Vrhunske vinske i kulinarske manifestacije u studenom

U mjesecu u kojemu se slavi vino, Zagreb se brojnim vinskim i kulinarskim manifestacijama pretvara u uglednu gurmansku metropolu. Iznimni program za sve ljubitelje hrane i vina pripremio je restoran Dubravkin put, koji je u suradnji s eminentnim hrvatskim vinarima i pod ravnanjem šefice kuhinje Priske Thuring osmislio vrhunska gastronomska događanja.

Autor fotografije: Thinkstock

Povodom međunarodnog festivala vina i kulinarstva Vino.com koji se održao u zagrebačkom Hotelu Esplanade 25. i 26. studenog, Dubravkin put pripremio je prvoklasna vinska predstavljanja i druženja. U petak, 25. studenog vina su birali Bibich, Trapan i Ščurek, a u subotu vinsku večer vodili su iznimni Tomić, Krauthaker i Coronica. Vinski trojac pratio je slijedove Priske Thuring i njezina tima, uz asistenciju sommeliera Tihomira Purišića. Impresivan spoj vrhunskih namirnica i zanimljivih okusa te inovativni pristup spram pripremi, oduševljavali su svakim slijedom iznova. Nakon deserta - terine od kestena sa sorbetom od kruške, druženje se nastavilo uz raritetna vina.

Također, 25. studenog u Zagrebu je započeo "Dine IN Style Weekend" - manifestacija koja spaja street art i tradiciju, kulturu i hranu, modu i čokoladu, dizajn i vino, blagdane i glazbu. Riječ je o novom gastro programu nastalom suradnjom vrhunskih restorana u srcu Zagreba. Apetit, Time, Boban, Johann Franck, Vinodol, Takenoko i slastičarnica b041 organiziraju seriju tematskih večera u sklopu kojih se predstavljaju razna jela i vrhunska vina. Do 2. prosinca uživajte u mediteranskoj, tradicionalnoj, fuzijskoj i kontinentalnoj kuhinji, čokoladnim delicijama i vrhunskim vinima po popularnim cijenama.

Ako ste u potrazi za idealnim vikend izletom upotpunjenim s vinskim istraživanjem preporučamo vam da posjetite restorane koji imaju svoje vinograde i proizvodnju vina. Put je najbolje započeti od najstarijeg i najnagrađivanijeg hrvatskog podruma. Iločki podrumi svojom izvrsnošću osvajaju sve više nagrada. U njihovom restoranu Stari Podrum uz platu riječne ribe ili iločki roštilj, nikako nemojte propustiti probati neka od nagrađivanih vina. Naime, na nedavnom natjecanju Mundus Vini u Njemačkoj, iločka vina osvojila su zlatne i srebrne medalje u konkurenciji od 430 uzoraka vina iz cijelog svijeta. Zlatne medalje osvojio je Traminac vrhunski 2015., Traminac izborna berba prosušenih bobica 2011., a u srebrnoj kategoriji pobjedila je Graševina vrhunska 2015. i Graševina velika berba 2011.

Mlada, ali ambiciozna vinarija i restoran Coner  smješteni su na padinama između Bjelovara i Koprivnice. U vinariji ćete uživati u kvalitetnim suhim vinima, poput Graševine, Manzoni, Rajnskom rizlingu i Sauvignonu te imati priliku probati vrhunski Chardonnay barrique.

U samoj blizini Šibenika u malom mjestu Brodarica, tik uz more, u idiličnom okruženju smjestio se obiteljski restoran Zlatna ribica. Četvrta generacija i danas pazi na ugled restorana tako da svježa riba i morski plodovi prate impozantni jelovnik. U Donjem polju, u zaleđu Broadrice smješten je vinograd i podrum u kojemu obitelj Tudić proizvodi domaće vino koje odlično pristaje uz riblje specijalitete njihovog restorana. 

Komentari