Franković

Ocjena:
Istra.
Cjenovni rang:

Josip Franković i njegova obitelj vode se jednostavnom filozofijom u proizvodnji vina na koju gledaju kao na umjetnost koja se živi i osjeća. Ljubav prema prirodi i strast prema konjima i jahanju, Josip je prenio i na djecu, kćer Lauru te sina Maria koji s podjednakom strašću rade u vinogradu i podrumu, ali brinu i o promociji i prodaji.

Premda relativno mlada vinarija, vina Franković su od samog početka pokazivala izniman potencijal, a predanost i strast vrlo su brzo donijeli rezultate: najprije je na prošlogodišnjoj Vinistri muškat momjanski Luna d' Oro proglašen za najbolje vino u kategoriji muškata, da bi koji mjesec kasnije njegovu izuzetnu kvalitetu prepoznali i ocjenjivači na natjecanju Decanter World Wine Awards i dodijelili mu zlatnu medalju i izvrsnih 95 bodova. Jedan od razloga zbog kojih je ovo slatko, podatno vino s izraženim karakteristika grožđa i sušenog voća osvojilo vinoljupce je i način vinifikacije posebnom metodom sušenih bobica – passito. Osim muškata, Decanterovo srebro za 2017. godinu osvojila je i malvazija Korona sur lie berba 2015.

Uspješan niz nastavljen je i 2018. godine, pa su vina Franković na ovogodišnjoj Vinistri osvojila 4 zlatne medalje, a na Decanteru su ponovo osvojili dvije medalje: Tera iz 2017. s 90 bodova osvojio je srebro, a malvazija Korona sur lie berba 2016. zlato.

Odležana Korona sur lie Malvazija tako je svake godine sve bolja i bolja, očigledno da joj desetomjesečno odmaranje u drvenim bačvama godi. Malvazija je punog okusa, kremaste teksture, razvija okuse meda i vanilije na nepcu, a aftertaste još dugo nakon kušanja golica okusne pupoljke.

Uz malvaziju, muškat i teran, od kojeg se u budućnosti puno očekuje, vinarija Franković proizvodi i sauvignon, chardonnay, cabernet sauvignon i rosé, a nedavno su predstavili harmoničan i svjež pjenušac Stella.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 095/582-8497

Web: www.frankovic.hr

E-mail: info.frankovic@gmail.com

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Istra

Adresa: Trg Josipa Broza Tita 6, 52460, Buje

Opis:

Neobično blagorodni lokalitet Santa Lucia između Brtonigle i Buja dom je vinograda obitelji Franković koji se prostiru na 7 hektara.
Osim vinarije, obitelj Franković vodi i Oštariju Rondu gdje ponuda jela ovisi o svježim sezonskim namirnicama i širokoj lepezi raznovrsnih sastojaka, a posjeduju i AZRRI certifikat za pripremu mesa od Boškarina.
Ako se želite odmoriti, na raspolaganju je i nekoliko soba i apartmana.
Komentari