Fakin vina

Ocjena:
Istra.
Cjenovni rang:

Najrazvijenija turistička regija u Hrvatskoj, Motovun, najbolje je sačuvana srednjovjekovna utvrda na istarskom poluotoku. Naselje u obliku akropole nalazi se na vrhu brežuljka.

Motovun nazivaju “brdom filmova, tartufa i vina” te je prestižna vinska istarska apelacija, što ne čudi s obzirom na idealnu klimu koja pogoduje vinovoj lozi. Topli zrak koji dolazi morem te se miješa s hladnim zrakom pokazatelj je izvrsne kvalitete. Ljeti su temperaturne razlike velike, dani su vrući, a noći hladne, zemlja ilovača zadržava vlagu, a za ljetnih sušnih dana idealno je za “žednu lozu” kamenito tlo koje daje mineralnost, što je neobično s obzirom na crvenu zemlju koja je najčešće uz more. Tlo se naziva bijela zemlja, a kombinacija je lapora i škriljevca koja izgleda kao kamen, no zapravo je pijesak koji se mrvi.

Marko Fakin profesionalno se počinje baviti vinarstvom 2010. godine, na godinu proizvede između 70 i 75.000 butelja vina, od čega je 40.000 mlade malvazije.

Vina Fakin najbolji su omjer cijene i kvalitete, butelje su 60-ak kuna, što je iznenađujuće s obzirom na cijene ostalih klasičnih istarskih vinara.

Obitelj Fakin obrađuje 27 hektara vinograda od kojih je dio u privatnom vlasništvu, a dio je državni, ali u dugogodišnjem zakupu. Ima mladih vinograda, ali i onih koji su stari 70-ak i 40-ak godina. Stari trsovi daju moćno, veliko i bogato tijelo vinu. Uz teran i malvaziju u vinogradu su posađeni syrah, cabernet sauvignon, viognier i pinot noir.

Malvazija La Prima 2015 odležana u drvu 12 mjeseci osvojila je 95 bodova i zlatnu medalju na Decanterovu svjetskom ocjenjivanju, dok je Malvazija 2016 sa 89,25 bodova stvarni pobjednik Vinistre kao najbolje ocijenjeno bijelo vino. Uz bazne jednostavne, svježe i voćne terane Fakin ima i posebne terane dugo macerirane od tri mjeseca do godinu dana. B&M Teran inicijali su Marka i njegove žene Bety, vino je ekscentrično i bogate strukture, a teran Mišel nazvali su po njihovu sinu te je stilski napravljeno kao amarone. Obitelj Fakin na dobrom je putu da velike terane uvrsti na svjetsku vinsku kartu. Fakin još puno uči i eksperimentira, ali mladi vinar sigurno ima veliku budućnost.

Položaj Bred, na kojem su vinogradi, nalazi se na 260 metara nadmorske visine i ima najljepši pogled na Motovun.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 092/2399-400

Web: fakinwines.com/

E-mail: fakin.marko@gmail.com

Radno vrijeme: 0-24

Regija: Istra

Adresa: Bataji 20, Brkač; 52424 Motovun

Opis:

Vina Fakin su spoj iskustva, dugogodišnje obiteljske tradicije i predanosti radu.
U ponudi imaju Malvaziju odležanu šest mjeseci, Malvaziju La Prima odležanu 12 mjeseci, pjenušavo vino Chamal, Teran Il Primo odležan 12 mjeseci u drvu, poluslatko desertno vino muškat žuti, Teran B&M suho, inače 12 mjeseci macerirano i 12 mjeseci odležano vino, bazni Teran odležan 12 mjeseci, neslužbeno istarski amarone Mišel Teran i polusuhi rose od terana.
Komentari