zaista bordoški, što zapravo nije slučajno. Naime, 2005. godine mladi enolog, sin Damira Klasičeka vraća se sa školovanja iz Francuske gdje je stjecao iskustvo u poznatim vinarijama Chateau Cheval, Chateau Margaux, Chateau d'Yquem. i nekoliko godina proveo u Provansi i Languedoc-Roussillonu na jugu Francuske gdje je savladao proizvodnju rose vina.

Poštujući tradiciju i iskustvo francuskog vinarstva Domagoj implementira stil i karakter u svoja Iuirs vina definirajući ih kao spoj elegancije i modernog stila.

Osnovna serija Iuris vina nudi ljubitlejima vina izvrsna, izbalansirana vina s vrlo dobrim omjerom cijene i kvalitete na hrvatskom tržištu. Pristup proizvodnji vina je tradicionalan s naglaskom na karakter, posebice voćnost koju imaju vina iz osnovne serije.

Linija Biciklist koja se ističe veselim, mladim vinima namijenjena je mlađim potrošačima po povoljnoj cijeni. Ideja je sljubiti najrasprostranjeniju bijelu sortu graševinu s drugim bijelim sortama podneblja. Biciklist je inovativna, jednostavna i svježa linija. Rosaliji je pak cilj i san postati najpopularniji hrvatski roze. Taj je roze našao svoje mjesto na svjetskom tržištu vina te iz osobnog uvjerenja, tvrdi Klasiček, on objedinjuje najbolje od bijelih i crvenih vina.

Autorska linija Saltwater (Sauvignon blanc i cabarnet souvignon) namijenjen je mlađem, ne tradicionalnom potrošaču. “Slana voda” dolazi od podzemnog jezera koje se nalazi ispod Erduta, a podsjeća na vina Novog svijeta naglašene mineralnosti i bogatstvo arome. Jenaro linija je plavac s Brača, aktiviran u Slavoniji, koji je izrazito voćan i netaničan što je ne tipično za tu sortu. Jazz vibes je serija u limitiranom izdanju nastala u povodu promocije novog jazz albuma Borne Šercara “Wagner goes to Hollywood”, a kupaža je to 60% cabernet sauvignona, 20% merlota i 20% plavca malog.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 095/705-6343

Web: iuriswinery.com/

E-mail: info@iuriswinery.com

Radno vrijeme: PON - NED: 8:00 - 16:00

Regija: Slavonija

Adresa: Raška ulica 16 10 000 Osijek

Opis:

Vinarija Iuris, s odnedavnim sjedištem u Osijeku, poniknula je kao obiteljska vinarija na području Kraljevog Brda u Erdutskom vinogorju, u hrvatskom Podunavlju. Danas, u drugoj generaciji, pod dirigentskom je palicom svoga osnivača i enologa Domagoja Klasičeka.

Po proizvodnji više od 350.000 litara vina godišnje spada u veće obiteljske vinarije u Hrvatskoj. Za razliku od većine ovdašnjih vinara i vinarija, od početka se odredila i usmjerila na to da se na hrvatskom vinskom tržištu pozicionira kao vinarija koja će ponuditi najbolji omjer cijene i kvalitete. U tome im do dandanas u Hrvatskoj nema premca. Takva odluka nije bila samo poslovna strategija nego, između ostalog, i istinsko uvjerenje, filozofija njezina tvorca da je vino svakodnevno piće, koje će se rado piti u svim životnim prilikama, a ne samo svečanim, ekskluzivno. No, da bi se to oživotvorilo, trebalo je pojmu svakodnevnosti dodati i dimenziju više, a to su dva stvaralačka principa, motora da se ide naprijed – Inovacija i Kreacija – koji se kod Klasičeka pišu velikim početnim slovom i bez kojih, prema njemu, ne bi bilo vrijedno odnjegovati nijedno vino.

Vinarija je put na hrvatskoj vinskoj sceni započela utirati nagrađivanim sauvignon blanc Saltwaterom, muškatnim silvancem (sauvignon blanc sur lie) od bijelih vina te merlotom i cabernet sauvignonom od crnih – čime se njezin enolog također uspješno drznuo suprotstaviti uvriježenoj pretpostavki da Podunavlje nije prikladni terroir za crna vina.

Danas asortiman obuhvaća desetak vina, od suhih do poluslatkih, i to u nekoliko linija. Od bijelih suhih vina iz ponude se izdvajaju sauvignon blanc Saltwater, pinot grigio, chardonnay. Od crnih suhih izdvajaju se merlot, cabernet sauvignon, pinot noir iz linije Classic, cabernet sauvignon Saltwater i Tempera premium cuvee.

Poluslatka vina iz linije Live Love su muškat (bijelo) i gamay (crno). Posebno mjesto na vinskom nebu vinarije zauzimaju ružice, roséi, koje dolaze u dvije inačice, suhoj – Rosalia, i poluslatkoj – Rosalia Fresh.

Vinarija je iznimno dobro poslovno organizirana jer se proizvodnja bavi isključivo brigom o vinu, a distribuciju i prodaju obavlja tvrtka Gastro Pantheon s vlastitim skladištem i voznim parkom u Zagrebu čime jamči brzu i efikasnu distribuciju na području Hrvatske.
Komentari