Zagorski puran - slasna zvijezda blagdanskih specijaliteta

Zeleni zagorski bregi odavno su poznati po jednom od najvećih specijaliteta hrvatske tradicionalne gastronomije – zagorskom puranu. Fina domaća kuhinja bez ove bi delicije bila nezamisliva, a kada ju se spoji sa svježim namirnicama poput mlinaca ili pečenog krumpira, ova vrijedna gastronomska baština dobiva na još ukusnijem značaju.

Autor fotografije: Thinkstock

Zagorski puran svoje je ime dobio već krajem 16. stoljeća kada je iz Italije stigao u samostan u Lepoglavi gdje su ga pavlini počeli uzgajati. Ova se velika pernata životnija crnog, prošaranog perja odlično snašla na zelenim zagorskim bregima i tako je započela tradicija uzgoja domaćih zagorskih purana.

Puran se tradicionalno uzgaja ispašom na otvorenom području, a najzastupljeniji je u Krapinsko-zagorskoj županiji, dijelovima Varaždinske i Zagrebačke županije. Kvaliteta ove životinje prepoznata je i na europskoj razini pa je tako zagorski puran dobio oznaku zemljopisnog podrijetla koja označava područje njegova uzgoja i jamči visoku kvalitetu. Zbog te se oznake uzgajivači pridržavaju strogih pravila kako bi uzgoj bio što kvalitetniji.

Neizostavan dio blagdanskog ručka mekog roskastog mesa svakako se najbolje slaže s domaćim mlincima. Pečen u masti i jednostavnim začinima, hrskave korice i divne zlatne boje, zagorski puran postaje zvijezda svakog stola. Osim izvornih mlinaca, odlično će se složiti i uz pečeni krumpir, heljdinu kašu i široke rezance.

U Zagorju purane već tradicionalno pripremaju punjene iznutricama i mliječnim kruhom, premazane masti i tek baznim začinima poput soli, papra i peršina. Neodoljiv spoj domaćih proizvoda daje mirisan rezultat koji bez sumnje okuplja čitavu obitelj oko stola. Cijelog purana možete napuniti i kašom, aromatiziranim kruhom, povrćem ili tek natrljati omiljenim začinima kako bi ga obogatili najboljim aromama.

Nije strano ni spajanje mesa purana s namirnicama poput kestena, badema ili pak soka sezonske naranče koji daju na dodatnoj sočnosti. Naranča će se upravo divno složiti  s tamnijim komadima mesa koji su nešto jačeg okusa.

Ponuda naših najboljih restorana polako zalazi u blagdansko razdoblje. Tako se na meniju zagrebačkog Okrugljaka već sada mogu pronaći posebni sočni pureći medaljoni u umaku od finih trava uz krokete od krumpira. Uz tematske zapečene zagorske štrukle, ne sumnjamo da upravo u Okrugljaku već sada možete doživjeti dašak prave blagdanske, gastronomske atmosfere.

Komentari