Bastijana d.o.o.

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Otok Hvar, poznat i kao otok vina, zrcali raskošnu zelenu vegetaciju u kristalnom Jadranskome moru, a zbog položaja i velikog broja sunčanih dana u godini savršeno je mjesto za uzgoj vinograda i odličnih vinskih sorti.

Pitoreskno mjesto Jelsa smješteno je na južnom središnjem dijelu otoka Hvara, između dvaju najviših otočnih vrhova Huma i Sv. Nikole te je važna luka, ali i kraj u kojem kuca srce najboljih vinovih loza. Još davno u vinskim slatkim kapljicama uživali su Iliri, Grci su iza njih plodonosono hvarsko tlo prvi i parcelizirali, a od osunčanih bobica grožđa i Rimljani su pripremali slasna vina. Hvaranin Andro Tomić želio je vratiti staru slavu ovoga kraja i odlučio je život posvetiti proizvodnji vlastitih vina te je tako nastavio obiteljsku tradiciju dugu čak 150 godina.

Tvrtka Bastijana d.o.o. osnovana je 1993. godine, a vinski podrum nalazi se u novosagrađenoj vinariji na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi koja se odlikuje dugom vinogradarskom i vinarskom tradicijom. Danas se u vinariji proizvodi između 130.000 i 150.000 boca na godinu.

Vina se proizvode od različitih sorti, od kojih među crnima dominira plavac mali, a među bijelima pošip i bogdanuša. Uz ove sorte uzgajaju se još i drnekušica, cabernet sauvignon, cabernet franc, maraština, prč te muškat žuti.

Vino Plavac mali barrique te Prošek Hectorovich proizvode se prema tradicionalnoj metodi, a ovjenčani su mnogim značajnim domaćim i svjetskim nagradama. Rose vino Opolo nobile sve više se bliži po popularnosti i također se diči nagradom iz 2015. godine osvojivši titulu najboljeg rose vina na Međunarodnom festivalu ružičastih vina Pink Day Zagreb.

Andro Tomić nakon dvadeset godina usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i u vinarijama u Francuskoj uvidio je da je dodatan sadržaj pun pogodak za ljubitelje vina koji žele saznati nijansu više. Vinski turizam hvarske scene obogatio je vođenim obilaskom vinarije i stručnim degustacijama uz savršene zalogaje domaćih specijaliteta u prostoru sagrađenom po uzoru na starorimske blagovaonice.

Uz stalno eksperimentiranje s novim idejama, usavršavajući proizvodnju vina suvremenim tehnologijama i neprestanim ulaganjem u znanje, karizmatični vinar Tomić zauzeo je kultno mjesto na hrvatskoj vinskoj karti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/762 015

Web: www.bastijana.hr

E-mail: bastijana@gmail.com

Radno vrijeme: Ljeti od 7.00 – 19.00 h,
zimi od 7.00 – 15.00 h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Jelsa 874a; 21465 Jelsa, Otok Hvar

Opis:

Andro Tomić rođeni je Hvaranin koji je život posvetio vinu. Nakon dvadeset godina usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugdje, odlučio se vratiti na svoj otok i proizvoditi vlastita vina. Vjerujući da Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može vratiti davno izgubljeni vinarski ugled, nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje vina staru 150 godina. 1997. Andro osniva tvrtku pod nazivom Bastijana čiji su osnovni ciljevi ostali proizvodnja vina vrhunskih dosega, kao i promicanje kulture vina.

Podrum nam se nalazi u novosagrađenoj vinariji na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi, mjestu s dugom vinogradarsko–vinarskom tradicijom. Uz članove obitelji Tomić, vinarija zapošljava još deset Hvarana. Njeguju autohtone sorte i znanja, ali eksperimentiraju i s novima. Proizvodnju crnih, bijelih vina i roséa usavršavaju suvremenom tehnologijom i stano teže boljem.

U podrumu, pored vina koja dozrijevaju u barrique bačvama, smješten je i Triklinij, dio vinarije izrađen u kamenu po uzoru na starorimske prostorije za blagovanje, a namijenjen degustacijama i uživanju u vinu.

NAGRADE:
Plavac mali barrique – 2011 Vino godine / American express
2010 Decanter / Srebrna medalja
2010 Robert Parker dodijelio 89 bodova na svojo sklai
2005 Gast / Velika zlatna medalja
2004 Vinovita / Zlatna medalja
2003 / Šampion sabatine
Prošek Hectorovich – 2010 Decanter / brončana medalja
2005 Gast / Velika zlatna medalja
2005 Vinovita / Zlatna medalja
2003 Sabatina / Zlatna medalja
2000 Vinovita / Zlatna medalja
1999 Vinovita / Zlatna medalja
1998 Sabatina / Zlatna medalja za dizajn boce i etikete
Sv. Klement crni – 2005 Gast / Zlatna medalja
Opolo Nobile – 2004 Vinovita / najbolji dizajn boce i etikete
2015 WOW / Najbolje rose vino

Izdvojena vina u ponudi: Beleca 2016., Opolo Nobile 2016., Plavac 2015.
Vina po cijeni izraženoj niže, moguće je kupiti u vinariji na adresi Jelsa 874a; 21465 Jelsa, Otok Hvar.
Na ostalim prodajnim mjestima maloprodajna cijena formirana je od strane partnera.
U ponudi
Beleca 2016.

Beleca 2016.

Beleca je suho bijelo vino koje se proizvodi od tradicionalne kombinacije dalmatinskih bijelih sorti: 50% pošip i 50% bogdanuša. U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve ( koštunjićavog voća ) i mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu.
70,00 kn

Opolo Nobile 2016.

Opolo Nobile 2016.

Opolo Nobile je ružičasto ili rosé vino, proizvodi se od grožđa plavca malog, a karakterizira ga izrazita voćnost i svježina mladog vina te vrlo delikatna ružičasta boja, slična provansalskim rosé vinima. Miris je vrioni ( mlado vino ) i voćni, a dominiraju arome crvenog voća ( maline, jagode ), cvjetne note i lagana slanost na nepcu. Na granici je suhog i polusuhog vina, što mu daje punoću izbalansiranu kiselinom. Pije se kao jednogodišnje vino, idealno do 10 mjeseci starosti.
70,00 kn

Plavac 2015.

Plavac 2015.

Plavac Tomić najpoznatije je vino vinarije te već godinama razbija mit o visokoj cijeni kao nužnoj pratilji kvalitete plavaca pa je zato postao sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete ( value-for-money ). Proizvodi se od sorte plavac mali, najvažnije dalmatinske crne sorte. Specifičnost vina je u mekoći i eleganciji koju se u vinariji trude dobiti iz inače drske prirode ove autohtone dalmatinske sorte ( vrlo tanična sorta, zato čega se preferiraju kraće i nježnije maceracije ).
70,00 kn

Komentari