Degrassi

Ocjena:
Istra.

Ljepota istarske zemlje piše priče koje se pričaju već stoljećima i kao takve se prenose iz generacije u generaciju. Na toj prekrasnoj crljenici i bijeloj zemlji nastaju jedni od najkvalitetnijih vinograda čijim su se kapljicama gostili još i stari Rimljani.

Upravo tu, na blagim, osunčanim brežuljcima između Buja i Brtonigle, smjestili su se vinogradi Degrassi koji se prostiru na 25 ha gdje dozrijeva grožđe čija vinska kapljica miluje naša nepca. No ipak zemlja i prirodna bogatstva nisu dovoljna bez pomoći ljudskog znanja i ljubavi prema vinogradarstvu. Tada nastaju vrhunska vina. To je slučaj i ovdje, gdje Moreno i njegov otac Nino već godinama njeguju vrhunsku kvalitetnu marku vina Degrassi.

Na Terra Bianchi nalaze se četiri vinograda na kojima se uzgajaju poznate vinske sorte: bomarchese (gdje se uzgaja malvazija), ferné (gdje se nalazi vinograd chardonnaya), contarini pozicija na kojoj se uz pokoja bijela nalaze gotovo sva crna vina) te San Pellegrin (vinograd bijelog muškata). Na Terra Rossi rastu samo dvije sorte, i to teran i refošk.

Za svaku priliku postoji ispravno vino, a svako vino nalazi svoj pravi trenutak, kažu u vinariji Degrassi, tako da ih njihove kuće izlazi više od 16 različitih sorti vina predvođenih autohtonim sortama malvazije, terana i refoška kojima se kasnijih godina pridružila i nova sorta viognier vugava bijela. Classic ponuda vina nudi široku lepezu bijelih, rose i crnih vina u kojima svaki ljubitelj vina pronalazi svojeg favorita.

U vinariji Degrassi dobro znaju prepoznati potencijale svojih starih vinograda gdje odvajaju najbolje grožđe od ostale berbe kako bi proizveli male serije intenzivnih okusa i guste strukture. To su vina Reserva & Selekcija. S otkrivanjem čari kupaža nastale su linije vina koja su osvojile višestruke međunarodne i domaće nagrade. Bijela i crna kupaža kuće složene su dijelom od autohtonih i dijelom od francuskih sorti. Naravno poseban doživljaj daju i arhivska vina.

Od punjenja prve butelje pod brendom Degrassi 1996. godine sve je krenulo uzlaznom putanjom gdje se struka svojim nagradama uvelike izjasnila o kvaliteti vina Degrassi. Nagrađivana vina iz godine u godinu dokaz su da tradicija, znanje i ljubav u zajedničkoj korelaciji jamče prekrasan dar koji spaja sve zaljubljenike u vina.

Na regionalnoj smotri Vinistra već su godinama jedni od najboljih, no 2014. godine između 13 medalji osvojili su čak četiri zlatne, a prepoznala ih je i svjetska vinska scena gdje su u sustavu Decanter i IWC dobili u jednoj godini čak pet odličja za svoja vina, a u sljedećim godinama ponovno su uslijedile medalje. (razlomiti na bar dvije rečenice)

Svaka priča ostavlja poseban doživljaj, pa tako i ova vinska, koja će najbolji oblik poprimiti uz laganu šetnju vinskim podrumom u kojem ćete uživati u eleganciji drvenih bačvi i pokojoj autohtonoj amfori za vino iz antičkog doba. Upravo tu nastaju trenuci za pamćenje gdje ćete uz svježa i odležana vina te u društvu prijatelja stvoriti nezaboravna sjećanja. U sklopu podruma nalaze se i kušaonica i enoteka.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/759 250

Web: www.degrassi.hr

E-mail: info@degrassi.hr

Radno vrijeme: Uz prethodnu rezervaciju, kušaonice i prodaja proizvoda:
ponedjeljak – subota;
od 09:00 do 16:00 sati

Regija: Istra

Adresa: Bašanija - Podrumarska 3; 52475 Savudrija

Opis:

Na brežuljcima između Brtonigle i Buja smjestili su se vinogradi Degrassi.

Prostiru se na 25 hektara čine ih loze različitih starosti. Niski prinos na trsu s ciljem postizanja što bolje kvalitete i intenziteta te velika pažnja prema radu u vinogradu i vinogradi koji se prostiru na dvije vrste zemlje, odlika su vinarije i vina Degrassi. Grožđe za svoja vina proizvode sami, a berba se obavlja ručno.

Obilazak podruma je i obilazak muzeja. Podrum krase amfore za vino iz antičkog doba, pronađene u moru i na kopnu. Poseban je doživljaj šetnja podrumom pokraj drvenih bačvi i kroz arhive, pa se ubrzo shvaća koliko je tu predanosti i truda uloženo, ali i moderne tehnike i znanja.

Na samo nekoliko stotina metara od podruma nalazi se najstariji svjetionik na cijelom Jadranu koji je još u uporabi.
Komentari