Bermet i Muštarda - dvjesto godina stare samoborske delicije

Ocjena:
Cjenovni rang:

Obitelj Filipec slovi za jednu od najstarijih samoborskih obitelji koja se u prošlosti bavila proizvodnjom i preradom kože. Spletom nesretnih okolnosti nakon 1946. godine Josipu Jocu Filipecu oduzeli su gotovo sav imetak, pa tako i kožarnu, te zbog egzistencijalnih razloga počinje komercijalno proizvoditi bermet i muštardu, što je do tada radio samo za privatne potrebe.

Oporukom Josip želi da nakon njegove smrti tradiciju proizvodnje bermeta nastavi stariji sin, a proizvodnju muštarde želi prepustiti mlađem sinu. Tako je unuk Antun 1999. godine osnovao obrt “Obitelj Filipec”, uključujući se u proizvodnju, unaprjeđivanje i upoznavanje sve većeg broja ljudi sa samoborskim delicijama bermeta i muštarde.

Bermet je prije svega vino, aromatizirano, dominantnoga travnatog i biljnog okusa, slatko-gorkih tanina i izvrsno izbalansiranih šećera, s kiselinama i najčešće s visokih 15-16% alkohola. Recepti za pripremu potječu još iz 19. stoljeća, ali svaka obitelj ga proizvodi na svoj način, uz poneki “tajni” sastojak. Primjerice, u nekim receptima se spominju grožđice, naranče, cimet, limun, dunja, pa čak i hren, ali svaki kao bazu ima pelin i šećer, gdje se zapravo okusno spaja gorčina sa slatkoćom.

Proizvodi se od crnog vina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, najčešće na području Plešivice, Samoborskoga gorja i Srijema. Najpoznatiji je i najcjenjeniji upravo samoborski.
Pije se kao aperitiv ili kao digestiv... zapravo nema pravila. Bermet pijete kada želite.

Muštarda potječe od francuske riječi “moustard”, što je u naravi začin u obliku namaza dobiven iz sjemenki gorušice. Ovaj pikantni umak u samoborskom kraju proizvodi se više od dva stoljeća i prirodni je proizvod koji ne sadrži konzervanse.

Filipec Samoborska Muštarda je umjereno pikantna, smeđe boje te oštrog i slatkastog mirisa. Proizvod je to sjemenki gorušice, ukuhanog pekmeza od grožđa, šećera i soli. Muštarda je idealna kombinacija uz jela od pečenog mesa koja traže “nešto slatko” te ih tako najbolje ističe i obogaćuje okuse. Izvrsno se slaže i uz kobasice, češnjovke te govedinu.

Muštarda i bermet identitet su i nezaobilazni dio gastronomske ponude Samobora pa su tako postali suveniri toga kraja.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/3364-835

Web: bermetfilipec.hr/

E-mail: bermet@bermetfilipec.hr

Radno vrijeme: Radno vrijeme: 8:00 – 20:00 h
Za organizirane skupine potrebno se unaprijed najaviti.

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Stražnička ul. 1a, 10430, Samobor

Opis:

Prodavaonica i podrum za proizvodnju bermeta obitelji Filipec nalazi se u središtu Samobora te je gastronomski suvenir i zaštitni znak.

Ovaj autentični prostor može se razgledati uz vođenu degustaciju i priču vlasnika o povijesti i tradiciji kako Samobora tako i obitelji Filipec koja je zaslužna za dvije autohtone delicije prepoznatljive u svijetu.
U ponudi
Cuvee Roko

Cuvee Roko

Cabernet sauvignon, crni pinot i zweigelt u omjeru 30:30:30 + 10% frankovke. Svaka sorta je posebno vinificirana u rabljenim barrique bačvama 12 mjeseci. U boci odležano godinu dana.
60,00 kn

Rose Tia

Rose Tia

Vinogorje Samobor, poluslatko, 12% alc
60,00 kn

Sivi Pinot

Sivi Pinot

Vinogorje Samobor, suho, kvalitetno, 13,1%alc, 0,75 L). Uravnotežene strukture, zaokruženo, izrazito lagano i elegantno, glatka tekstura. Vrlo izražajne aromatičnosti u smjeru floralno-voćnih senzacija.
60,00 kn

Bermet 0,75l

Bermet 0,75l

Crno aromatizirano vino, pripremljeno od biranih sorti grožđa, pellina i južnog voća.
110,00 kn

Bermet 0,375l

Bermet 0,375l

Crno aromatizirano vino, pripremljeno od biranih sorti grožđa, pellina i južnog voća.
60,00 kn

Muštarda 350g

Muštarda 350g

Samoborska muštarda je vrsta senfa, koji se izvrsno slaže kao prilog uz kuhano meso (npr.kuhana govedina, pečenice, češnjovke, pečeno meso, itd. Muštarda se priprema od tučene gorušice, u koju se ukuhava posebno pripremljen pekmez od grožđa
60,00 kn

Muštarda 210g

Muštarda 210g

Samoborska muštarda je vrsta senfa, koji se izvrsno slaže kao prilog uz kuhano meso (npr.kuhana govedina, pečenice, češnjovke, pečeno meso, itd. Muštarda se priprema od tučene gorušice, u koju se ukuhava posebno pripremljen pekmez od grožđa
45,00 kn

Komentari