Belci Meloto maslinova ulja

Ocjena:
Istra

Obitelj Belci počela se baviti uzgojem maslina još davnih dana, kad je djed Matteo počeo s proizvodnjom maslinova ulja na mjesnoj hidrauličnoj preši. To je bilo 40-ih godina prošlog stoljeća. Tradicija se nastavila sve do danas, kad su njegovi sinovi prepoznali potencijal prerade maslina te preuzeli posao koji je djed Matteo godinama stvarao.

Danas posjeduju oko osam hektara maslinika gdje je zasađeno oko 3000 stabla maslina, od kojih su neke stare više od 400 godina. Njihov maslinik na godinu daje oko 1800 kg maslina tradicionalnih sorti buža, rosulja, istarska bjelica i žižolera.

Ulje je dobilo ime prema očevoj majci Marussi zvanoj Melota. Maslinovo ulje sorte buža izražene je gorčine i pikantnost koje su savršeno ujednačene. Snažnog je voćnog okusa koji potječe iz jabuke i ploda masline, a isto tako ima i okus radiča i artičoke.

S druge strane, maslinovo ulje sorte žižolera agresivnog je i trpkog okusa u kojem prevladava aroma trave i lišća s dominantnošću ploda masline koji daje voćni karakter. Ulje nastalo iz sorte rosulja u mirisu ostavlja tragove voća i pokošene trave. Okus i miris jabuke pokazatelj je svježine koji je dodatno oplemenjeni mirisom badema i aromatičnog bilja.

Obitelj Belci je vrlo simpatična te će vrlo rado s vama podijeliti sva svoja iskustva i znanja o maslinovu ulju. Naravno, uz dobru degustaciju ulja i pokoju kapljicu vrhunskih istarskih vina. Gastronomskom doživljaju dodat ćemo i odlične specijalitete koji će biti točna na i prekrasnom iskustvu degustacije.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/219 979

Web: www.meloto.com

E-mail: info@meloto.com

Radno vrijeme: uz prethodnu najavu

Regija: Istra

Adresa: Mlinska 7; 52 215 Vodnjan

Opis:

Ulje koje proizvode braća Belci iz Vodnjana nosi ime po baki Marussi zvanoj Melota.
Cijenjena ekstra djevičanska maslinova ulja plod su pravih vrijednosti i jednostavnosti obitelji Belci, a maslina je ovdje tradicionalna kultura. Poneko od 3000 stabala koja obitelj posjeduje staro je i više od 400 godina.

Snažna je obiteljska privrženost tradicionalnim sortama, sortama koje daju posebno kvalitetnu proizvodnju: buži, antiknoj autohtonoj sorti, ali i Istarskoj bjelici, rosulji te, povrh svega, ponovno otkrivenoj žižoleri.
Nagrade:

Zlato osvojeno na državnim natjecanjima održanim u Bujama, Umagu, Cresu, Splitu, Zadru, Biogradu na Moru, Taru i na Vinistri u Poreču

Najbolje ulje na "Danima ulja" u Zadru 2010.

Žižolera, najbolje jednosortno ulje na vodnjanskoj manifestaciji održanoj 2007. godine

Zlata osvojena na inozemnim natjecanjima u Kopru (Slovenija) i Novom Sadu (Srbija)

Biol Price, Bari (Italija): treća specijalna pohvala nakon Čilea i Venezuele

Slow Food, neprekidna prisutnost u katalogu već pet godina

“Extravergine: vodič najboljih ekstra djevičanskih ulja na svijetu potvrđene kvalitete”: prisutni uzastopce već četiri godine

"Flos olei 2010" uvrštenost među najbolja ekstra djevičanska ulja na svijetu

Trofej Alma na 3. međunarodnom natjecanju “Armonia” u kategoriji “fruttato intenso” (intenzivno voćni okus) i Gran Menzione za kemijsku analizu

Pesaro (Italija) 2009. i 2010.: nagrada Orciolo d’Oro, druga nagrada u kategoriji “fruttato medio” (srednje voćni okus) i treća nagrada u kategoriji "fruttato intenso" (intenzivno voćni okus)
Komentari