Istrian

Ocjena:
Istra.

Zbog savršenih prirodnih ljepota, vrhunskih vina i izvrsnih gastronomskih užitaka mnogi Istru zovu i hrvatskom Toskanom, a na jednoj od čak šest vinskih cesta, točno između Buja i Brtonigle, nalazi se vinarija Veralda. Ljubav prema vinu i obradi zemlje kola žilama vrijedne obitelji Visintin, koja posjeduje 30 hektara vinograda na pozicijama Kaštanjari, Veralda i Kršin, na kojima pretežno rastu malvazija i teran. Na istom položaju uzgaja se i nešto muškata i cabernet sauvignona.

Među idiličnim bujskim brežuljcima agroekološki uvjeti za uzgoj vinove loze više su nego idealni pa ne čudi da je vino Istrian iz berbe 2015. dovelo do prestižne Decanterove nagrade, čak platinaste medalje i titule Best In Show u kategoriji jednosortnih vrhunskih crnih vina, cjenovno iznad 15 britanskih funti. Istrian, koji je na ovom najprestižnijem svjetskom natjecanju osvojio čak 95 bodova, dobiven je iz mladog tek četverogodišnjeg vinograda koji se nalazi na odličnom položaju, a Luciano Visintin je ovim vinom okrenuo naopačke sva pravila i preduvjete oko izrade vrhunskih vina iz sorte teran te time doveo Istru na razinu prestižne Toskane. Vijest o Decanterovoj nagradi za najbolje ocijenjeno crno vino na svijetu ući će u povijest hrvatskog vinarstva te je veliki ponos Hrvatske. Dobiti ovakvu nagradu s teranom, s vinom koji nosi ime regije, neprocjenjivo je.

Položaji vinograda odlučujući su za kvalitetu vina, odnosno jedinstvenost Istrana. Bujski brežuljci čine prvi red do mora i u tome je jedinstvenost krajolika. Od mora do Buja prostire se ravnica na kraškom tlu s plitkim slojem crvenice, a kod Brtonigle se počinju dizati brežuljci na ilovači koja ima vodonepropusan sloj i zato loza nikada ne pati od suše, a nadmorska visina od 200 metara čini taj položaj jedinstvenim u Istri.

Glavna nit vodilja obitelji Visintin je proizvoditi vrlo postojana vina, jakog tijela, koja se lako piju i uživaju. Važna otkrića vinarije Veralda su rose vino i pjenušac rose dobivenih po prvi put iz sorte teran 2008. godine, za što ih je Decanter također nagradio brončanim medaljama, a istu je zaslužilo i vino dobiveno iz malvazije.
Vinarija se može posjetiti svaki dan, a u sklopu posjeta mogu se organizirati degustacije i sljubljivanje vina s hranom.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/774-111

Web: www.veralda.hr/index.php/hr/vina/teran

E-mail: info@veralda.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 09:00 - 18:00h

Regija: Istra

Adresa: Kršin 4; 52474 Brtonigla

Opis:

Istrian je vino napravljeno od autohtone istarske sorte Refosk, jakog izričaja i karaktera, s bukeom maline. Intenzivne crvene boje s ljubičastim sjenama. Bogat je mliječnom kiselinom i željezom. Odlično se sljubljuje s divljač, a osobito prija uz istarski pršut. Poslužuje se na temperaturi od 20°C.
Komentari