Bodren

Ocjena:
Zagorje – Međimurje

Izborna berba prosušenih bobica i ledeno vino vrhunac su vinogradarsko-vinarskog umijeća većini uživatelja u vinu, ali i mnogim vinarima.

Borisu Drenškom iz Huma na Sutli u Hrvatskom Zagorju ti su vinski slatkiši svakodnevica. Njegova vinarija Bodren specijalizirana je za predikatna vina kako se nazivaju nektari za koje se grožđe bere u prosincu, siječnju, pa i veljači. Za izborne se berbe čeka da smežurane bobice napadne plemenita plijesan, a za ledenu berbu da temperatura padne ispod minus sedam.

Najvažnija osobina slatkih vina Bodren su visoke kiseline koje grožđe nakupi u hladnom podneblju, a vinu daju živahnost pa i harmoničnost. Prepoznali su to na najvećem svjetskom ocjenjivanju koje organizira britanski časopis Decanter i na kojem su vina Bodren od 2008. osvojila šest zlatnih, osam srebrnih i šest brončanih medalja.

Najveće je priznanje dobio 2011. kad je Ledeno vino 2009. uvršteno u 10 najboljih slatkih vina i proglašeno prvakom regije Srednja i Istočna Europa. Vina se pune u bočice od 0,25 litara i piju se na kapi, Boris Drenški radi od rajnskog rizlinga, sivog pinota, traminca, chardonnaya ...

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/378 688

Web: www.bodren.hr

E-mail: info@bodren.hr

Radno vrijeme: Rezervirajte termin degustacije putem e-maila ili telefona.

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Rusnica 64; 49231 Hum na Sutli

Opis:

Vinarija Bodren sinonim je za vrhunske vinske predikate. Vinarija je prostrla svoje vinograde u regiji apsolutnih ekoloških atributa, na odmorenim obroncima pitomoga Hrvatskog zagorja. Zahvaljujući vlasniku vinarije, gospodinu Borisu Drenškom, ova mala, dvorcima bogata regija, uspješno je oživjela stoljetnu plemenitašku, hedonističku tradiciju.

Prepoznavši u rodnom Zagorju mikroklimatski potencijal koji jamči visoke kiseline u grožđu, često isticane kao nedostatak suhih vina te regije, umješni ga je vinogradar iskoristio kao prednost za proizvodnju predikata u kojima kiselina razbija slatkoću i smanjuje dojam težine, a vina čini svježim i dopadljivim.

Slučajan susret s predikatima prerastao je u veliku ljubav prema ekološki najprihvatljivijim vinima, a i danas predstavlja bogato desetogodišnje iskustvo. Pojavljivanje na tržištu gospodin Drenški počeo je stidljivo, no potvrda njegove vizije i neosporne kvalitete već je nakon prve berbe stigla sa svih svjetskih ocjenjivanja.
Komentari