Boutique vinarija Nespeš

Ocjena:
Prigorje – Bilogora
Cjenovni rang:

Smještena u istoimenoj kuriji blizu Sv. Ivana Zeline, vinarija Nespeš malo je mjesto za velika vina. Na pitomim, osunčanim obroncima Švarcovine do izražaja dolaze idealni uvjeti zelinskog vinorodnog kraja koji u dobrim vinogradarskim godinama enolozima pružaju užitak proizvodnje predikatnih vina.

Uvijek zavodljivog mirisa, lijepih kiselina zbog kojih je izuzetno pitak, Traminac Nespeš čest je gost na stolovima Engleza. Vino ima 6 do 8 grama neprevrelog šećera dovoljno da vino nije preslatko, a bogatog je i punog okusa i pristaje uz plemenitu ribu i jela od bijelog mesa.

Lagani, elegantni i profinjeni Nespeš Chardonnay treba konzumirati uz jela od bijelog mesa i finu ribu, a barrique iz 2003. je bilo prvo vino posebne serije diplomatskih vina čiji su kumovi bili predstavnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

Nježni, ali svježi Zeleni Silvanac diskretnih cvjetnih aroma, najbolje je piti mlado jer teško skuplja kiseline koje znače dugi vinski život. Uživanje je zagarantirano uz slatkovodnu ribu, ali ga obavezno kušajte uz – kelj te slane deserte poput bučnice ili tankih gibanica i savijača. Zeleni silvanac u dobrim godinama i uz posebnu pažnju u podrumu odličan je kandidat i za predikatna vina, a u Nespešu su pravi majstori za taj zahtjevan posao.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj:

Web: www.badel-vina.hr

E-mail: zdravko.orlovic@badel1862.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Nespeš 4, 10382 Donja Zelina

Opis:

Badel 1862 jedna je od najvećih vinarskih kuća s više od 150 godina tradicije i gotovo 400 hektara vinograda na 5 lokacija te vinskih podruma diljem Hrvatske. Podjednako je uspješna u proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih crvenih, ali i bijelih vina koja se savršeno sljubljuju s autohtonim jelima hrvatske kuhinje. Badel 1862 je i veliki promotor hrvatskog turizma, ističući autohtonost sorti i obilježja terroira u svojim promotivnim kampanjama.

Badel 1862 u svom portfelju ima čak pet vinarija, strateški raspoređenih kroz više vinskih regija: od zapadne Slavonije, preko Zagrebačke županije i sjeverne Dalmacije sve do najsunčanijeg otoka na Jadranu. U vlasništvu Badela 1862 je Vinarija Daruvar, jedna od najnagrađivanijih, u sklopu koje je otvoren i prvi hrvatski Vinski salon., Posjeduju ,zatim Križevačke vinograde podno Kalnika u kojima se vino pije po pravilima – „štatutima“, a iz boutique vinarije Nespeš su izašla i prva Diplomatska vina čiji su kumovi veleposlanici stranih zemalja i koja se koriste samo u humanitarne svrhe. Pored inarije Benkovac, prekrivene bršljanom koji štiti bogatstvo pohranjeno u vinskom podrumu, uskoro se otvara nova kušaonica. U Benkovcu je dom Korlata - „vina s kamena“, a na krajnjem jugu, 88 zadrugara okupljenih u PZ Svirče na Hvaru ponosi se Ivan Dolcem, prvim hrvatskim plavcem s oznakom ekološkog proizvoda.

Poštivanje tradicije i neprestano ulaganje, kako u podizanje novih vinograda i obnovu postojećih, te opremanje i tehnološka modernizacija podruma, ali i aktivnu vinsku promociju, isplatilo se kroz brojne nagrade i priznanja s vinskih natjecanja. Samo na ovogodišnjim natjecanjima, vina Badel 1862 osvojila su: na Decanter World Wine Awards u Londonu po jedno zlato i srebro te 2 bronce, na MUNDUS VINI natjecanju u Njemačkoj 1 zlato, a u Bruxellesu na Concours mondial 3 zlata i 2 srebra.
Komentari