Feravino

Ocjena:
Slavonija
Cjenovni rang:

Od davnih dana Feričanci pokazuju iznimno znanje i umijeće uzgoja vinove loze i proizvodnje vina koje njeguju iz dana u dan. Gradnja staroga vinskog podruma te prvih vinograda Frankovke, kao i izniman uspon vinogradarstva od 18. do 21. stoljeća, jasan su dokaz zašto su Feravina jedna od cjenjenijih hrvatskih vinarija koja svoje sorte njeguje na više od 160 ha vinograda.

Vinogradi su smješteni na zapadnom dijelu Osječko-baranjske županije, na obroncima planine Krndije, gdje je 1962. godine sagrađen i Podrum Feravina. Zbog veličine dislocirani su na tri lokaliteta: Feričanci, Zoljan i Ceremošnjak.

U tom pitoresknom krajoliku nastaju linije vina od kojih će zaigrati vaši ukusni pupoljci. Linija vina Miraz nazvana je prema tradicijskom običaju gdje se mladu prije udaje daruje mnogim vrijednostima koje ona nosi u novi dom. Predvodnica te linije je graševina, kojoj se pridružuju i četiri vrhunska crna vina, Miraz Frankovka, Miraz Cabernet Sauvignon, Miraz Pinot crni te Miraz Syrah, kao i bijelo vino Miraz Chardonnay.

Linija Dika na svojim etiketama sadrži motiv preuzet s rukava surke, sastavnog dijela muške narodne nošnje koja asocira na ponos i slavonsku tradiciju.

U punom asortimanu linija Dika sadrži tri bijela, dva crna vina te jedan rose. Dika Graševina, kao predvodnica linije osvojila je 2009. šampionsko odličje na Festivalu Graševine Hrvatska. U Londonu, na London WINE Fair-u 2010. godine, na Master Class-u, Dika Graševina (berba 2009.) ocjenjena je kao najbolje bijelo vino. Linija Dika također sadrži i vrhunski Dika Bijeli pinot, profinjenu Dika Chardonnay, Dika Zweigelt, Dika Frankovka te nježnu Dika Rose.

Liniji sortnih vina Feravina dodaju i liniju Nouvea, Mladu frankovku 2015. koja je rezultat idealnog položaja vinograda, vrhunske vinogradarske godine i loze s iskustvom od 35 berbi. Prekrasne, iskričave i žive tamnocrvene boje zrele višnje, vitka tijela, lagana okusa i diskretnih finih sortnih mirisa samo su neki od epiteta koji opisuju ovo iznimno vino.

No ništa ne smije proći bez odličnog pjenušca Virtuo, koji je zbog umjerene jačine s nešto višom ukupnom kiselošću odličan izbor svakog slavlja.

Feravina se mogu pohvaliti da su osvojili dva zlatna odličja na 12. međunarodnom ocjenjivanju vina Emozioni dal Mondo, i to za Merlot Miraz 2012. te Cabernet Sauvignon Miraz 2012.

Frankovka ledeno vino iz 2015. i Graševina Miraz iz 2016. osvojili su broncu na IWC-u (International Wine Challenge). Brončana Frankovka prvo je ledeno vino proizvedeno od ove sorte u podrumu u Feričancima koje oduševljava svakog tko ga kuša, a iznimna Graševina Miraz plijeni razvijenom sortnom aromom, izraženim mirisnim komponentama te naglašenom kremoznošću  i voćnošću.

Grasecco i Francesca nazivi su novih vina. Osvježavajući i lagani, savršeni za vruće ljetne večeri. Grasecco od sto posto graševine, a Francesca od sto posto frankovke. Nova će vina privući ljubitelje ovih sorti, a mlađu generaciju privući će moderna etiketa - otkačena, hipsterska i potpuno drugačija od svega na što smo navikli kod domaćih proizvođača. Moderna i urbana Francesca osvojila je zlato te titulu Best Sparkling u Villányju na prvom pograničnom ocjenjivanju rosea - Első Határmenti Rozé Borverseny Villány

Grasecco se predstavlja u dvije kategorije – brut i ekstra brut, a razlika je u ostatku slasti odnosno šećera. Oba Grasecca nježne su zelenkaste boje, voćnih mirisa zelenih jabuka u kombinaciji s ledenom svježinom i ugodne bademaste gorčine graševine. Francesca je nježne ružičaste boje, suptilnog mirisa zrelog nara  te bogatog dugotrajnog okusa u kojem dominiraju jagoda i malina.

No što su vina bez dobroga vinskog podruma gdje uživanje u kapljici vinskog nektara postaje nezaboravan doživljaj za pamćenje. Vinarija Feravino ponosi se tehnološkim podrumima za kontroliranu fermentaciju crnih i bijelih vina, modernom punionicom, starim podrumom za odležavanje crnih vina u barrique bačvama te dvoranama za degustacije, prezentacije, škole vina, teambuildinge i ostala vinska istraživanja. U ovoj prekrasnoj sredini sve vinske aktivnosti postat će vaša omiljena tema koja će objediniti cjelokupnu priču, od obilaska vinograda, degustacije do učenja o sortama, u jedinstveni doživljaj.

Od 1996. godine vinarija Feravino bila je u vlasništvu Nexe grupe, nakon toga poslovala je kao samostalna tvrtka te su je 2015. godine pripojili tvrtki Osilovac d.o.o., koja je preuzela sva prava i obveze tvrtke Feravino, a ime Feravino ostaje kao brend vinarije.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/603-213, 031/603-823

Web: feravino.hr/o-nama/

E-mail: feraino@osilovac.hr

Radno vrijeme: Degustacija vina moguća uz prethodnu najavu. Minimalno 4 osobe.

Regija: Slavonija

Adresa: Feričeva 16; 31 512 Feričanci

Opis:

Područje općine Feričanci nalazi se u zapadnom dijelu Osječko-baranjske županije. Poljoprivreda je na tim područjima oduvijek bila bitna grana gospodarstva. U razvoju poljoprivrednog gospodarstva posebno se kroz prošlost isticao uzgoj vinove loze. Počeci uzgoja vinove loze sežu u 13. stoljeće. Uzgoj vinove loze, odnos prema vinogradarstvu, preradi grožđa i vinarstvu danas je dosegao profesionalne okvire.

Od 1996.u vinarija Feravino bila je u vlasništvu Nexe grupe, nakon toga poslovala je kao samostalna tvrtka te se u 2015. godini pripojila se tvrtci Osilovac d.o.o., koje je preuzelo sva prava i obveze tvrtke Feravino, a ime Feravino ostaje kao brand vinarije.

Osilovac d.o.o., vinarija Feravino implementirala je u svoju tvrtku IFS standard. International Food Standard, koji osigurava zdravstveno sigurne proizvode usklađene s važećom zakonskom regulativom, proizvedene u kontroliranim uvjetima od kontrolirane sirovine, s rizikom odstupanja od zadanih parametara proizvoda svedenim na minimum.

Tvrtka uvodi u svoje poslovanje sustav upravljanja sigurnosti hrane kako bi preventivno djelovali i osigurali sigurnost kroz sve procese koje proizvod prolazi: proizvodnju, pripremu, transport i skladištenje. Jedanput godišnje sustav se provjerava i ocjenjuje njegova učinkovitost.
U ponudi
Francesca

Francesca


50,00 kn

Grasecco

Grasecco


50,00 kn

Komentari