Al Torcio maslinova ulja

Ocjena:
Istra

Sunce, more, prekrasna istarska crvena zemlja preduvjet su za razvoj maslina koje su poznavatelji maslinovog ulja vrlo dobro iskoristili te kreirali odlična maslinova ulja pod nazivom Al Torcio.

Obitelj u svojem vlasništvu posjeduje preko 1700 stabala maslina sorta: leccino, bianchera, muraiolo te dvije autohtone istarske sorte rosulju i bjelicu, koje uzgajaju na 3 ha zemljišta. Na svojem posjedu imaju i vlastitu uljaru kojom uspješno zatvaraju krug proizvodnje maslinovog ulja, od polja do stola. Masline se beru isključivo ručno i to iz razloga jer se želi izbjeći oštećenje ploda, ali ih samih stabala.
Kako bi se dobilo vrhunsko maslinovo ulje, masline se obrađuju isti dan, s udjelom slobodnih masnih kiselina od 0,17 do 0,23% ovisno o sorti masline. Proizvodnja teče u dvije faze gdje se u prvoj fazi gnječi plod masline, a u drugoj fazi na snagu stupa proces hladnog prešanja.

Obitelj u svojem vlasništvu posjeduje i restoran gdje, osim vrhunskih morskih i istarskih specijaliteta, možete uživati i u ponudi maslinovih ulja kao i vrhunskih vina. Ako poželite ostati nekoliko dana i naučiti nešto više o samoj preradi ulja, na raspolaganju vam je i nekoliko soba za odmor koje vlasnici s ljubavlju pripremaju za svoje goste.

Za svoje maslinovo ulje sami vlasnici kažu da im teče kroz krvotok te da su se toliko zaljubili u taj prekrasan nektar koji je svim svojim fazama postao nezamjenjiv dio njihovog života.

PROIZVODI:
• Leccino - 0,10 L – 1,00 L – ulje zlatno žute boje s nježnim nijansama zelene. Mirisom podsjeća na svježe pokošenu travu pomiješanu s ljekovitim biljkama, posebice mentu i bosiljak.
• Ascolana - 0,10 L – 1,00 L – maslinovo ulje intenzivne zlatno žute boje sa zelenkastim tonovima te izrazitim voćnim tonovima zrele rajčice, rotkvice, zrele jabuke te s naglašenim primjesama aromatičnih trava
• Itrana - 0,10 L – 1,00 L – bistro maslinovo ulje intenzivne zelene boje sa žutim, pozlaćenim nijansama, kompleksnog mirisa voćnih tonova pomiješanog s mirisom svježe pokošene trave. Balzamičnog je okusa po menti, bosiljku, origanu i kadulji. U ustima je vrlo nježan.
• Moraiolo - 0,10 L – 1,00 L – maslinovo ulje zlatno žute boje, intenzivnog mirisa s nježnim povrtnim notama i voćnim tonovima, nježnog i harmoničnog ukusa.
• Rosulja - 0,10 L – 1,00 L – bistro maslinovo ulje zlatno žute boje sa zelenim tonovima. Mirisom snažno i kompleksno, ali i nježno i elegantno s primjesama artičoke, svježe pokošene trave te blagim tonovima mente, bosiljka i origana. Okusom ukusno s naglašenim notama zrele rajčice te završnim notama celera i zelenog badema.
• Bjelica - 0,10 L – 1,00 L – zlatno žuto maslinovo ulje s naglašenim toplim zelenim tonovima, složenog mirisa s izraženim notama atričoke, svježe pokošene trave te ružmarina. Okusom ukusno i složeno s naglašenim okusom divlje trave, cikorije, atričoke i zelenog badema.

NAGRADE I PRIZNANJA:
• 2005. godina Al Torcio ulja po prvi puta ulaze u Flos olei, vodič najboljih svjetskih maslinovih ulja i od tada svake godine uspješno potvrđuju svoju kvalitetu
• 2012. godina ulja Itrana, Bianchera i Rosulja uvrštena su na listu najboljih svjetskih ulja u gastronomskom časopisu 'Der Feinschmeckeru' iz Hamburga
• 2012. godine ulje Leccino dolazi na drugo mjesto spomenutog gasto časopisa

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/929 2873

Web: www.altorcio.hr/

E-mail: torci@nautico.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK-NEDJELJA: 0:00 - 24:00 h
Uz prethodnu najavu moguće je organizirati obilazak

Regija: Istra

Adresa: Strada Contessa 22a; 52 441 Novigrad

Opis:

Na zapadnoj obali Istre, u Novigradu, smještena u vlastitom masliniku, nalazi se uljara Al torcio.
Sorte od kojih je ovo maslinovo ulje proizvedeno, osim autohtone sorte, Istarske bjelice, su Leccino i Pendolino.

U masliniku je zasađeno oko tisuću stabala od kojih se plodovi ubiru u vrlo ranoj fazi zrelosti, isključivo ručno, te se prerađuju istoga dana najsuvremenijom tehnologijom hladnog prešanja koja ulju daje okus tek ubranih plodova...

Tako se zadržava optimalna kakvoća ploda, a kasnije i ulja, koje sadrži 0.17- 0.23% slobodnih masnih kiselina, dakle extra djevičansko.
Komentari