Zimski ugođaj doma uz slatke mirise orašastih plodova

Slatki zalogaji vraćaju uvijek osmijeh na lice te nas iznova podsjete čarima blagdanskih druženja. Kolači, torte, rolade, kuglofi, gibanice ili prhki keksi u zimskim se mjesecima najčešće prema obiteljskim kuharicama pripremaju s dodatkom nekih od orašastih plodova. Slastice i recepti mijenjaju se s obzirom na dostupnost namirnica. U kontinentalnoj Hrvatskoj najčešće se proizvodi lješnjak, u ruralnim područjima gotovo svako imanje ima zasađen makar jedan orah, a približavanjem Jadranu glavnu riječ preuzimaju bademi.

Autor fotografije: Thinkstock

Kvalitetne prehrambene vrijednosti oraha, lješnjaka i badema

Nutritivne vrijednosti orašastih plodova i blagonaklon utjecaj na zdravlje neosporan je. Orašasti plodovi idealna su zimska namirnica za svježu konzumaciju, za zdravi doručak u kombinaciji sa mlijekom, žitaricama i sušenim voćem ili kao dodatak salatama i glavnom jelu.

Bademi su bogati bjelančevinama i vitaminom E koji štiti stanice od starenja i jedan su od najboljih prehrambenih izvora magnezija. Orasi obiluju izuzetno važnim omega-3 masnim kiselinama, lješnjaci smanjuju rizik od pojave raka i dijabetesa, a svima trima je zajedničko da jačaju srce i smanjuju kolesterol u krvi.

Tradicijske slastice s orasima i lješnjacima

Orašasti plodovi su nakon sakupljanja, sušenja i čišćenja od ljuski u jesenskim mjesecima spremni da traju cijelu zime, ali i dulje. Često su se spravljali ušećereni jer su tako ostajali konzervirani tijekom cijele godine te su  bili odlična slastica koja je uvijek spremno čekala goste.

Aromatične i mirisne kvalitete oraha, badema i lješnjaka oduvijek su se cijenile što je vidljivo po recepturama. U slasticama od orašastih plodova najčešće dominiraju okusi badema, oraha ili lješnjaka, uz pokoji dodatak sušenog voća, ruma, rakija ili maraskina.

Blagdansko raspoloženje najbolja je inspiracija za pripremu tradicionalnih recepata. U istočnoj i središnjoj Hrvatskoj pripremaju se gibanice, orahnjače, u Međimurju je neizostavna međimurska pita koja obiluje orasima, a uz kavu i čaj uvijek se serviraju prhki keksi od oraha ili lješnjaka. Vanili kiflice ili krancle pripremaju se s mljevenim orasima ili lješnjacima, a osim što nas svojim okusima  vraćaju u djetinjstvo, odlična su dekoracija blagdanskog stola.

Bademi i agrumi – slatka rapsodija

Tradicionalne slastice Kvarnera i Dalmacije čuvaju okuse Mediterana tako da su bademi i agrumi neizostavne namirnice gotovo svakog recepta. Dio tradicijskih slastica osim što se spravljaju za blagdane i posebne prigode, postale su gastronomska baština koju rado traže turisti i posjetitelji.

Poznate dalmatinske poslastice su rabska, stonska i imotska torta. Uz bademe spravljaju se slastice i od oraha poput splitske i skradinske torte i trogirskih rafiola.

Uvijek rado spravljani suhi kolači od badema su mandulat ili bademovac, pandoleti, baškotini, a bobići i favete, tradicionalni su šibenski i splitski božićni kolači. Uz brojne klasične poslastice, preporučamo vam da kušate orašaste plodove u glavnim jelima.

U rovinjskom restoranu Wine Vault probajte jadranski brancin, ragu od sipe s curryjem, smrčke, špinat i bademe. U blizini zagrebačkog Maksimira u bistro & baru Ab oVo predlažemo prepelicu u tostiranom lješnjaku, s mousseom od batata, sotirane jablanovače i jus. 

Za desert je dobro probati i nešto novo, poput kreme od šampanjca sa prženim lješnjacima i mentom, koju pripremaju u zagrebačkom restoranu Waves & Denim Bar. 

Za ljubitelje autohtonih tradicionalnih slastica neće biti većeg oduševljenja od skradinske torte u intimi prekrasnog okruženja u restoranu U.O.Cantinetta u Skradinu. No, ne možete li se sada zaputiti u netaknutu prirodu, tradicionalnu imotsku tortu od badema, oraha i prhkog tijesta možete pronaći u Didovom snu u zagrebačkoj Kajzerici.

Nađete li se pak ove zime u Istri, u restoranu Alla beccaccia iz Valbadona pored Fažane, nakon fantastičnih jela od divljači, za desert se zasladite remek djelcem s kremom od limuna, vanilijom i prhkim tijestom, posutim bademima i pinjolima.


Komentari