Benvenuti Vina (T.O. Benvenuti)

Ocjena:
Istra.

Višestruki osvajači priznanja za najbolje malvazije na Vinistri su Livio Benvenuti te njegovi sinovi Albert i Nikola iz Kaldira, mjesta na brežuljku preko puta Motovuna. Za to je zaslužna velika ljubav oca i sinova prema grožđu i vinu, ali i odlični položaji na kojima imaju vinograde. Na velikoj su nadmorskoj visini, između 350 i 400 metara, te na bijeloj istarskoj zemlji koja vinima daje jedinstvenu mineralnost.

Osim mlade malvazije koja svake godine osvaja ljupkošću i svježinom, Benvenutiji rade odličnu odležanu, vrlo kompleksnu Malvaziju Istarsku Anno Domini, te (onu) slatku San Salvatore koja je ime dobila po vinogradarskom položaju. Malvazija je osnovna sorta i u baznom slatkom vinu kuće koje se zove Corona Grande, uz muškat i lokalnu staru sortu. Izniman vinski slatkiš im je i Muškat San Salvatore.

Puno je dobrih poznavatelja vina koji skidaju kapu teranima iz podruma Benvenuti. Odležavaju 24 mjeseca u drvenim bačvicama te tako nastaju dugovječna vina koja u boci, u dobrim uvjetima, s godinama postaju samo sve bolja. Ne stare ...

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/1975 651

Web: www.benvenutivina.com

E-mail: info@benvenutivina.com

Radno vrijeme: Posjet moguć uz najavu

Regija: Istra

Adresa: Kaldir 7; 52424 Motovun

Opis:

Priča vinarije Benvenuti priča je o obitelji, tradiciji i teritoriju. Smješteni smo u mirnom istarskome mjestašcu Kaldir, s pogledom na nedaleki Motovun, u čijoj okolici njegujemo tri autohtone sorte - malvaziju istarsku, teran i muškat. Ove su sorte tijekom povijesti u Istri davale najbolje rezultate, stoga nam je namjera na održiv način iskoristiti dobrobiti jedinstvenog teritorija te biti zahvalni što smo njegovim malenim dijelom.
Obiteljske vrijednosti i tradicija ključan su "začin" vina Benvenuti. Na ovim temeljima proizvodimo vina u kojima sortnost odražava sve bogatstvo vinograda smještenih na nizu specifičnih mikrolokacija. Jedna od njih, San Salvatore, srce je naših sorti. Terasasta konfiguracija i bijela zemlja, uz posebne mikroklimatske uvjete, grožđu ovdje pružaju karakter koji će se u vinu odraziti u istaknutoj mineralnosti, svježini te punom izrazu svih odlika sorti. Ove odlike prisutne su u svim našim vinima, od bazične i odležane malvazije, preko svježeg i harmoničnog terana, do intenzivnih i ugodnom kiselinom bogatih slatkih vina.
Rezultat usmjerenosti na mikrolokacije i autohtone sorte, uz predan i iskren rad, na tržištu su i među strukom prepoznata vina. Djelići naše priče nalaze se u svakoj butelji Benvenuti, kao odraz filozofije da je vino upravo onakvo kakva je i osoba koja iza njega stoji. Na taj način želimo teritorij na kojem, i od kojeg živimo, prenijeti svakom vinoljupcu. Idealno ćemo to učiniti među zrelim grozdovima naših vinograda, podrumu, kušaonici ili, pak, smještaju za one goste koji u vinima Benvenuti i doživljaju žele uživati više od jednog dana.
Za nas je vino oduvijek bilo neodvojiv dio života. Dio te strasti želimo podijeliti i s vama!
Komentari